Hunter

Európát érinti legkevésbé a klímaváltozás

A Science magazin egész Európára kiterjedő értékelése szerint a mediterrán és a hegyvidéki területeket fogják leginkább érinteni a kontinens természeti erőforrásaiban bekövetkező változások.

A magazin szerint a 21. században a globális éghajlatváltozás hordozza magában a legnagyobb veszélyt bolygónkra nézve, viszont azt is kimutatták, hogy egyes tendenciáknak pozitív hatásai is lehetnek. Az értékeléshez a legjelentősebb tényezők - mint az éghajlatváltozás, a földhasználat és a társadalomgazdasági tényezők - számítógépes modellezésével vizsgálták azok hatását kontinensünkre levetítve.

Klikk ide! Klikk ide!
Több héten át tomboltak a tüzek Portugáliában, a bal oldali felvétel augusztus 5-én, a jobb oldali pedig augusztus 23-án készült - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az összes európai terület közül a mediterrán régió tűnik a legérzékenyebbnek az évszázadban bekövetkező globális változásokra. A legtöbb hatás a növekvő hőmérséklettel és a csökkenő csapadékkal áll összefüggésben. Vízhiány, az erdőtüzek kockázatának növekedése, a növényzet északi irányba való eltolódása és a földek mezőgazdasági hasznosíthatóságának visszaszorulása várható, jövendöli a tanulmány első számú szerzője, dr. Dagmar Schroeter, a Harvard Egyetem Nemzetközi Fejlődési Központjának munkatársa.

A hegységekben sem túl rózsás a helyzet, mivel várhatóan a hó birodalma magasabbra költözik, megváltoztatva a folyók lefolyását. Télen a magasan fekvő területeken a csapadék a megszokott fagyott állapot helyett eső formájában fog lehullni, alapjaiban változtatva meg a víz levonulásának menetét. Gyakoribbakká válnak a téli és tavaszi árhullámok, míg nyáron itt is vízhiány léphet fel, mivel a vizet raktározó hótakaró fokozatosan megszűnik. Ezek a változások a helyieken túl jelentős hatással lesznek a vízierőművekre és természetesen a síturizmusra épülő régiókra is.


A jelentés néhány pozitív hatást is megemlít, többek közt a termőterületek csökkenése az erdők térhódítását hozza majd el, melyek egyfajta "szénelnyelőként" jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek majd le a légkörből. Az éghajlatváltozásból eredő hőmérsékletemelkedés azonban az évszázad második felére ezt a pozitívumot is eltüntetheti, a folyamat a visszájára fordul. A szén-dioxid elnyelése helyett a talaj elkezdi kibocsátani magából azt, így egy újabb üvegház-hatást elősegítő gáz forrásával gazdagodunk.

A Harvard kutatója szerint a világ más részein az éghajlatváltozás és egyéb globális tendenciák tekintetében jóval aggaszóbb a helyzet, mint Európában. Ezzel együtt az értékelés úgy összegez, hogy a politikusoknak nagymértékben közre kell működniük, ha az európai államok hatékony stratégiát akarnak kialakítani a változások kezelésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DEXTER92 #32
    Angliát, norvégiát már hogyne érintené. A 'holnapután'-ba, szal ha olyasmik, csak nem olyan drasztikusan történnének, akkor meg nagy gáz lenne
  • valamit #31
    ha így van, akkor télleg nem sok értelme volna. (én valamiér többet gondoltam neki, de biztos rosszul emlékeztem vissza egy könyvre... meg meg nem néztem, sorry) amúgy is csak egy kósza ötlet volt részemről és bennem is felmerült az amit itt sokan írnak, hogy hatalmas (most nem is belátható) veszélyt is rejthetne magában
  • valamit #30
    az emberek amúgy is elég hülye állatok (tisztelet a kivételnek), csak társadalmilag elfogadottan azok
  • Komolytalan #29
    Egyébként meg azért hülyeség ez az "ezt a területet érinti, azt nem érinti" hozzáállás mert ugye globalizáció van vagy mi a fene. Vagyis az addig oké, hogy részemről dögöljön meg az összes amerikai, meg ha elsüllyedne Észak-Amerika akkor túl sok könnyet nem ejtenék (max Kanadáért), de sajna a gazdaságnak ez nagyon odavágna. Persze USAban értelmes termelés nincs, tehát elvileg csak egy parazita állam pusztulna el, több jutna mindenből, de ezzel együtt is csomó cégnek megszünne a konkurense, vagyis úgy játszhatnának az árakkal ahogy akarnak (lásd iraki háború, nincs iraki olaj, jobban el tudják adni mások a saját portékájukat). Meg kicsit megborulna a katonai erőegyensúly is, kitörnének apró kis konfliktusok, mondjuk Kína és Oroszország elkezdene versenyezni a vezető helyért, stb. Szóva ha gáz lesz akkor szerintem tökmind1, hogy egy útcán lubickoló cápa harapja le az ember fejét, vagy az anarchia miatt kialakult fegyveres bandák csapják le kisbaltával.
  • Komolytalan #28
    Ha jól tudom a föld belső hője olyan 1 fokkal emeli a felszíni hőmérsékletet. Vagyis ha lekapcsolnák a napot, akkor nem -273 fok lenne a földön hanem -272.
  • Komolytalan #27
    USA sg-n cikk: USA-t érinti legkevésbé a klímaváltozás:-P
  • Macc #26
    Na persze, tetezzuk meg a helyzetet, egyre durvabb agyatlanabb beavatkozasokkal... A Foldet nem feltem, ki fog minket heverni, ellenben a sajat joletunket annal inkabb, mert az kerdeses, hogy meddig marad igy. Arrol nem is beszelve, ha barmi katasztrofa(k) tortenik(nek), akkor lasd New Orleans, az emberek rogton a leghulyebb allatok lesznek, es jon a kaosz. Ne igy legyen!!!
  • Ironka #25
    sehogy, egy bolygót hogy képzelsz "lehűteni"?

    még ha lehetne is a legkisebb érezhető csökkenés is katasztrófa lenne
  • valamit #24
    nagyon jól tudom mit írtam. semmiféle megszűntetésről nem írtam.

    "picit csökkenteni....persze ezt se lehetne ész nélkül csinálni, és kérdés, hogy egyáltalán hogyan lehetne kivitelezni"
  • Ironka #23
    Jézusom, gondolkozzál már mit is írtál. Csökkenteni a föld hőjét??? Szerinted minek köszönhetjük például a lemeztektonikát? Ha megszűnne egy halott bolygón rövid időn belül az élővilágnak is annyi.