Hunter

Üvegházgázokkal a Mars lakhatóvá tételéért

A NASA kutatói szerint a Mars terraformálására a legjobb módszer szintetikus üvegházgázok befecskendezése lenne a bolygó légkörébe. Az így bekövetkező globális felmelegedés felolvasztaná a sarkvidéki jégsapkákat, megteremtve a biológiai élet fenntartásához szükséges körülményeket.


Margarita Marinova
Margarita Marinova és kollégái az Ames Kutató Központban úgy vélik, hogy ugyanaz a légköri kölcsönhatás, ami egyre kellemetlenebb kihatásokat eredményez a Földön, áldásos lehet a Marson, amit többen több okból is erősen vitatnak. Egyesek szerint a földlakóknak nincs joguk megzavarni egy másik bolygó éghajlatát, míg mások a Marsban az emberiség menedékét látják, amennyiben a Földön tovább romlik a helyzet. Megint mások azt bizonygatják, hogy a Mars valószínűleg melegebb és vizesebb volt a múltban, és feltehetően az életnek is otthont adott, így a fenti állapotok visszaállítása érdekes eredményeket hozna.

"Életet vinni a Marsra és tanulmányozni annak fejlődését hozzájárulna evolúciós ismereteinkhez és ahhoz a képességhez, hogy az életet más világokhoz alakítsuk, és tovább szaporítsuk" - érvelt Marinova. "Mivel a Mars felmelegítésével a múltat, egy lakhatóbb állapotot állítanánk vissza, lehetőséget kapna bármely szunnyadó élet a bolygón, hogy új erőre kapjon, és tovább fejlődjön."

A kutatók szerint a mesterségesen megalkotott gázok - melyeket a helyszínen állítanának elő - minimális káros hatással lennének az élő organizmusokra és az ózonrétegre, viszont kivételesen hosszú élettartammal bírnának a környezetben, hozzátéve, hogy hatékonyságuk közel tízezerszerese lenne a széndioxidnak. Marinováék elkészítették a marsi légkör számítógépes modelljét, majd négy, a fent említett gáz "hozzáadásával" elemzéseket készítettek, hogy megtalálják a feladatra legalkalmasabbat.


Tanulmányuk a fluorin-alapú gázokra összpontosult, melyek a Mars felszínén eleve megtalálható elemekből állnak és köztudottan hatékonyak az infravörös hőenergia elnyelésében. A kutatók rájöttek, hogy egy oktafluórpropán néven ismert elegy (C3F8) állítja elő a legerősebb felmelegedést, sőt más hasonló gázokkal kombinálva a hatás tovább fokozható. A modellek szerint 300 ppm (parts per million, azaz 10-6-on) arányú gázkeverék marsi levegőbe való juttatása fékezhetetlen üvegházhatást váltana ki, instabilitást hozva létre a sarkvidéki jégrétegekben, ami lassan elpárologtatná a bolygó felszínén található fagyott széndioxidot. Az újonnan a légkörbe jutó széndioxid további melegedést és olvadást, valamint a légnyomás emelkedését eredményezné. A folyamat befejeződéséhez évszázadokra vagy akár egy évezredre is szükség lehet, de mivel a szükséges összetevők rendelkezésre állnak a bolygón, ezért egy emberi expedíció közreműködésével lehetséges lenne az elindítása.

A kutatók szerint ez a legéletképesebb technika a hőmérséklet és a légnyomás emelésére, különösen, ha összevetjük a korábbi alternatívákkal, melyek közt olyanok szerepeltek, mint a sarkvidékek napfényelnyelő porral való beszórása, vagy hatalmas napfénygyűjtő tükrök pályára állítása a bolygó körül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #87
    A Vénuszon csak meg kell kötni a szén-dioxidot!
    Ahogy az ősi növények annak idején tették nálunk!
    Amúgy van víz, csak mind a légkörben: ott legalább van légkör, ez a fontos!
    A Nap energiájával fokozatosan ki lehet vonni a szenet a légkörből, és oxigén szabadul fel.
    Ezt csinálják nálunk a fotoszintetizáló növények.
    Mesterséges fotoszintetizáló eszközt kellene telepíteni/ledobni a Vénuszra, pár száz év alatt elviselhetővé válik a légkör.
  • plamex #86
    Probáljuk meg ... aztán majd lesz valami :)
    Egy probat meger ez az üveghazas dolog szerintem.
    Legalabb pár ezer év mulva barátságosabb lesz a Mars.

    dez ... haxoror ... akkor mos mi a lof@szon vitatkoztok ?
    Mindenkinek localisan kell tennie azert hogy a kornyezete tisztabb legyen... de a fejlodes ettol meg nem allhat meg ... sot : A fejlett környezetbarát technológiáknak mindenképpen le kell váltani a mai technikákat. Erre kell töreketni és nem a zsebünket tömni csak.
  • Hedgehunter #85
    A marsi olimpia jol fog kinezni!!! vagy 20 meteres rudugras, sulyemeles 600 kilo szakitasban diszkoszvetes 300 meter. Vajon futni is gyorsabban fogunk? Persze csak az elso par olimpia lesz izgi, mert utana atalukulunk ugyis valami mas lennye(remelhetoleg ufo)! Kevesebb sulyadot kell a fizetni a kocsik utan is es meg millio elonye van ott elni!!:)))))
  • Skiper #84
    ja.
    amúgy marhaság az egész. éppúgy nincs értelme védeni, mint szennyezni a környezetet. ígyis-úgyis megoldódik minden, ha másképp nem, elpusztul az ember. és akkor nyugi lesz.
  • dez #83
    Persze lényeges különbség a Mars kihűlt magocskája... Hacsak nem fedezzük fel, hogyan lehet újra begyújtani (az se holnap lesz), a Mars egy sokkal szánalmasabb hely lesz, mint a Föld.
  • dez #82
    Ja, elsőhöz: vagy éppen itt van a Mars... Valahogy nem úgy tűnik, hogy magától ki akar alakulni rajta egy bioszféra... (Újra, vagy egyátalán.)

    Rossz esetben (totális összeomlás után) a Földön is úgy eltolódhatnak a "paraméterek", hogy baktériumokon kívül más nem él meg.
  • dez #81
    Senki sem mondta, hogy nem kell megpróbálni. Csak az a kérdés, nem értékeli-e túl az ember a képességeit, tudását, lehetőségeit. (De...) És hogy mennyire reális lehetőség, miközben elhanyagolja, amit itt valójában tehetne.
  • dez #80
    "Ez így igaz és mivel megvannak a hozzá való körülmények sőt egy esetleges atomháború után IS meglennének ezért nem kell emiatt pánikolni."

    Érdekes hozzáállás: nem számít semmi, hiszem majd úgyis újra kialakul minden.. De azért arra is gondolj, hogy ezt az ember gondolja (pillanatnyilag) így. Teória. Kiderülhet még, hogy valamilyen oknál fogva mégsem így van. Mellesleg, pl. egy erősen radioaktív környezet nem igazán kedvez a magasabb rendű létformáknak.

    "Számomra az emberiség az első és minden más csak az után következik."

    Ez így nem jelent semmit. Az emberiség túlélésére gondolsz? Emberhez méltó környezetben való túlélésére? Vagy "emberhez méltó" rövid távú kiélvezésére az elhanyagolt következmények által okozott lerövidült faj-életútnak? Nem mindegy...

    "Mágneses pajzs -> a légkört nem nyírja ki a napszél"

    Nyílván nem így értettem (ezt az ovodások is tudják), hanem ellenkező irányból. :p Azaz erre:

    "Ha a Marson volt is valaha élet akkor azt pont a természet írtotta ki amikor hazavágta a bolygó mágneses pajzsát."

    Természet nem= sors (vagy ami tetszik helyette)... :p
  • Akuma #79
    nem filozofálni kell, hogy mihez nincs az embernek joga, hanem a tényekhez viszonyodni
    a Föld légköre napról napra rosszabbodik, ezt hosszútávon is maximum csak lassítani lehet, de megállítani nem
    ha van lehetőség egy másik bolygót számunkra életképessé tenni, akkor meg kell próbálni mindent
    nem a pusztító lenne kivételesen az ember, hanem a teremtő
    ha pusztít is a mai géntechnológiával visszanyerhetőek az elveszett egyszerűbb élőlények, főleg néhány 100 év múlva amikor már pont elérné a Mars a megfelelő hőméréskletet...
  • Kutuvoz #78
    ""Egyébként mi köze van a Mars mágneses pajzsának az esetleges egykori élővilághoz?"

    Mágneses pajzs -> a légkört nem nyírja ki a napszél"

    Igen, ha volt élővilág és azt nem valami globális katasztrófa (Pl.: üstökös, meteor) pusztította volna ki, akkor a légkör elvesztése biztosan megtette volna.