Hunter

Amerika kivonná a széndioxidot a levegőből

Az amerikai Energiaügyi Hivatal kutatói egy egyszerű, költséghatékony módszert tanulmányoznak, mellyel közvetlenül a levegőből kivonhatják a széndioxidot. Ez lehetővé tenné a kőolaj származékok hosszantartó használatát, elkerülve a globális felmelegedés veszélyét.

A módszerrel csökkenthetik a légkörben az üvegház gázok felgyülemlését, illetve visszaalakítják a széndioxidot üzemanyaggá. A Los Alamos vezette csapat hétfőn tartott előadást a témában az Amerikai Kémiai Társaság 223. éves ülésén.

"A kőolajból származó üzemanyag ellátás bőséges, ami limitálhatja a felhasználását az a fenyegető éghajlati és ökorendszeri változások, ami a növekvő széndioxid szintben jelentkezik" - mondta Manvendra Dubey a Los Alamos kutatója. "Ha be tudjuk fogni a légköri széndioxidot, akkor csökkenthetjük a kőolaj származékok káros környezeti hatását és újrahasznosíthatjuk is egyben. Olyan módszerrel állunk elő, mellyel megköthetjük az általunk kibocsátott széndioxidot".

Bár sokan dolgoznak a széndioxid megkötésén, Dubey és munkatársai módszere különbözik, mivel a hígított CO2 áramlatokat célozza, nem csupán az erőművek által kibocsátott koncentráltabb formákat. A módszer szokványos levegőt tisztít átlagos széndioxid koncentrátummal. A szelet és a természetes légköri keveredést hasznosítva szállítja a CO2-t az eltávolítás helyére, ez az egyetlen módszer, hogy megfogják a közlekedésből származó károsanyag kibocsátást, ami közel a felét teszi ki a teljes széndioxid kibocsátásnak. A levegő áthalad egy kivonó hatóanyagon, amit egyes cementek előállításánál is használnak. A széndioxid kölcsönhatásba lépve ezzel az anyaggal kalcium karbonáttá alakul, ezáltal szilárddá válva a kinyerő mechanizmus mélyén megpihenhet. A kalcium karbonátot ezután hevíthetik, így tiszta széndioxidot és mészkövet nyerhetnek ki. A széndioxidot gáz formában vagy ásványokkal szilárd formában hasznosíthatják.

Méretben a fejlett világban lakónként közel egy négyzetméternyi területre lenne szükség, egy minden CO2 kibocsátást kivonó létesítményhez. A megfelelő méretű létesítmények a terméketlen területeken helyzkednének el, mivel a széndioxid-hiányos kiürített levegő, hatással lehet a közeli növényzetre. Ezért a sivatagok ideálisak lennének, mind a létesítmények számára, mind a kiürített levegő a légkörbe visszakeveredéséhez, hiszen itt lenne elég hely. A következő lépés a nagyfokú számítógépes modellezés, mellyel optimalizálhatják a kinyerő beállítását, valamint a kinyeréshez szükséges vegyianyagokat is. Az amerikai lépésre nagy szükség lenne, mivel a legnagyobb károsanyag kibocsátó kilépve a Kiotói egyezményből nagy űrt hagyott maga mögött. Az erdők nem olyan hatékonyak az éghajlat változás lelassításában, mint azt a tudósok gondolták, mivel a várakozásoknál kevesebb széndioxidot nyelnek el. A bejelentés egy négyéves kísérleti eredmény, mely azt vizsgálta mennyi széndioxidot kötnek le a fák a légkörből, amikor a szennyezés következtében a gáz szintje emelkedik.

Az eredmények azt mutatják, hogy többek közt az Egyesült Államok, nem támaszkodhat a fákra, ha meg akarja oldani ezt a problémát, mondta William Schlesinger a Duke Egyetem kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #57
    Hát ha a vízből ki lehet venni a zoxigént, akkor ki lehet venni a cokettőt (ahogy Elena Ceausescu akadémikus vegyésznő nevezte) a levegőből is.
  • Vargagy #56
    Az egész arról szól, hogy hol keletkezik a CO2 és az oltott mész. Minden a helyén legyen. Magyarországon Répcelaknál majdnem tiszta CO2 jön a földből, kinek kell a még dúsítandó 40%-os De ahol nincs "répcelaki gáz", ott is egyszerűbb a cementgyárban és mészégetőbe keletkező CO2-t összegyűjteni, ami egyébként felmegy a francba.

    Ez a melegház hatás megelőzés, nem a levegőben levők kinyerésemeszes kimosásással. Az amcsi tudósok évek latt ki hozzák majd a "nem éri meg" eredményt, de azzal nem lehet eladni a mai újságot.
  • Vargagy #55
    "A kalcium karbonátot ezután hevíthetik, így tiszta széndioxidot és mészkövet nyerhetnek ki."

    Kémiából karó. A kalciumkarbonát maga a mészkő. A hevítésével széndioxid, és "égetett mész" keletkezik (a mai mészégetőben is). Az égetett meszet vízzel keverve alakul ki a falra kenhető "oltott mész".
  • tomcs #54
    bocs, megin keverem...
    marsra kuldeni a szen-dioxidot kibaszottul nem erne meg, mert amig a mi kis raketainkkal kilonenk lehet tobb keletkezne mint amit felvisz :))) de aze lyo poen....
  • tomcs #53
    arra gondolt hogy eltunt nehany szonda, legalabbis nem kuldtek vissza jeleket, es ebbol (igen, osszeeskuves-elmelet is rulz) lehet fasza ufoelmeleteket gyartani :)) szvsz nincs ott semmi es muszaki hiba az egesz, de mind1. a holdra meg lenne ertelme telepiteni ilyeneket, de egy normalis holdkolonia kellene szvsz hogy ki tudjak fejleszteni ami kell ide (a rendes "foldi" napkollektorok nem hinnem hogy tokeletesen jok oda is, stb) meg fel kene deriteni a holdat is es ott gyartani amit csak lehet... anyagilag hatalmas bukta lenne, legalabbis a kezdetekben biztos ezert nem fog bele senki.
  • Ron Ragm #52
    Mi nem menne? csak ki kéne lőni a tartályokat a mars felé, és mennek maguktól. Kész.
  • tomcs #51
    meg eddig ez a legjobb megoldas :))))
  • Pheel #46
    Hmmm. Tényleg! :)
  • Rive #43
    Wol, q. sok kertészt látni az esőerdőkben...
  • Pheel #42
    És amikor az alkohol elég, akkor nem szabadul fel CO2? Naaaa...