sonicXX#12
Természetesen van a marsnak mágneses mezeje, bár folyamatosan gyangül. Erről már több cikk is beszámolt. Gyengül, és ezért évente rengeteget veszít a légköréből.
Én érdeklődve figyelem a Marssal kapcsolatos fejleményeket, mert a lakhatóvá tétele izgalmas projektnek tűnik. Szerintem nem menthetetlen az a sivataggolyó, csak az a gond, hogy idővel elszáll a légköre javarésze és gyakorlatilag, mú. "elhasználódik" a bolygó.
Amennyire tudom, az egyik teória szerint a Mars valamikor egy kisbolygó méretű objektummal ütközött (sőt egyesek szerint kettővel is), és végsősoron (asszem az utolsó eset) elferdítette a bolygó forgástengelyét, ami normális esetben függőleges, vagy ahhoz közelítő kéne hogy legyen. A mágneses pólusok ezért nem működnek úgy, ahogyan kéne. Mondom: ezt a teóriát csak hallottam, nem állítom hogy igaz, de fantázia van benne. Állítólag a Föld is átment egy ilyen kisebb találkozáson még a korai szakaszban, és ezért ferde a mi tengelyünk is. Ezekkel a teóriákkal nekem csupán annyi bajom van, hogy nem bizonyíthatóak, gyakorlatilag nem többek okoskodásnál. Elgondolásnak érdekes, és én ezért jobb híjján ezt a magyarázatot tartom elfogadhatónak.