Hunter

Fagyott tenger húzodik a Mars egyenlítőjénél?

Európai tudósok szerint nem sokkal a Mars felszíne alatt egy hatalmas fagyott tenger húzódik. Állításuk a bolygó egyenlítőjéhez közel eső Elysium területről készült felvételeken alapul, ami a 800x900 kilométeres terület egészén lemezes és egyenetlen jegyeket mutat.

Ismereteink alapján a Mars nagy vízjég készletei a sarkköröknél találhatók, azonban amennyiben a mostani felfedezést a Mars Express májusban induló radaros megfigyelései megerősítik, ez lenne az első vízgyűjtő terület, ami ilyen alacsony szélességi fokon található. A brit Open University csapata szerint ötmillió évvel ezelőtt egy katasztrofális esemény hatására került víz alá a hatalmas terület, majd a megrekedt víztömeg megfagyott. "Hosszú ideje létezik az a feltevés, hogy az egyenlítőnél víznek kell lennie a felszín közelében" - mondta Jan-Peter Muller, a londoni University College professzora. "Ez egy olyan terület, ahol sok folyóra utaló jegy található, de nem látni sem egy tenger, sem jégréteg nyomát."

Klikk ide!
A Mars felszíne az Antarktisz töredezett jégtábláihoz hasonlít

A tudósok magyarázata a Mars Express Nagy Felbontású Sztereó Kamerájának (HRSC) felvételein alapul, melyeken hatalmas, a Föld sarkvidékén található töredezett jégtáblákhoz hasonló jegyekkel tarkított területek láthatók. Látható jég észlelése az egyenlítőnél igen valószínűtlen. A bolygón uralkodó rendkívül alacsony nyomás szublimációhoz vezetne - a jég az idők során vízpárává erodálódik.

A John Murray által vezetett kutatócsoport a Nature magazinnak küldött beszámolójában leírja, hogy ezt a folyamatot egy feltehetően csupán néhány centiméter vastag por- és vulkáni hamukéreg gátolta meg. "Szerintünk a víz valamilyen katasztrofális esemény következtében elárasztotta a területet, majd a víz felszíne megfagyott, később szétdarabolódott, végül az egész tömeg szilárd jéggé vált" - magyarázta Muller professzor. "A területet nagy mennyiségű por fedte be, belepve a jég felszínét, ez magyarázza a színárnyalatbeli különbségeket a jég és az azt körülvevő terület között."


Az Elysium egyenlítőtől 5 fokkal északra található déli részén fekvő tengert kialakító víz valószínűleg a Mars felszínalatti vízkészletéből eredeztethető, ami a Cerberus Fossae néven ismert vetődés-sorozaton keresztül törhetett fel. A Mars Express által lefényképezett jegyek többségét a NASA Mars Global Surveyor szondájának kamerája is rögzítette. A fentiek bizonyításához további adatok szükségesek, azonban számos tudós már most elfogadhatónak tartja a magyarázatot. "Úgy vélem mindez elég kézenfekvő" - kommentálta a hírt Michael Carr, az Egyesült Államok Földtani Felügyeletének Mars-szakértője, aki nem vett részt a britek kutatásaiban. "Tudjuk honnan érkezett a víz, jól kivehetők a térségben az általa kivájt völgyek" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak.

A Mars Express egy éve kering a vörös bolygó körül és már sikerült megerősítenie az amerikai megfigyeléseket a sarkköröknél található tekintélyes vízjég mennyiségről. Hamarosan bevetik az európai szonda Marsis antennáját, amit a felszín alatti tartósan fagyott altalaj keresésére terveztek. Bár sokan azt gondolnák ez a fagyott víz keresésére alkalmas antenna perdöntően bizonyíthatja az ősi tenger létét, mégis könnyen előfordulhat, hogy nem lesz képes érzékelni, mivel az Elysium tengere az elméletek szerint túl közel esik a felszínhez. Csak akkor lehet sikerre számítani, ha a jégtömeg több tíz méterre lefelé is terjeszkedik.


Balra a Mars Express 2004 január 19-i felvétele, melyen a 30 métertől 30 km-ig terjedő nagyságú táblák láthatók. Jobbra az Antarktisz jégmezője - feltűnő a hasonlóság

Ekkora víztömeg, ami geológiai időléptékkel nézve viszonylag még fiatalnak is számít, tovább erősítheti az életről alkotott spekulációkat. "A tény, hogy meleg és nedves helyek léteztek a Mars felszíne alatt még mielőtt a Földön kialakult volna az élet, és annak eshetősége, hogy még mindig létezhetnek, felveti a lehetőséget, hogy a bolygón ma is élnek primitív mikro-organizmusok" - mondta Murray professzor. "Ez a küldetés számos a Marsról alkotott, szilárdnak hitt nézetemet változtatta már meg. Oda kell mennünk és meg kell győződnünk róla."

"Szeretnénk, ha az ESA brit támogatással a következő leszállóegységét oda küldené" - tette hozzá Muller professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #29
    Vagy mexökünk. ;)
  • Laci73 #28
    Lokko: a szabályos félgömb alakra gondolsz? Ez annak a következménye, hogy a becsapódáskor keletkező hőenergia az epicentrumtól kifelé minden irányban egyenletesen oszlik el (valahogy a szappanbuborékhoz hasonlóan: ott is ez adja a szabályos gömb-alakot)

    Nagyot mondani pedig szoktam: szerény elmékhez illenek csupán a szerény megjegyzések. Persze ez vitatható, jól tudom - az az igazság szerepelni is szeretek, de majd megszokjátok.
  • Laci73 #27
    Pepe: Ha így is volt, az még a bolygók és a Nap formálódásának idején történhetett: lényegében az egész Naprendszer spirálisan forgó, önmagába gócpontonként sűrűsödő gázelegy volt (a magból lett a Nap, ami később saját, hatalmas tömege alatt "belobbant", azaz fúzió indult meg benne, a kisebb gócpontok lettek a bolygók) - tehát ne úgy képzeld el, hogy kiszakadt valami szilárd anyag a Földből.

    Kis-Bob: Már korábban is felvetették kutatók, hogy a Mars nagy víztartalmú bolygó, és a sarkokhoz hasonlóan a felszín (illetve a felszínhez közeli réteg) tartalmaz vízjeget (ugyanis jég nem csak vízből állhat) Kérdés csupán az: amit látunk jég az vízből van-e, illetve ha víz, akkor az honnét ered. A víz általában vulkanikus eredetű: vulkánok köpnek a légkörbe hatalmas mennyiségű vízgőzt a kéregben zajló kémiai folyamatok ereményeképpen (Földünk vízkészlete is innen ered). De szerintem ez a jég, amit a fotón látunk egy korábbi jégmeteorból származó, a becsapodáskor felolvadt, majd a felsznen újra megfagyott anyag.

    A Mars biztos úticélja lesz az emberiségnek a jövőben, erre én biztosan számítok.
  • Kis-Bob #26
    Egyébként jóeséllyel lehet ott víz. Geológiai szempontból mindenképp megalapozott. Jól jöhet még a terraformáláshoz :)
  • Kis-Bob #25
    ez csak egy nagyon extrém elképzelés. igazi szakértők szerint balgaság. de az tény,h se ezt se az ellenkezőjét nem tudtak még bizonyítan. Én nem tartom valószínűnek.
  • Epikurosz #24
    "Tudjuk honnan érkezett a víz, jól kivehetők a térségben az általa kivált völgyek"

    inkább így:

    "Tudjuk honnan érkezett a víz, jól kivehetők a térségben az általa kiváJt völgyek"
  • benli #23
  • pepe003 #22
    Állítólag a Mars is a Földből vált ki
  • Ratty #21
    Bár nem néztem utána, de nekem így első ránézésre úgy tűnik, hogy az a kráter régebbi lehet talán, de az tut h a pereme magasabb mint a körülötte lévő táj. Tehát ha volt ott folyékony víz, akkor valószínüleg nem folyt bele, hanem körülötte volt, és ott fagyott meg! A lényeg h szerintem az a kráter régebbi!
  • lokko #20
    én azért még arra kíváncsi lennék hogy a jégbe ütött kráternek így kell e kinéznie ...