43
  • Rocker Mókus
    szerintem qva érdekes az egész,de nemtom h mennyit higgyek el ebből az egészből.
  • BiroAndras
    "Btw, gondolom, az X-aktákat is szívből utálod, mert ugye ott is azt csinálják, hogy önmagukban nagyon valószínűtlen információkból állítják össze azokat a magyarázatokat, amiknek összességében még mindíg magasabb lesz a valószínűsége, mint az összes többinek. (És a film szerint ki is derül persze, hogy igazuk volt.)"

Jajj, ezt nem kellett volna. Ennyi erővel a hupikék törpikékre is hivatkozhatnál.
  • mrzool
    Az elsődleges misszió hivatalosan 3 hónapos volt. A mérnökök legalább 1 éves működésre tervezték a MER-eket, mint az később nyilvánosságra került. Most vannak másfél évnél, mindegyiken erősen látszanak az öregedés jelei. Hol van itt a kamu?
  • Thrawn
    Azt tudod, hogy a Voyager szondák elsődleges célpontja a Jupiter és a Szaturnusz volt? Az kb. 4 éves működést követelt meg a szondáktól. A Voyager 2 számára az Uránusz és a Neptunusz sikeres meglátogatása már csak reménység volt, tekintettel a starttól eltelt hosszú időre. A szondák 1977-ben indultak és köszönik szépen, jól vannak 28 év elteltével is.
  • kamov
    A Viking-1 szonda leszállóegysége 1976-tól 1982-ig működött.
    Ennek fényében szerintem nem olyan meglepő.
    Van olyan hogy jól sikerülnek a dolgok.
  • GreKom
    Az utolsó képen a kerék nyoma olyan, mint egy lábnyom
  • Major
    Én már egy kis kétkedéssel, nézek ezekre a képekre. Mennyi is volt ezekenek a marsjáróknak a kiirt élettartama? Ehhez képes, csodának számít hogy még mindig mennek. A NASA is azt hitet el az emberekkel amit akar.

Egyáltalán valóban volt-e a holdraszáás? szintű, lassan ez a mars-járó história.
  • Borton
    az ilyen okoskodókra megint csak azt lehet mondani, h két dolog végtelen:
    a világegyetem
    és az emberi hülyeség:)
    no comment....
  • moha
    na vazze megint az okoskodások, hogy kamu az egész...

ezt bármibe bele lehetne magyarázni amit még nem láttam a saját szememmel.
  • mrzool
    Dez, nyilván nem hiszem azt, hogy mindent pontosan tudok. De abban biztos vagyok, hogy a sem a 60-as években, sem máskor nem szálltak le a Marson emberek.:) Ismerem a fickó honlapját, aki ezeket kitalálta, elmeorvosi eset az ürge.
  • mrzool
    Nem vagyok színvak.:))))) Egyébként nagyon sok színes kép van, mind a hivatalos MER honlapon, mind a fanatikusok által működtetett fórumokban (tegyük hozzá az utóbbiak gyakran jobbak / szebbek és hamarabb vannak készen - a sok szabadidővel rendelkező, szakértő rajongók által képviselt potenciált nem szabad lebecsülni.:)))
  • dez
    Ez csak egy információ... Rendelj hozzá 0.0000001% valószínűséget... De ha azt hiszed, hogy mindenről pontosan tudhatsz, akkor te sem vagy olyan magas szinten, mint hiszed... (De legalább az önbizalmad erős.)

Btw, gondolom, az X-aktákat is szívből utálod, mert ugye ott is azt csinálják, hogy önmagukban nagyon valószínűtlen információkból állítják össze azokat a magyarázatokat, amiknek összességében még mindíg magasabb lesz a valószínűsége, mint az összes többinek. (És a film szerint ki is derül persze, hogy igazuk volt.)
  • dez
    Lehet, hogy te színvak vagy? :) Felfedeznek egy új világot, és téged nem érdekel, emberi szemmel hogy is néz ki?

Ha a marsi kamerákon vannak szokásos piros-zöld-kék színszűrők, akkor össze lehet állítani legalább néhány színes képet (nem hamis színes). Ennyi csak belefér...
  • mrzool
    Aki ilyet mond, az szellemileg ugyanott van, mint aki az eredeti hazugságot kitalálta. És ez alól semmiféle "csak mondom, hogy állítólag" nem ment ki.
  • Benedekco
    elvileg 1967-ben voltak ott amerikai katonák...
    nem Én találtam ki és nem is vallom... csak mondom, hogy állítólag...
  • mrzool
    Amiket leírtál, annál sokkal többre képesek a marsi kamerák. A színek meg max azokat érdeklik, akik szidni akarják a NASA-t, én pl. tisztában vagyok azzal, mi a dörgés, és nem hőbörgök.
  • dez
    "túrista fotó".. Hmm, azért szerintem nem teljesen érdektelen az emberiség számára, hogyan is néz ki egy másik bolygó... :)

A "sima cam"-ot bizonyára úgy értette, hogy a szokásos szűrőket és beállításokat használó kamera. Ide tartozik, hogy szinte minden színes kameránál van olyan, hogy fehéregyensúly, bár ezt csak bizonyos határok között állítják. Viszont egy jó automatika olyanra állítja, amilyenre az emberi szem is beállna. (Ha egy színből túl sok van, visszavesz belőle.)
  • Antifasiszta
    jah...
    MOST IS TÖKRE ÚGY VOLT SZERINTEM.
    jól átverik itt a főldön az embereket, kis köcsögök
  • Antifasiszta
    jah én, tegnap, de csak átutazóban.
  • Antifasiszta
    mert aok is, rohadt hamisítványok!
  • mrzool
    "...bár nem értek hozzá."

Az látszik... Legalább olyan alapvető ismeretekkel tisztában lehetnél, hogy nem létezik "sima cam". Amit a boltban veszel digicamet, az is színszűrőket használ, a CCD ugyanis csak fényerősségre reagál, nem pedig az egyes színekre.

A marsi küldetésnél pedig nem az a lényeg, hogy szép turistafotókat készítsenek, hanem tudományos szempontból használható felvételeket (különösen IR és UV tartomány.)
  • kuncika
    Igazán nem szeretnék összeesküvés-buziskodni, de mi szükség lenne arra, hogy ilyen speckó színszűrős szart használjanak? Nem értem, hogy mér nem lehet egy sima camot használni. A fény ott is fény, bár nem értek hozzá.
  • mrzool
    Ejj, a sok agyatlan összeesküvés-buzi itt is megjelent... Szánalmasak vagytok.
  • Esrohnoil
    Megvan még valakinek, v. a neten vhol letölthető formában? Az nekem is nagyon tetszett. :D
  • Kutuvoz
    Nézd meg!

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html
  • grebber
    Ezek vajon valóban fenntvannak vagy csak ez is kamu mint állítolag a holdraszállás??
    Ezt senki nem fogja soha tudni csak ők.
  • asdefge
    "Ember volt már a Marson?"
    Még nem. De Mars már volt emberen, csak később megettem....
  • BomBa
    02:54 én ilyenkor alszok
  • BomBa
    hozzáteszem, lehet, hogy igazad van, de mennyi minden van b*zzeg amit kamuznak, nem is hinnéd el, ki tudja, lehet, hogy csak nem akarják, hogy normális képet kapjunk, ezt egy belsős annó meg is erősítette, de inkább nem írok többet...
  • BomBa
    hivatalosan ez így van...
  • Cat #13
    nem, ez nem igaz
    valójában FOGALMUNK SINCS hogy milyen lehet emberi szemmel nézve a mars. A marsjáró kamerája fekete fehér felvételeket készít, és ez elé raknak be színszűrőket, azaz a képek szine attól függ, hogy a nasa központban mennyi pirosat adagolnak hozzá. Ugyan a Sundial (egy kis, szines ábra a marsjárón) ugyan segít valamennyit a szinek kalibrálásában, de annyira idegen világ, hogy semmiképpen sem állíthatjuk biztosra, hogy valóban igy néz ki a mars.
  • BomBa
    Amúgy ma már nem találod meg ezt a fotót, még két éve volt fenn.
  • BomBa
    Nem tévedsz. A NASA honlapjára került fel egy régebbi fotó a Marsról: Mars1
    Pár óra múlva: Mars2
    Valójában a Marson általában kék az ég, bizonyos viharok esetén tárulhat elénk egy ilyen vöröses kép.
  • vg
    Nekem is úgy tűnik, hogy ezek a képek nem igaziak!

Szerintem hamisitvány ez az egész.
  • year
    Ember volt már a Marson?
  • Troll
    Ahhoz képest, hogy mennyi szívás volt mostanában az űrkutatás berkeiben, ez egy fantasztikusan jól alakult prodzsekt. Senki sem gondolta volna, hogy ilyen sokáig bírni fogják a marsjárók!
  • IMYke2.0.0.0
    HP reklám, rulez... :)
  • mrzool
    Nem is akarta megmászni.
  • mrzool
    "Bar ugy neznek ki mintha digitalis hamisitvanyok lennenek...."

Miért is...?
  • raingun
    Pár éve volt egy tök jó kis reklám, ahol a marsjáró elé a marslakók folyamatosan rakták a fényképeket a kietlen tájról hogy ne fedezzék fel a marsvárost :-)
    Mindig ez jut az eszembe :-)