Hunter

Májustól indulhat a Mars felszín alatti vizeinek keresése

Több mint egy évnyi halasztás után, május első hetében üzembe helyezik az európai Mars Express vízkereső radarját.

A Marsis műszernek tavaly áprilisban kellett volna kinyílnia, azonban az utolsó pillanatokban leállították a műveletet, ugyanis a földi irányítás részéről aggályok merültek fel, ugyanis a kibomló antennarúd visszacsaphat és eltalálhatja a szondát, ezért a szerkezet a dobozában maradt, míg a kérdést minden oldalról alaposan ki nem vizsgálták.

A magasságmérő radar 5 kilométeres felszín alatti mélységig tud vizet keresni. A Marsis (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding rövidítése) három rúdja összecsukott állapotban van a Mars Express fedélzetén, és akkor ugrik ki, amikor a kioldást biztosító pirotechnikai szerkezetet begyújtják. A műszer főantennája két 20 méter hosszú, üreges üvegszálas rúdból áll, míg a harmadik, egy 7 méteres rúd csupán vevésre alkalmas antennaként működik. Az antenna gyártója, a kaliforniai központú Astro Aerospace által elkészített matematikai modellek azt sugallták, hogy kinyitáskor a rudak, a vártnál nagyobb mozgási energiájuk miatt visszacsaphatnak. A küldetés irányítói attól tartva, hogy az antenna megsértheti az űreszköz érzékeny alkatrészeit, leállították a beüzemelést, miközben a Marsis-csapat mindenre kiterjedő vizsgálatba kezdett a műszer dinamikáját illetően.


A MARSIS főantennája a tesztfázisban, összecsomagolt állapotban. A 2,5 cm átmérőjű, 20 méteres henger alakú cső harmonikaszerűen van összehajtva

A vizsgálat szerint valóban megvan az esélye, hogy az egyik komponens visszacsaphat és eltalálja az űrszondát. Az európai űrhivatal egyik ellenőrző bizottsága januárban ült össze a vizsgálat eredményeinek megvitatására, és döntésük értelmében mégis megkísérlik beüzemelni az antennát. A bizottság úgy vélekedik, hogy ha bekövetkezne a becsapódás, annak energiája túl alacsony lenne, ennél fogva a súlyos sérülés valószínűsége elhanyagolható. Mindazonáltal a bizottság szerint elképzelhető még egy hibaforrás, nem kizárt ugyanis, hogy az antenna a beüzemelés során beleakadhat önmagába, vagy az űrszondába.


Az alacsony frekvenciájú MARSIS feladata a felszín alatti vízforrások felkutatása

Az ESA bizottság a május 2-i hétre javasolja az antenna kibontását, azonban az űrhivatal álláspontja szerint amennyiben az előkészületek a tervezettnél gyorsabban zajlanak, a művelet már az április 25-i héten kezdetét veheti. A Marsis, ami a Fejlett Felszínalatti és Ionoszféra Mélységmérő Mars Radar angol megfelelőjének kezdőbetúiből tevődik össze, a földalatti víz létére keres bizonyítékot, legyen az fagyott vagy folyékony formában. Az elméletek szerint a vörös bolygó legnagyobb megőrzött vízkészlete a felszín alatt rejtőzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bistabacsi #31
    vajon halak lesznek e benne mert itt a Földön mar nagyonkevesvan es azis mar genezet
  • Kis-Bob #30
    Már alig várom, hogy belekukkantsak az adatokba :D szaftos lesz, az biztos.
  • HUmanEmber41st #29
    Khm khm ..volt múltkorjában egy napszél-gyűjtögető-ejtőernyőnemkinyitós szonda is..azt is a földön rakták össze fordítva...hiába no..nem lehet minden tökéletes..
    Ha lenne az ilyen űrberendezés-tervezőknek annyi esze, hogy a terveket kitennék a netre, sok önjelölt tervezőmérnök kivesézné oda-vissza. Valakik biztos kiszűrnék az ilyen szarvashibákat is..
  • [NST]Cifu #28
    Ebben van valami.... kicsit belelovaltam már magam a témába... :)
  • Cat #27
    itt nem a kinyiláson van a hangsuly, hanem hogy visszacsapódik
    tényleg nagyon láma dolog erre nem gondolni
  • [NST]Cifu #26
    Mire? Hogy kinyillik-e egy olyan szerkezet, amely több millió km-et tett meg a világűrben, kitéve a fellövéskor fellépő rázkódásnak, gyorsulásnak, az út közben a napszélnek, és a szonda napsütötte ill. árnyékos oldala közötti többszáz fokos hőkülönbségnek, stb.?

    Ja, bocs. Biztos igazad van... Vagy nem...
  • Duzsuki #25
    Azért modtam hogy bénák mert erre itt a földön is rá lehetett volna jönni.
  • HUmanEmber41st #24
    Tényleg először itt a Földön kellene rendet rakni, aztán lehetne szó más bolygókról is..
  • Megamanó #23
    Tök izgi, mint a sci-fi kben, kár, h én vszínűleg már nem érhetem meg
  • Ahhoj #22
    szerintem nem gondolta komolyan, legalább is gyanús nekem az a smily a végén ;)