Hunter

Hang nélküli beszélgetést ígérnek a tudósok

Gondoljunk csak bele milyen furcsa, ugyanakkor békés lenne, ha a körülöttünk levő emberek egyetlen hang kiadása nélkül társalognának mobiltelefonjaikon.

Egy katonai kutatásnak köszönhetően akár el is jöhet ez a társadalmi nirvána. A DARPA, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutató ügynöksége egy beszédkódolási tervezeten dolgozik, melynek célja a mikrofonok nem akusztikus szenzorokkal való felváltása, ami a beszédet a hang helyett a beszélő ideg és izom tevékenysége alapján ismeri fel.

Az egyik rendszer - amit Rick Brown, a Worcester Politechnikai Intézet munkatársa fejlesztett ki - egy a nyak körül viselt érzékelőn, úgynevezett TERC-en (tuned electromagnetic resonator collar, azaz hangolt elektromágneses rezonátorgallér) alapul. A mágneses rezonancia leképezéshez (MRI) kifejlesztett érzékelési technikák alkalmazásával a gallér észleli a hangszálak mozgásában bekövetkező változásokat, és lehetővé teszi, hogy a beszéd hangos háttérzajok esetén is tisztán hallható legyen.


A DARPA egy másik megközelítést is vizsgál, amit először a NASA Ames laboratóriuma fejlesztett ki. Ez a módszer elektródákat, úgynevezett elektromiográfos érzékelőket helyez el a nyakon, ami a beszéd közbeni impedancia változásokat érzékeli. Egy neurális hálózat dolgozza fel az adatokat és azonosítja a szavak motívumait. Az érzékelő képes a szubvokális vagy a néma beszéd észlelésére is. A beszéd motívumokat egy számítógépes hanggenerátorhoz továbbítja, ami újraalkotja a beszélő szavait.


Talán nem túl nehéz kitalálni, hogy a DARPA célja a titkos katonai küldetések elősegítése, a zajos járművekben történő kommunikáció jobbá tétele, valamint a víz alatt dolgozó egységek kommunikációjának elősegítése. Egy nap azonban a civilek is használhatják a rendszer finomított változatát a zajos környezetekben, sőt lehetővé teheti a telefonálást olyan helyeken, ahol nem nézik jó szemmel a hangos beszélgetéseket, mint például egy mozi vagy egy könyvtár. A TERC prototípusa már elkészült, az elektromiográfos prototípusra azonban várhatóan csak 2008-ban lehet számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sith #36
    Hmm mondjuk nem feltétlenül csak aról vna szó hogy lövöldöznek a szomszédban teszem azt ott vannak töled 10m-re a csunya elenséges katonák és ezt neked közölni kéne valakivel
    Nem hiszem hogy a katonák valaha is a hangszinből állapitották meg hogy ki adja a parancsot...
    teszem azt a légitámogatást nyujto repülő pilotája nem hiszem hogy személyesen ismeri a körzet összes bokorugróját.. bár lehet hogy nyugaton ez máshogy van... :)
    "1. eddig is kommunikáltak valahogy az emberek zajos vagy éppen hangtalan környezetben" igen igaz de eddig is megvoltunk pld mobil telefon nélkül
    s persze végül de nem utolsó sorban esetleg a némákon is segithet ez a kis apróság... persze a darpa nem ép jótékonysági közalapitvány
    elég szánalmas hogy a segitségre szolgáló emberek életét megkönyitő szerkezetek(?) szinte csak katonai felhasználás céljából születnek
  • Ackro #35
    egyszerűbb lenne egy külső és belső hangokat tompító maszk feltalálása. meg felmerül bennem, pl. katonai célokra való felhasználás esetén, a harctéren honnan fogja tudni egy lövész a géphangból hogy az ellenség, vagy a felettese adja a célkoordinátákat meg a tűzparancsot?
    ismét egy 'mennyibe is került a kísérlet?' kategóriás fantasztikusan hangzatos marhaság.
    már bocsánat, hogy lehúzom, de olyan ez is mint az a biomechanikus ruha, hogy jó-jó, de 1. eddig is kommunikáltak valahogy az emberek zajos vagy éppen hangtalan környezetben 2. ár/tudás aránya nem hatékony.
    szerintem...
  • dez #34
    Mondjuk magamat is korrigálnom kell: a második módszernél valószínűleg mégsincs teljes beszédhangfelismerés (így persze nem is írható ki közvetlenül), csak annak "kitalálása", hogy az adott izmok adott erősségű megfeszülése milyen hangalakokhoz vezetne, és ennek legenerálása. (Így a csuda tudja, ez mennyire fog hasonlítani az eredetire, és mennyi finomságot fog megtartani.)
  • dez #33
    Hm, szép, hogy így próbálsz rendet tenni a fejekben, csak kár, hogy közben becsúszik pár hiba, és olyan dolgokat is túl szájbarágósan írsz le, ami valószínűleg itt mindenki számára eddig is világos volt. :)
    Nos, nézzük. Kezdjük a végéről: alább gégemikrofon alatt senki sem azt a berregőt értette (az máshol került elő), hanem pl. a mobiltelefonokhoz is kapcsolható mikrofont.
    Cikkbeli módszerek: itt meg van egy nagy különbség a két módszer között. Az első, tehát ez a hitek gallér szinte ugyanaz, mint egy gégemikrofon, csak nem akusztikus úton működik. Lényeg, hogy a végeredmény az illető saját hangja lesz, annak eredeti finomságaival (hangmagasság, hangleejtés, stb. stb.). A második módszer a gége és talán a száj körüli idegek aktivitását méri, és egy minta-felismerési mechanizmus által felismert "mondanivalót" egy beszédszintetizátor (a cikkben szereplő "hanggenerátor, ami újraalkotja a beszélő szavait" megfogalmazás kissé kürülményes) segítségével szólaltatja meg. (Vagy akár ki is írhatja egy képernyőre.) Nos, ennél a módszernél az eredeti beszéd sok finomsága elvész.
    Ja, a berregő meg annak szemléltetésére került elő, hogy pusztán a hangszálak nem képesek "beszélni", azok csak az alaprezgést szolgáltatják, a többi a száj (nyelv, fogak, ajkak) dolga.
  • enrico #32
    Na szóval. A cikk által említett 2 dolog 2 külön megközelítési mód, amik mégis hasonlítanak. Az 1.: nagy külső zajok esetén történő beszédkor a tiszta beszéd úgymond helyreállítása. Azaz a nyakra helyezett kvázi MR érzékelő segítségével állítják helyre a tiszta hangot. A mikrofon az egyrészt a tesztfázisban kontrollként szolgál, ill. ha beszélsz mobilon, rádión stb., akkor egy mikrofonba beszélsz, csak mondjuk a bazi külső zaj elnyomja azt teljesen. A külső zajt kiszűrve, a nyaki detektor által helyreállítják a hangot. Gondolom mikor már profin tudják detektálni az izommozgásokat, a gége helyzetének és egyéb finamabb mozgásváltozásokat, akkor elég a nyaki cuccos és tiszta beszédet tudnak közvetiteni akárhová. 2.: itt nem MR elveken, hanem elektromiográfos megoldással machinálnak. A lényege ugyanaz mint az elsőnek.

    Az általatok említett gégemikrofonnak valójában semmi köze a mikrofonhoz, de még a hangszóróhoz sem. Szakmabeliek csak berregőnek, vagy rezgetőnek hivják. (Akinek el van távolítva a gégéje, ők használják). Azért, mert nem a nyakhoz odaszorított gégemikrofon "adja" a hangot, hanem maga az illető. Ehhez elengedhetetlen az artikuláció. A "mikrofon" megrezegteti a szájfenéki izmokat és az artikulációval ill. a kiáramló levegő fogja képezni a hangot, ami az illető száján jön ki. Azért van géphangja, mert így rezegteti meg a gép a szájfeneket.
    Tehát a némák nem fognak tudni beszélni, akiknek eltávolították a gégéjüket, azok sem sajna. Max, akiknek maradt némi gége, azok esetleg jobban érthető, tisztább hangot tudnak majd kiadni ennek a segítségével.
    Egyébként a hadsereg jelenleg is használ a gégéhez erősített "erősítőt", lásd. kommandósok kommunkiációja, de suttogni ill. artikulálni ott is kell, max. nem hangosan. Gondolom azt szeretnék elérni, hogy még csak suttogni se kelljen, hanem effektive hang kiadása nélkül tudjanak hangot küldeni intercomon pl. Beszédkor minden szónál a gégeizmok, a hangszál mindig másként mozog, a gége helyzete változik. Ezek apró, finom változások, ezeket próbálják "megtanulni" most érzékelőkkel.
  • dez #31
    1. A hazugságvizsgálót minden valamennyire is kiképzett titkosügynök, stb. ki tudja játszani.
    2. Amikor már láthatóan mozognak az izmok, akkor már elég erős jeleket kapnak. Én arról beszélek, amikor a jelek ezen határ alatt vannak.
  • plamex #30
    jaja ... jól mondod
    pontosan idézve :
    "célja a mikrofonok nem akusztikus szenzorokkal való felváltása, ami a beszédet a hang helyett a beszélő ideg és izom tevékenysége alapján ismeri fel. "
    és MRI - t használnak hozzá amit eddig a gyógyászatban használnak ... (mágneses rezonancia alapján alkonak képet a a belső szerveinkről)
  • plamex #29
    Milyen jól lehet majd ezzel a cuccal puskázni ...
  • JZO #28
    úristen ennyi lámát... "mi értelme?", "mi a gyakorlati haszna?", "nem értem". Ilyen hozzáállással akár ne is éljetek
  • TeszteloPontHu #27
    A mikrofon azért kell itt, mert ez egy teszt. Az alsó képen hasonlítják össze, mit továbbított a mikrofon és mit az új cuccos. Nyilvánvalóan a készülék működéséhez nem kell majd a mikrofon.