Hunter

N'kisi, a fajok közötti kommunikáció csodája

Egy szinte páratlan kommunikációs készségű papagáj elméleteik átértékelésére sarkalja a tudósokat. Az N'kisi névre keresztelt afrikai szürke papagáj 950 szavas szótárral, és úgy tűnik, némi humorérzékkel is rendelkezik.

Saját szavakat és kifejezéseket talál ki ha valami újjal találkozik, mellyel meglévő repertoárja nem képes elboldogulni - pontosan úgy, ahogy a gyerekek reagálnak. N'kisi példátlan képességei - melyek állítólag a telepátiát is magukba foglalják - a legfrissebb BBC Wildlife Magazinban jelentek meg.

N'kisiről úgy tartják, hogy az egyik legfejlettebb használója az emberi nyelvnek az állatvilágban. A madár az angol nyelvet sajátította el, melyből 100 szó szükséges az általános szövegértelmezés feléhez, így ha N'kisi tudna olvasni, igen széles körben tudna boldogulni. A szavakat szövegkörnyezetben használja, múlt, jelen és jövő idejű alakokban. Gyakran igen találékony, hasonlóan egy kezdő angol tanulóhoz, amire példa, hogy a repülni, azaz "fly" igét nem a rendhagyó "flew" formában teszi múlt időben, hanem az általános szabály szerint "ed" végződéssel látja el, így a végeredmény "flied" lett.


N'kisi tanulás közben
Egy másik ilyen, amikor gazdája, egy New York-i művész aromaterápiás olajait "jó illatú orvosságként" emlegeti. Amikor először találkozott Dr. Jane Goodall-lal, az elismert csimpánzszakértővel, akit korábban már látott egy fotón majmok társaságában, N'kisi megkérdezte: "Van csimpánzod?" Dr. Goodall szerint N'kisi verbális tűzijátékai "kiemelkedő példája a fajok közötti kommunikációnak".

Egy kísérletben a madarat és gazdáját külön helységben helyezték el, és filmre vették amint a művész különböző borítékokat nyit ki, melyekben véletlenszerűen képeslapokat helyeztek el. Az elemzés bebizonyította, hogy a papagáj háromszor gyakrabban használta a megfelelő kulcsszavakat, mint amit a véletlen számlájára lehetne írni. Az eredménybe nem számították be az olyan reakciókat, mint "Mit csinálsz azzal a telefonnal?" - amikor N'kisi egy telefonáló ember képét látta, és a "Megölelhetlek?" kérdést, amikor egy egymást átölelő pár képét mutatta gazdája.

"Minél többet tanulmányozzuk az állatok tudatos képességeit, annál fejlettebbnek tűnnek és a legnagyobb ugrás a papagájoknál figyelhető meg" - mondta Donald Broom a Cambridge Egyetem állatorvosi karának professzora. "N'kisi elképesztő szótára és humorérzéke elgondolkodtathat mindenkit, akinek papagája van, hogy vajon ismeri-e házi kedvence szükségleteit" - mondta Alison Hales, a World Parrot Trust képviselője a BBC-nek. "Lehet hogy nem képesek közvetlenül feltenni kérdéseiket, azonban a papagájok hosszú életűek és egy kis kutatással javíthatunk az életminőségükön."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #56
    Höhö, meg azért kontextusfüggő is.
    Nem ártana azért átlapozni a magyar helyesírási szabályzatot, hátha sikerül dekódolni, mit szeretnél közölni velünk.
    --------
    Terms and conditions. Magyarul: feltételek. Nagyon értenek a fiúk a szószaporításhoz, fenébe a szinonimáikkal!
    Sűrítésben viszont tényleg jók, 1995-ben az on-line kifejezést még éppen sejtegettük, azóta sincs rá jó magyar megfelelő.
    Angolul viszont nincs olyan szó, hogy ellenvonat, csak körülírni tudják.
  • gz8 #55
    - Milyen színű a háromszög?
    - Zöld!

    Azért egy viszonylag piciny agyú állattól ilyen asszociációt látni nem semmi!
  • Flashy #54
    itt nem az a lenyeg hogy az angol nyelv egyszeru vagy nem. az a lenyeg hogy eddig mindig azt hangoztattak hogy a papagajok nem ertik hogy mit mondanak, csak megtanuljak utanozni azt amit hallanak es altalaban tok osszefuggestelenul mondjak vissza.
    en is lattam a szineket-formakat-anyagokat kivalaszto papagajos filmet, az is nagyon erdekes. (pl "valassz ki mindent ami nem puha")
    ez meg ha minden igaz nemcsakhogy kepes volt a "repulni" iget a repulessel tarsitani (hogy lehet ezt egyaltalan allatnak elmagyarazni??), de kepes az igeidoket kifejezni. egy kicsit azert ezt ketkedve fogadtam...
  • IrkaBirka #53
    A titok: a hölgy egyik rokona állatkereskedő. Van pár afrikai szürke papagája...
  • Shadow_THH #52
    okosabb mint honatyáink, mert ez az "anyanyelvén" őőő-zés nélkül beszél...


    Lehet hogy van túlzás a cikkben, de én is hallottam már olyan "kisérleti" papagájokról egyetemen, amik számolnak, meg felismerik a kül. alakzatokat szineket stb. Állítólag egy 3 éves gyerek szintjén vannak. Én mindenesetre örülök neki, hogy még mindig tud meglepetést okozni az anyatermészet :)
    Most azon gondolkodom, hogy hogyan röhöghetnek rajtunk a csirkék, hogy még mindig nem tanultunk meg a nyelvükön, pedig annyit beszélnének hozzánk éjjel-nappal
  • Gabo #51
    Az egyes nyelvek összehasonlítgatásán is el kellene gondolkodnotok. Az angol alapszinten felettébb egyszerű nyelv és viszonylag könnyen elsajátítható. A magyar pl. ehhez képest lényegesen összetettebb nyelvtanilag. Az pedig, hogy vannak kifejezések amiket nehéz átfordítani egy másik nyelvre megint nem azt mutatja, hogy egy nyelv mennyire nehéz vagy könnyű. Ilyen kifejezések, szavak minden nyelvben előfordulnak. A közös bennük, hogy valakinek aki nem anyanyelvi szinten beszéli az adott nyelvet, sokszor csak hosszas körülírással lehet elmagyarázni a jelentésüket.
  • Gabo #50
    Én se javasolnám senkinek, hogy hirtelen felindulásból papagájt vegyen!
    A papagájok alapvetően társas lények. Legalább annyi odafigyelést és törődést igényelnek, mint egy másik ember. Ha hosszabb időre magukra maradnak, depresszióba esnek. Ilyenkor előszeretettel tépkedik ki saját tollaikat és néha hajlamosak más kárt is okozni magukban. Ebből az állapotból csak hosszas törődés után lehet kigyógyítani őket.
    Általában egy életre választanak párt maguknak. Ha te vagy az egyetlen élőlény a közelében, akkor hozzád fog így kötődni. Ez persze szép dolog, egészen addig, míg egy barátnő/barát, kisgyerek, kutya, macska fel nem tűnik a kapcsolatotokban. Ilyenkor hajlamosak a féltékenységre és néha meg is támadják a konkurenst. (Felettébb kellemetlen dolgokat lehet művelni azzal az éles csőrről, amivel a magokat felnyitogatja magának...)
    Ha ez eddig nem elég, vedd hozzá, hogy hosszú életű fajnak számítanak. Nem csak néhány évig fog veled élni, hanem hosszú évtizedekig!

    Azokat pedig akik kételkednek ennek és az ehhez hasonló madarak, esetleg Koko és társainak beszédkészségében inkább nem minősíteném. Ideje lenne kicsit szélesítni a látókörüket!
  • Cat #49
    én is azt irtam, hogy felsőfokon pont emiatt nagyon nehéz!

    egyébként van index cikk is: http://velvet.hu/ciki/papa0127/
  • gz8 #41
    Igen, Kokónak hívták :)))

    Sokkal hamarabb megtanulta a jelbeszédet, és szegények csak 40-50 évig élnek. Amúgy stimmel.
    Igen, volt cicája is :))
  • gz8 #39
    Ha hézagos műveltségem nem csal, beónak hívják. Múltkor voltunk madárkiállításon, a Nokiák titi-titi SMS-hangját olyan élethűen utánozta, hogy mindenki lépten-nyomon a telefonja után kutatott :))