Hunter

Viszlát egér, viszlát billentyűzet!

A telefonszámok, távirányítók és számítógépes billentyűzetek egy évtizeden belül már ritkaságnak fognak számítani, amint egy új képesség, ami az emberi beszédet pontos, hatékony számítógépes kóddá alakítja, radikális változásokat hoz életünkbe és munkánkba.

Ez Lawrence R. Rabiner, a Rutgers Egyetem Fejlett Információ Feldolgozási Központja (CAIP) igazgatójának jövőképe, aki "A beszéd ereje" címen publikálta beszédfeldolgozásról szóló írását a Science magazinban.


A hírolvasó Ananova
"Gyorsan közeledünk ahhoz a ponthoz, melyen a beszéddel történő adatbevitel - függetlenül a nyelvtől vagy az akcentustól - olyan pontos és hatékony lesz, mintha egérrel vagy billentyűzettel hajtottuk volna végre. Ha ez bekövetkezik, újabb fal omlik le ember és gép között" - olvasható az írásban. "Az elv, hogy a munka elvégzéséhez 'el kell mennünk a munkahelyre', megváltozik és a dolgok végrehajthatóakká válnak, bárhol legyünk is" - magyarázta Rabiner professzor, az AT&T Labs kutató részlegének egykori alelnöke, aki négy könyvet írt a digitális jel- és hangfeldolgozásról.

Az otthoni élet is meg fog változni, a szórakoztató elektronika kezelése kimerül abban, hogy rámutatunk valamire és közöljük a géppel, hogy "keressen nekünk egy kellemes klasszikus zenei állomást", tette hozzá Rabiner. Elmélete szerint az új lehetőségek, melyekkel hatalmas mennyiségű számítógépes kódot tömöríthetünk és szállíthatunk túlzott hálózati kapacitás nélkül, segít bevezetni a hangvezérlés korszakát. Ugyanakkor az eszközök egyre kisebbé és kisebbé válása a kézi működtetésű irányítástól való eltávolodás felé sarkall.


A mobiltelefonok hívásindításánál már rég nem újdonság a hangvezérlés

"Nincs hely egy billentyűzet számára, amikor az irányítandó eszköz mindössze egy kártya méretű. A hangvezérlésnek megvan az az előnye, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem igényel helyet, a hangunkat pedig mindig magunkkal hordozzuk" - mondta.

A biztonság érdekében az új hangellenőrző technikák képesek lesznek elemezni a hangot és lekorlátozni az eszközök használatát az engedélyezett felhasználók körére. Rabiner szerint a hangvezérlés az elkövetkezendő 5 és 10 év közötti periódusban forrja ki magát. A telefonhívásokat név alapján kezdeményezhetjük a számok helyett. Intelligens hangvezérlésű kommunikációs ügynökök, alapvetően észrevétlen, hálózatalapú robotok indítják el a hívásokat, nyomozzák le a keresett személyt, és tudatják, hogy a hívott fél kíván-e beszélni velünk vagy sem.

A hangvezérelt ügynökök segítenek az üzletkötésben, emlékeztetnek a megbeszélésekre és születésnapokra, irányítják készülékeinket bárhol legyünk is. Gyakorlatilag az otthon és az iroda minden berendezése hálózati elérhetőséget és hangvezérlést kap. A munkahely és az otthon közötti határvonal összemosódik, mivel bármit elvégezhetünk bárhonnan és bármikor. Számtalan munka helytől függetlenné válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astaroth #39
    Egy célzásra tökéletesített eszközzel.pl az ujjaddal:)
  • CH4R1ie #38
    Akkor lenne értelme a gondolatvezérlésnek, ha mellette az AI is elég fejlett lenne. Legalább annyira, hogy a gép meg tudjon írni mondjuk egy UT2003 szintű játékot a megadott paraméterek alapján. Az FPS-ekeben az embereknek már csak a reflexeiket kell majd fejleszteniük és a szemüket tuningolniuk.
  • Bonewerkz #37
    kis pici szurke emberkek lesznek belulunk, es visszajarunk a multba genanyagert, hogy helyrehozzuk, amit elbaltazunk gentechnikailag a jovoben, meg hogy ijesztgessuk nyirkos november ejjeleken a szomszed neni kutyusat:D
  • Bonewerkz #36
    de ha a telefonod/bankkartyad, stb is hangvezerelt, akkor gaz van...%DD
  • crx #35
    Ez nem hir ez már valoság nem tudom mi eben az uj hir. Nálam még megszolalni sem kel , ha hazaérek a villany felkapcsolodik persze csak ha sötét van.
  • Wharyoo #33
    Billentyüzet nélkül nem müködne a dolog, mert ha a BIOS kiakad, hogy nincs gombozatod, hogyan nyomod meg az F1et ? :DDDD
  • mikike #28
    muhahahaha
  • Gladiator #25
    hát, de hülyeség. ott van egymás mellett, egy hifi, egy tv, egy gép. mondod, hogy start. erre minden bekapcsol. az más, hogy ha úgy mondod, hogy gép start, hifi start, tv start, de ha két gép van egymás mellett? akkor mondanod kell, hogy "az a gép, mely alaplapjának száma 23532233242, start!" az kicsit bonyolult. főleg, ha mindkettőnek 23532233242 a száma, mert akkor meg......................
  • Cat #23
    ez is igy van már ma
    bemész a boltba és vehetsz olyan kapcsolot, ami egy tapsra felkapcsolja, két tapsra lekapcsolja a villanyt
    hol éltek ti? :D
  • Cat #20
    sztm a star trek hasonlat tökéletes
    ott is gépelnek a világito gombokon ezerrel, de a bonyolultabb kéréseket pusztán közlik a géppel, hogy "csináld ezt és ezt" vagy "vetits ki elém egy auto képét és forgasd meg 180 fokkal"
    ezt gépelve nehéz, viszont ha a gép megérti, könnyedén és gyorsan megcsinálja