Hunter

Agysebészet Krisztus előtt

Ősi koponyát találtak a Temze londoni partjánál, különlegessége az a szabályos lyuk, ami arra utal, hogy legalább 3750 évvel korábban végeztek agyműtéteket, mint korábban feltételezték. A koponyát az English Heritage i.e. 1750-re dátumozta vissza, mely egy felnőtt férfié volt annak idején. A koponya tetején éktelenkedő lyukat egy rémisztő beavatkozás során ejtették, melyet trepanációnak, azaz koponyalékelésnek neveztek. Az eljárás során egy csontdarabot távolítottak el feltehetőleg valamilyen szerszámmal ledörzsölve, hogy csökkentsék az agyra nehezedő nyomást, derül ki az English Heritage szerdai sajtóközleményéből.


Migrénes rohamok, hallucináció, epilepszia, valamint hasonló betegségek esetén kerülhetett sor erre a drasztikus beavatkozásra. Nagy valószínuséggel a beteg ébren volt a rendkívül fájdalmas operáció alatt, azonban még több évet élt, miután a nagyjából 30x45 milliméteres lyukat fakéreggel vagy levelekkel fedték le. 1920-as beszámolók úgy írják le a trepanációt, hogy a sebész visszahajtja a lehámozott bőrt, majd a lyukat kókuszhéjjal és banánlevelekkel fedi le. Britanniában közel 40 példát találtak a trepanációra, a neolitikustól a középkor végével bezárólag, olvasható a cikkben.

"A koponyalékelés valószínűleg a sebészet általunk ismert legősibb formája. A beavatkozást ezen a koponyán valamilyen dörzsölő alkalmatossággal végezhették, talán egy kovakővel, azonban nagy figyelmet fordítottak arra, nehogy megsértsék magát az agyat. Nincs bizonyíték semmilyen elfertőződésre, ami a fő oka lehetne az ilyen beavatkozások utáni elhalálozásnak, és a trepanálás sem okozott semmilyen maradandó károsodást a betegnek. A koponya bebizonyítja, hogy már akkoriban jelentős anatómiai és sebészi képességekkel rendelkező emberek éltek Britanniában, akiket csak a klasszikus görög és római idők gyógyítói múltak felül, több mint ezer évvel később" - összegzett Simon Mays az English Heritage emberi csont maradványok szakértője.

Abban az időben a Chelsea Man névre keresztelt ember Londonban élt, mely a Temze partján húzódó kis településekből álló város volt. Arra a kérdésre, hogy a koponya miként került a folyóba, még nem sikerült választ találni.

"Valószínűleg rituális temetés alanya volt a koponya tulajdonosa, mivel a folyó úgy tűnik a bronzkorban a spirituális és ünnepélyes alkalmak középpontja volt. Több száz a történelem előtti időkre datálható koponyát, többségükben 25 és 35 év közötti férfiakét találtak a hozzátartozó csontváz nélkül, valamint magas méltóságot jelképező fém munkákat, mint kardokat, pajzsokat, tőröket és lándzsahegyeket. A fegyvereket feltehetően a gazdagság és az erő szimbólumaként dobták a vízbe" - mondta Jane Sidell az English Heritage régészeti tudományok szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #24
    en vagyok a hibas!!! en lottem fejbe kr. e. 2325, majus 25-en 16:05 kor:)))
  • gz8 #23
    De ha már itt tartunk, azért elismerésre méltó ez a fajta tevékenység .))

    Kiűztem az össsszes déééémont, a háááááz megtisssztult!
  • gz8 #22
    Ha jobban megnézed, a "nem szabályos" rész tkp. a növő csont :-D
  • Rive #19
    Vannak olyan koponyák is - elenyésző számban - ahol egyértelmű, hogy az illető valamikor harcban koponyasebet szerzett, és túlélte. Az egyik pl. egy nyilat kapott.

    A gyakorlat viszont az, hogy harcban nem vigyáz az ember arra, hogy az ellenfél agyát ne sértse meg: sőt. A harcban, ilyen típusú sérüléssel elesettek koponyája általában többszörösen betörik (csak a sérülés helyén: a későbbi törések ettől jól megkülönböztethetők), illetve, vágott sérülések esetén legtöbbször egyenes vágás látható a koponyacsonton, a dolog természetéből fakadóan csontnövekedésre utaló jelek nélkül.

    A harctéri körülmények nagyban növelik a halálozást, míg a gyógyászati célú koponyalékeléseknél még növényi gyógyszerekkel is elég jó (a körülményekhez képest, persze) túlélési arányra lehet következtetni (találtak olyan koponyákat, ahol a koponyalékelést nem fejezték be: gyaníthatóan a paciens halála miatt).

    Az, hogy kinek van a legrégebbi lékelt koponya a birtokában, nem egy komoly verseny. Valószínűleg, ha elég sokáig ásol valahol a ruszkiknál, akkor ott találnád a legrégebbi ilyen leletet.
  • Rive #17
    http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0125/12.html
    http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0126/12.html
  • Rive #16
    Két bizonyíték is van, hogy ezek a 'sérülések' koponyalékelést takarnak.

    1. A lyuk környékén a csontszövet sarjadása azt bizonyítja, hogy az illető évekkel túlélte a beavatkozást. Ez eléggé elképzelhetetlen, ha a sérülés nem szándékos, gyógyászati célú beavatkozás eredménye.

    2. Túl sok ilyen koponyát találtak: a túlélési arány (legalábbis: nem a műtétbe haltak bele az alanyok) azt mutatja, hogy elég kiforrott technika kellett a dologhoz. Ez más körülmények között nehezen elképzelhető, ennyi embernél.

    +1: találtak olyat is, ahol az itteni fényképnél sokkal jobban látszik, hogy csak szándékos beavatkozás lehet a dolog mögött. (OK, tudom, hogy a kőbalta is szándékos, de itt gyógyászatról beszélün, nemde?)
  • Rive #14
    Harctéri sebesülésekről _is_ van szó. Ilyenre is találtak bizonyítékokat.
  • Fatality #10
    Ebből is látszik, hogy kurvára nem olvasta el senki a cikket. A cikk nem azt a szenzációt hivatott bejelenteni, hogy koponyalékeltek már régebben is, hanem hogy a most megtalált lelet, ezt a becsült időpontot még régebbre helyezi. Értem?
  • Petyus_ #8
    Ja, nekem is haverom apja antropológus (vagy mi a fene...:D) meg régész, és ő is talált már olyan koponyát (honfoglalás korit), amin szerinte agyműtétet hajtottak végre és utána még élt is az emberünk.
  • Pharaoh #7
    Az agy azért nem annyira folyékony.