Hunter

Huygens visszaszámlálás

A Cassini fedélzeti szoftverébe való kritikus szekvencia betöltése és végrehajtása után a szonda december 25-én, hajnali 3 órakor megkezdte 20 napos utazását a Titán felé, melyből már igen kevés idő maradt a nagy kaland kezdetéig.

Az ESA Huygens szondája karácsony napján hibátlan leválást produkált, egy újabb jelentős mérföldkövet hagyva maga mögött. A lenti térkép a Huygens DISR (Descent Imaging/Spectral Radiometer) műszerének tervezett képközvetítését illusztrálja a leszállóegység január 14-i ereszkedése során. A DISR a fedélzeten lévő két NASA műszer egyike. A színes vonalak azokat a területeket ábrázolják, melyeket a szonda ereszkedése során különböző felbontásokban szemügyre vesz. A színek a felvételek felbontásait jelölik, a zöld vonal 150-1160 m/pixel, a kék vonal 90-700 m/pixel, a rózsaszín vonal 50-390 m/pixel, a vörös vonal pedig 30-230 m/pixel felbontást jelez, míg a sárga pont a várt leszállási helyet jelöli. Ez a terület a sötét és a világos területek határvonalán helyezkedik el.


A térképet a Cassini űrszonda 2004. október 26-án készült felvételeiből állították össze, melyen egy pixel 4-6 kilométernek felel meg. A szonda körülbelül két órán keresztül végzi ejtőernyős ereszkedését a Titán felszínére, amit 160 kilométeres magasságból kezd meg. Az ereszkedés során a Huygens kamerája és öt tudományos műszere folyamatosan küldi az adatokat a Cassininek a hold légköréről és felszínéről, ami tovább sugározza azt a Földre.

A DISR a szonda lassú forgása közben rögzíti a képeket, ezekből fognak elkészülni a Titán felszínének panorámaképei. A Huygens a várt pályán halad és megfelelő sebessége, valamint fogásának intervalluma is, utóbbi rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy a szonda stabil magasságon és pályán maradjon, amikor belép a légkörbe.

A pályára állás végső fázisai részletesen
A leszállás tervezett menete percről percre

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • plamex #28
    Hát gratula... a képek még elég picik ... de majd lesz jobb is gondolom.
    Amúgy lehetne már egy cikk itt is .. ezek nem dolgoznak hétvégén ? :))
  • Dzsini #27
    hatalmas mennyiségű feldolgozatlan adatot küldött haza, azt kell szétválogatni, rendszerezni, kirakni a képeket, a mérési eredményeket, meg ilyesmik - ez a hétvége meg valószínűleg a jövő hét azzal fog telni, hogy sorban kapjuk az infokat.
  • Szelep #26
    Na.. Sikeresen volt a küldetés, remek!
    Jók a képek, de remélem azért javítanak majd a minőségén/ill. javul az utófeldolgozás során. Egyébként állitólag az a kamera tudna/tudott panorámafelvételt is készíteni. Azt még nem írták hogy minden műszer működött-e, pedig lényeges lenne, hisz fő küldetése a légkör összetételének/vertikális profiljának elemzése, stb.. lenne. A rendetlenkedő doppler-szél mérést is jó lenne újralehívni, vagy rekonstruálni.
    Jobb lett volna tényleg ha partra szállt volna le, de ki tudja! Talán mögötte van egy metántenger, amiből éppen egy 7 fejű sárkány jön ki kezében egy kardal és...

    Tehát holnap képeken kívül adatokat is várok!!! Sajna ugy vettem észre, hogy az ESA nem annyira bőbeszédű mint a NASA ezügyben. :(

    Szóval csak összejött, jól odabaszott ez a project, a Beagle-2 után főleg!

  • Magnetic #25
    Tutik az első képek. Kiváncsi vagyok mikor érünk olyan fejletségi szintre, hogy vissza tudjuk majd hozni a földre. Minden esetre ezzel hagyunk egy ajándékot a jövő űrhajósainak.Persze a Mars szondákkal is, de ez azért picivel távolabb van.
    Más:
    Amióta áttervezték a NASA oldalát nem tudok képeket letölteni :( Firefox-ot használok. A Képek neve megjelenenik, de maga a kép és a link nem.
    Tud valaki gyógyirt?
    Előre is köszi!!
  • kukacos #24
    Affene, úgy néz ki, nem partra szállt le :) Pedig biztos izgalmas lenne, mi folyik azokban a csatornákban és mi lötyög a tengerszerű izében...
  • Csirke4 #23
    Sikerült... :)
  • plamex #22
    A külföldi oldalak:
    NASA
    ESA
  • plamex #21
    Én úgy hallottam minden rendben de az origo n fennvan már egy cikk ....
  • kukacos #20
    Állítólag leszállt, bár ezek a preliminary sajtóközlemények sosem egyértelműek...
  • FtranX #19
    remélem a felszínről is sikerült képeket készíteni! :o)