Hunter

A Titán felett lebegve

A NASA kiadta a Titánról készült eddigi legrészletesebb felvételt, amit kilenc feldolgozott képből raktak össze, és teljes egészében ábrázolja a rejtélyes holdat.

A képek a Cassini első közeli átrepülése során készültek október 26-án. A mozaikot alkotó felvételek 650 000 és 300 000 kilométer közötti távolságokból készültek. A kép középpontja a 15 déli szélességi fokon és a 156. nyugati hosszúsági fokon helyezkedik el. A mozaikon jól láthatók a felszín egészén uralkodó fényességbeli különbségek, valamint a déli sarkvidék közelében meghúzódó fényes felhők. A mozaikot alkotó felvételeken digitálisan csökkentették a légkör hatásait és kiélesítették a felszíni alakzatokat. A mozaikot úgy nyirbálták meg, hogy csupán a megvilágított felszín legyen látható, ne zavarjon a sűrű, ködszerű a légkör a hold pereme felett. A Nap a Cassini mögött helyezkedett el, ezért szinte a teljes korong meg van világítva. A pixelek 2-4 kilométernek felelnek meg az összerakott képeken.

A felszíni jegyek legjobban a korong középpontja körül vehetők ki, ez volt az a pont, ahol az űrszonda kamerája egyenesen lefelé nézett. A korong szélei felé közeledve - ahol a szondának ködön kellett keresztül kémlelnie - a kontraszt fokozatosan csökken és a felszíni elemek homályosabbá válnak.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A világosabb terület a jobb oldalon, az egyenlítőnél a Xanadu Régió. A tudósok élénken vitáznak arról, hogy milyen folyamatok hozhatták létre az ott látható bizarr, fényes felszíni mintákat. A felvételek fiatal felszínre utalnak, kivehető kráterek nélkül. Mindazonáltal a tevékenység pontos természete, legyen az tektonikus, a szél munkája, tengeri vagy vulkanikus, még megállapításra vár.

Eközben november 23-án a Titánra szánt leszállóegység, a Huygens átesett tizenhatodik repülés közbeni ellenőrzésén, mely szerint a szonda tökéletes állapotban van. Ez volt az utolsó tervezett ellenőrzése a leválás előtt, amit még idén decemberben végre fognak hajtani. A valós idejű adatok előzetes elemzése kimutatta, hogy az ellenőrzési eljárás minden pontja úgy és akkor következett be, ahogy és amikor várták.

A procedúrát élőben végezték, a Cassini valós időben sugározta vissza az adatokat a Földre. Mindemellett az adatok 1 óra 10 perces késéssel érkeztek vissza a földi irányításhoz, tehát ennyi idő kell a fénynek és ezáltal a rádiójeleknek is, hogy megtegyék a Szaturnusz és a Föld közötti távolságot.

A Cassini-Huygens expedíció a NASA, az ESA és az ASI, az olasz űrhivatal közös projektje, a szondákat a Caltech szárnyai alá tartozó pasadenai Sugárhajtómű Laboratórium felügyeli a NASA Űrtudományi Hivatala megbízásából. A küldetés részletes bemutatása itt található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #45
    Felteszem igen, bár erről nem találtam semmi konkrétat.
  • dez #44
    (Gondolom, a hibák észrevehetősége, és/vagy az azokkal szembeni nagyobb érzéketlenség végett eleve nem 1:1-ben használják a kapacitást, hanem hibajavító kódolást alkalmaznak, mint pl. az audio-CD-k.)
  • [NST]Cifu #43
    Ha nem gond az angol nyelv, akkor nézd meg ezt az oldalt, vagy a NASA hivatalos Hivatalos Cassini weblapját.

    A különféle alrendszereknek saját memóriájuk van, de az föld felé küldendő tudományos adatok pl. 2db 2Gbites (250Mbyte-os) DRAM-ban vannak eltárolva, amelyek (noha a sugárzástól való védelem miatt 1.2cm vastag aluminium dobozban foglal helyet) a küldetés végére várhatóan annyira károsodnak a napból és az űrből érkező sugárzástól, hogy tárolókapacitásuk 10%-al csökken.
  • Tetsuo #42
    Kíváncsi vok még milyen cuccok vannak a szondán. Pl memória milyen van s mekkora? Meg stb..
  • [NST]Cifu #41
    Ne flameljetek már, legyen peace, legalább, itt a Tudományos hírek topicokban már...

    Tessék, ha már erről szól a diskurzus, akkor itt egy (valódi) színes kép a Titánról by Cassini:



    És itt a magyarázó szöveg:

    "Images taken through blue, green and red filters were combined to create this natural color view."
  • Alfa Of NS #40
    Latom a hazamat!
  • dez #39
    Már bocs, de szerintem #3 óta te kötözködsz... Csak nem CCD kamera van bennük? Igen? Na és színszűrők vannak-e hozzá? Vannak? Na mostmár lehet kérdezni, hogy miről beszélünk! Lényeg, hogy Cifu mondta meg a valós okot, hogy miért kevés a színes kép.
  • dez #38
    Ha elfér a memóriájában, készíthet több képet gyors egymásutánban.
  • mrzool #37
    Látom a kötözködés megy. Szerinted milyen kamera van a Cassinin vagy a Huygensen? Vagy általában bármilyen űrszondán?
  • dez #36
    Na ja, de Vegeta (#2) nem azt mondta, hogy a CCD miért nem képes színes képet készíteni...