28
-
plamex #28 Hát gratula... a képek még elég picik ... de majd lesz jobb is gondolom.
Amúgy lehetne már egy cikk itt is .. ezek nem dolgoznak hétvégén ? :)) -
#27 hatalmas mennyiségű feldolgozatlan adatot küldött haza, azt kell szétválogatni, rendszerezni, kirakni a képeket, a mérési eredményeket, meg ilyesmik - ez a hétvége meg valószínűleg a jövő hét azzal fog telni, hogy sorban kapjuk az infokat. -
Szelep #26 Na.. Sikeresen volt a küldetés, remek!
Jók a képek, de remélem azért javítanak majd a minőségén/ill. javul az utófeldolgozás során. Egyébként állitólag az a kamera tudna/tudott panorámafelvételt is készíteni. Azt még nem írták hogy minden műszer működött-e, pedig lényeges lenne, hisz fő küldetése a légkör összetételének/vertikális profiljának elemzése, stb.. lenne. A rendetlenkedő doppler-szél mérést is jó lenne újralehívni, vagy rekonstruálni.
Jobb lett volna tényleg ha partra szállt volna le, de ki tudja! Talán mögötte van egy metántenger, amiből éppen egy 7 fejű sárkány jön ki kezében egy kardal és...
Tehát holnap képeken kívül adatokat is várok!!! Sajna ugy vettem észre, hogy az ESA nem annyira bőbeszédű mint a NASA ezügyben. :(
Szóval csak összejött, jól odabaszott ez a project, a Beagle-2 után főleg!
-
#25 Tutik az első képek. Kiváncsi vagyok mikor érünk olyan fejletségi szintre, hogy vissza tudjuk majd hozni a földre. Minden esetre ezzel hagyunk egy ajándékot a jövő űrhajósainak.Persze a Mars szondákkal is, de ez azért picivel távolabb van.
Más:
Amióta áttervezték a NASA oldalát nem tudok képeket letölteni :( Firefox-ot használok. A Képek neve megjelenenik, de maga a kép és a link nem.
Tud valaki gyógyirt?
Előre is köszi!!
-
kukacos #24 Affene, úgy néz ki, nem partra szállt le :) Pedig biztos izgalmas lenne, mi folyik azokban a csatornákban és mi lötyög a tengerszerű izében... -
#23 Sikerült... :) -
plamex #22 A külföldi oldalak:
NASA
ESA -
plamex #21 Én úgy hallottam minden rendben de az origo n fennvan már egy cikk .... -
kukacos #20 Állítólag leszállt, bár ezek a preliminary sajtóközlemények sosem egyértelműek... -
#19 remélem a felszínről is sikerült képeket készíteni! :o) -
#18 Tehát már leszállt? :O -
#17 este 7re várják, hogy megérkezik a Cassiniről a teljes adatcsomag. -
#16 úgy néz ki egészségesen leérkezett, az ejtőernyők rendesen kinyíltak és az adatok mennek át a cassinire és onnan át a föld felé - estefele lesznek igazán értékelhető adatok. -
#15 Jó, csak müködjön is! -
#14 Thx az infót! -
dondore #13 re 12:
Bizunk benne, hogy marad.
5 energiaforrasa van a szondanak -elem-, amiket 153 perc mukodesre terveztek (ossz. 1800 Watt/h). 3 oran keresztul fogja venni a jeleket a Cassini a Huygenstol. Azaz elmeletileg 150 perc ereszkedes (+3 perc tureshatar) + 30 perc a talajon. A Cassini a 3 ora leteltevel elforditja majd az antennajat a Titanrol es a Fold fele iranyitja.
forras: http://saturn.jpl.nasa.gov/operations/huygens-mission.cfm -
#12 valami nem stimmel. ha az egész 153 percig tart, 2,5 óra az erszkedés, akkorhogy marad még 30 perc ideje? -
dondore #11 re 6:
A Huygens kuldetese 153 percig fog tartani, amibol 2.5 ora az ereszkedes. Sikeres landolas eseten a felszinen tovabbi 30+ percet fog mukodni a szonda - ezt josoljak. A felreerteseket megelozendo, mar az ereszkedes korai szakaszaban elkezdi az adatok sugarzasat, (amelyet 250-en fognak elemezni) 3 oran keresztul.
re 10:
Nem fog pattogni, ellenben egy komoly ejtoernyo rendszerrel rendelkezik. -
#10 --Ennél is van pattogó burkolat?
--Hogy a fenébe csinálnak olyan szép képeket perces exponálásokkal, izgő-mozgó (zuhanó) szondákkal? ezt nem értem.. -
#9 Csak nem fog :) ha már ennyi pénzbe került, nehogymár szétessen egy "szilárd" landolástól :) -
#8 Hacsak szét nem megy a szilárd talajon. :) -
#7 Kiváncsi vagyok mire fog leszállni. Nem a légkörrel lesz a gond. arra tervezték, hogyha valami metántóba csöppen, akkor is legyen pár perceadatot szedni. Xar lenne ha már a légkörben behalna... Amúgy meg ha szilárd talajon landol, akkor lesz ideje bőven. -
#6 Hajrá!!!
Ha sikerül is a leszállás akkor se marad sok ideje 10-20perc körül és kész. -
#5 Meghoditjuk az űrt powa!! :)
Egyszer biztosan. -
Cat #4 lesz abbol szombat vagy inkább vasárnap is sztm
a szonda a tervek szerint pénteken 15:07 perckor kezd el sugározni, az adatok 67 perc alatt jutnak el a Földre
az adás sebessége nem tul nagy, és azt irják, hogy a cassini többször is megismétli a sugárzást, hogy biztosan ne vesszen el egy bit se a huygens adataiból, szóval estére ér át mind
amig a képeket összerakják, az adatokbol grafikonokat, skálákat gyártanak jó pár óra, és utána még hetekig-hónapokig fogják értékelgetni hogy valójában mi is történt
Ja, és ami nagyon fontos, és szerintem nincs kellően kihangsúlyozva a médiában: HA A SZONDA PÁR PERC ALATT MEGSEMMISÜL A LÉGKÖRBEN, AZ NEM KUDARC, IGY TERVEZIK! -
#3 Szal pénteken lesz a só. -
#2 Én is!
Remélem az SG részletesen lehozza az összes létező képet! -
rolika #1 szorítok, mint állat, hogy sikerüljön :)