Hunter

Próbaútra készül a felfújható űrhajó

Egy nap felfújható mentőhajók szállíthatják vissza a bajba jutott asztronautákat a Földre, különösen ha a jövő hónapra tervezett prototípusrepülések meghozzák a várt sikereket.

A mindössze 130 kilogramm súlyú visszatérő járműveket a Nemzetközi Űrállomás (ISS) rakományainak visszaszállítására fejlesztették ki, azonban feltalálói szerint amennyiben vészhelyzet állna fenn alkalmazható az állomás űrhajósai számára is, vagy a robotoknak a Mars felszínére történő eljuttatására. "Eredetileg mentési célokra fejlesztettük ki a találmányt" - mondta Stephan Walther, az űrkapszula megalkotója, a brémai Visszatérő és Mentő Űrrendszerek, az RRSS képviselője, hozzátéve, hogy rendszerbe állításához további öt év és egy jelentős befektetés is szükségeltetik.


Balra a légkörbe belépési, jobbra a landolási konfiguráció

A Mars utazás azonban már hamarabb is megvalósulhat, Walther reményei szerint az Európai Űrhivatal, az ESA az általuk kifejlesztett egységet fogja bevetni a 2009-es ExoMars expedícióban. A felfújható egység használata lefelezheti az ereszkedő jármű súlyát, ezáltal több rakományt vihet magával. Az ISS-nek is szüksége van egy új szállító kapszulára a tudományos minták és a javításra szoruló eszközök visszajuttatásához. A jelenleg alkalmazott orosz Reduga kapszula pályafutása végéhez közeledik és mindössze 150 kilogrammot képes egyszerre szállítani, míg a felfújható hüvelyek 200 kilogramm körül terhelhetők.

A felfújható űrjármű nem új találmány, a NASA már a hatvanas években kifejlesztett egyet, ez azonban nem került aktív szolgálatba. Az RRSS gépét, ami eddig 2 millió dollárba és hatévnyi fejlesztő munkába került, eddig kétszer tesztelték, 2000-ben és 2002-ben, legutóbb a kapszulának nem sikerült leválnia rakétájától, a probléma kiküszöbölése érdekében áttervezték a járművet. Az orosz közreműködéssel készült legújabb prototípust egy tengeralattjáróról fogják kilőni a Barrents-tengerből, nem messze Murmanszktól. Körülbelül 200 kilométeres magasságon az űrjárműnek le kell válnia a rakétájáról, és fel kell fújódnia, mielőtt megkezdeni 20 perces zuhanását, majd földet érne Kamcsatkán.


A bemutató jármű alakját tekintve egy tollaslabdára emlékeztet és mindössze 3 méter átmérőjű. Ezúttal nyomásérzékelőket és az ereszkedés megfigyeléséhez szükséges egyéb műszereket fog szállítani. A felfújódást nitrogén tartályok biztosítják, az RRSS reményei szerint azonban a végső változat az autók légzsákjainál is használt kémiai reakciót fogja alkalmazni, ami porból állítja elő a nitrogéngázt. A kapszulát egy felfújható hőpajzs védi és lassítja. Egy második, nagyobb felfújható rész a kapszula hátsó traktusában ejtőernyőként funkcionál, ami a földet érés előtt óránkénti 35 kilométerre csökkenti a gép sebességét, melynek felülete erős, rugalmas polimerből készült, amit egy körülbelül 900 Celsius-fokos hőnek ellenálló festékkel vontak be. A festék összetétele az RRSS féltve őrzött titka, mondta Joachim Thater, a cég egyik mérnöke.


A mentőhajó nem alkalmas az amerikai űrsiklók legénységeinek mentéséhez, mivel az űrrepülőgép kialakítása nem teszi lehetővé kilövésüket, azonban az űrsiklók leváltására tervezett alternatívákkal kompatibilissé tehető, ezért alkalmazásáról a NASA is gondolkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DBM #16
  A ffenébe! Reméltem, én mondhatom ki elsőnek, de tényleg így van. Na, most mondjátok, hülyeséget találtak ki akkor? És az a rész, amikor úszott, meg repült a kocsi? A repülő autót is MZ/X küldte, Aladár rokona. Túl sok Mézgát néznek ezek az amcsik! :D Ja, és annyit még, hogy ismerek egy élő Stephen Huffnagelt!! Ez komoly! ..Ez KÉSZ!
 • jeec #15
  Nem az elkapó módszer mondott csődöt, hanem az ejtőernyő(nyitó automatika).

  Nagy kár. :(
 • mrzool #14
  Azért ez annyira nem vicces...
 • FTeR #13
  #11: hehe, CNN-en mutatták, nem nyílt ki az ernyő és félig belefúrodott a sivatagba :)
 • nenad #12
  helivel, ezt en sem ertem, a rotor felulrol is alulrol is suck lenne. Esetleg valami haloval probaltak?
 • kicsy #11
  Nem sikerült nekik, becsapódott, megsemmisült. :)
  Amúgy a DaVinci is ilyen felfújható géppel próbálkozik X-prize ügyben, szóval ha ez működik, nekik is megnőnek az esélyeik.
 • Cat #10
  hát az a napilap eléggé le van maradva...
  http://sg.hu/cikk.php?cid=32195
 • SuD #9
  sztem akkor is elég nagy proli módszer
 • jeec #8
  Ja, teszem hozzá, hogy ugyanezzel a módszerrel több száz légkörbe "dobott" kémfilmet (kém műholdakból) kaptak el az USA pilótái, a különbség annyi volt, hogy ott repülőgépet használtak erre a célra. A leereszkedő tárgy )itt napszélminta) egyébiránt ejtőernyűvel érkezik, nem szabadesés közben kell elkapni.
  Ja, az gondolom érthető, hogy a kémfotókat tartalmazó csoagot miért ezzel a módszerrel szedték össze?
 • Cyrus1984 #7
  ez tényleg LOL.szupernagyi NASA gépe :D