Hunter

Fizetni kell az amerikaiaknak az orosz űrhajókon

Oroszország jövő évtől kiszámlázza az Egyesült Államoknak űrhajósaik és rakományaik szállítását a Nemzetközi Űrállomásra, jelentette be a Szövetségi Űrhivatal vezetője. Amerika tavaszra tervezi a Discovery űrsikló kilövését, amit az Atlantis mint mentőhajó fog biztosítani.

Visszatérve az orosz döntésre, azért született meg, mert bár a két fél megegyezett a szállítási költségek megosztásában, a tavalyi űrsikló baleset óta kizárólag orosz űrhajók látogatták az állomást. Így gyakorlatilag rájuk hárult minden teher a Columbia igen hosszúra nyúló vizsgálatai, majd az űrsiklók üzembiztossá tétele körül húzódó hercehurca következtében. "Ha az amerikaiak jövőre is Szojuzon szeretnének repülni, akkor be kell szállniuk a költségeinkbe" - idézte Anatolij Perminov, az űrhivatal vezetőjének szavait az ITAR-Tassz hírügynökség.


Teherszállítás terén mindenképpen jó megoldásnak tűnik az európai ATV hajó, melynek első képviselője - mint arról korábban már beszámoltunk - a Jules Verne lesz. Eközben állítólag Amerika sem tétlenkedik, a NASA tervei szerint tavasszal már újra szolgálatba állhatnának az űrsiklók. A Columbia utáni időszak első két repülését mentőexpedíciókkal biztosítják, a továbbiak pedig már a régi rend szerint fognak közlekedni.

Az első útra a Discovery-t készítik fel, miközben a Kennedy Űrközpontban készen fog állni az Atlantis is, ami 45 napon belül társa után eredhet, ha valami balul sülne el. A második űrsikló küldetés során a mentőhajó 58 napon belül áll indulásra készen. A mérnökök becslése szerint ennyi időre elegendő élelem, víz és működő életfenntartó rendszer van az ISS fedélzetén, ami egy nagyobb, 10 fős legénység túléléséhez is elegendő, ha az űrsikló valahogy "megfeneklene". A Columbia Vizsgáló Bizottság által előírt új biztonsági változtatásokat ezeken a repüléseken fogják tesztelni.


Egy az űrsikló alján lévő hővédő csempe leszakadása okozta a Columbia katasztrófáját

Korábban egyébként soha nem volt példa arra, hogy - ha egy már fent van - mentőhajóként egy második űrsikló is készen álljon, mivel a NASA mindig meg volt győződve űrrepülőik megbízhatóságáról. Az első két repülés után nem csupán a mentőhajókat, de már az esetleges törmelékek lehullásának nyomon követésére a kilövőállás köré telepített kamerákat is el kívánják hagyni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cifuatwork #25
  De tudod a túlzás a humor eszköze.
  Sajnálom, ha te egy kicsit se találtad annak.


  Akkor ha el akarod kerülni legközelebb az ilyen félreértéseket, légydzives tégy egy smiley-t a szöveg után. :)

  Háttérnek, csak annyit, hogy ezek a nagy dirrel durral bejelentet dolgok nekem mindig a szoc időkben tartott politikai tájékoztatásokat juttatják az eszembe, melyekből sugárzott a minden alap nélküli kincstári optimizmus. Valahogy mindig az az érzésem, hogy az a céljuk hogy az átlagpolgárokon kivül még magukat is megnyugtassák.

  Van benne valami, és végülis érthető: a NASA bizony kőkeményen függ a politikától, és a közhangulattól. Egyszerűen nem érdeke, hogy bármi negatívat is megnyilvánuljon, mondjuk elismerje, hogy ez-vagy-az nem igazán biztonságos, hiszen az (egyesek néztete szerint) azt sugalhatja, hogy itt bizony rosszul mennek a dolgok. Végülis kicsit hasonló, mint a fogyasztói társadalomban minden: aligha hallasz egy autógyártótól olyat, hogy hát ugyan ez vagy az nem az igazi az autóban. Az őszinteség nem kifizetődő (még ha neked vagy nekem az szimpatikusabb is lenne).
 • NEXUS6 #24
  Háj CIFU!

  "Sose állítottam, hogy az STS tökéletes (sőt, igazából egyáltalán nem a szivem csücske, mert drága és nagyon körülményes rendszer, a MAKS-OS sokkal közelebb áll hozzám), csak éppen rohadtúl csípi a szemem, ha valaki megpróbál rájátszani valamire teljesen oktalanul - ahogy te az #1-es hozzászólásodban tetted. "

  Igen, tényleg túlzás volt az, amit az #1 ben irtam. De tudod a túlzás a humor eszköze.
  Sajnálom, ha te egy kicsit se találtad annak.

  Háttérnek, csak annyit, hogy ezek a nagy dirrel durral bejelentet dolgok nekem mindig a szoc időkben tartott politikai tájékoztatásokat juttatják az eszembe, melyekből sugárzott a minden alap nélküli kincstári optimizmus. Valahogy mindig az az érzésem, hogy az a céljuk hogy az átlagpolgárokon kivül még magukat is megnyugtassák.

  De had tegyek fel egy kérdést? Tegyük fel, túl vagyunk az első két teszt inditáson. Fellőnek egy űrsiklót megint 7 emberrel, természetesen most már olyan pályára, hogy elérjék az ISS-t. Tegyük fel anyagfáradás miatt leszakad a futóműakna ajtaja. Szerintem azt az űrben tutira nem fogják megjavitani. Hogy hozol vissza biztonságban 7 embert a Földre? A tartalék ürrepülőgép sehol, mert már nem kell, hiszen biztonságos a rendszer. Az oroszoknak meg nem hiszem, hogy éppen van 3 Szojuz űrhajójuk tartalékban, amivel lehozzák öket, persze az ürállomáson ugye elpassziánszozhatnak egy ideig, de aztán mi lesz?

  Persze lehet, hogy az oroszokat felkérték arra, hogy ilyen esetben segitsék ki őket, bár én erről nem tudok, de szerintem az oroszok sem.

  Továbbra is az a véleményem: lósz.r ez, nem biztonság!
 • cifuatwork #22
  Egy rendszer nem lesz attól nagyszerű, mert általad nagyratartott embereket gyilkol, vagy mert azok alkották!

  Ilyesmit ki állítot?
  Lent éppen amiatt húztam fel magam, mert valaki nekiállt keverni egy világpolitikai dolgot az űrkutatással. Az ilyen menjen a gumiba, és ne itt rontsa a levegőt.

  Szojuz vs. STS

  Csak éppen azt felejted el, hogy mi a különbség a Szojuz és az STS között. Egyesek is összemosták a kettőt, és ennek eredménye lett volna az OSP terv, miszerint egy Atlas V. vagy Delta 4 rakéta orrára egy egyszerű, de újrafelhasználható űrhajót szerelük. Előrelépés? Nem igazán. A Szojuz ugyanazt az R-7 rakétacsaládon alapul, amivel az első ember az űrbe kijutott. Azóta csak kicsit csiszoltak rajta, de végülis az oroszok ugyanazt az indídórendszert használják már több, mint 40 éve! Az oroszok is már régen lecserélték volna a Szojuzt, ha lenne rá pénzük, egyszer ott volt a Buran, ami az STS-hez nagyon hasonló lett volna, aztán ott volt a MAKS-OS ami egy kis méretű űrsikló, és egy An-225-ös hátáról indult volna. Minkettő valódi előrelépést és fejlődést hozott volna a Szojuz rendszerhez képest. De egyikre sem volt pénzük. Végülis az amerikaiak is használhatták volna tovább az Apolló-rendszert...
  A Szojuz is megannyi problémával küszködött és a Szojuz katasztrófák egy része is elkerülhető lettek volna - ott is bejáttszot az emberi felelőttlenség....

  Sose állítottam, hogy az STS tökéletes (sőt, igazából egyáltalán nem a szivem csücske, mert drága és nagyon körülményes rendszer, a MAKS-OS sokkal közelebb áll hozzám), csak éppen rohadtúl csípi a szemem, ha valaki megpróbál rájátszani valamire teljesen oktalanul - ahogy te az #1-es hozzászólásodban tetted.

  Űrhajómérnöki diplomám nincs, csak valami mérnöki, de hidd el még rengetg olyan szót tudok mondani amiről te még csak nem is hallottál!

  Most aztán le vagyok nyűgözve.
  Képzeld, én is rengeteg szót tudnék mondani, amiről meg te nem hallotál, csak éppen az itt a szép, hogy a "dublőrözést" az űrhajózással kapcsolatban még sose hallottam. Pedig ugye olvasom az űrhajózással kapcsolatos magyar weboldalak, fórumokat, olykor eljárok az űrkutatással kapcsolatos előadásokra, és mégse...

  De biztos az én hibám, nem is lehet kérdéses.
 • HUmanEmber41st #20
  Persze vitáztok itt arról biztonságos-e vagy sem.
  Jósolgatni, számolgatni is lehet, de azt minden gyakorlati ember tudja, hogy az elmélet NEM egyenlő a gyakorlattal.
  Hiába a terv az asztalon jól mutat, ha a gyakorlatban mégse válik be. Ki kell próbálni...ahol nem stimmel ott meg javítani kell rajta...szerintem egy űrsikló azért kicsit bonyolultabb mint 1 bicikli. Előjöhetnek olyan hibák, amiről senki sem álmodott, vagy a minden ellenőrzés ellenére is hibás szerelés.
 • NEXUS6 #19
  Bakkerom, Cifu!

  Egy rendszer nem lesz attól nagyszerű, mert általad nagyratartott embereket gyilkol, vagy mert azok alkották!

  Más a megbizhatóság és más a biztonságosság- ez is szép szó nem?. Nincs 100%-ig megbizható rendszer, de hogy gebasz esetén a meghalnak e az emberek az már a biztonság tárgykörébe tartozik. Megbizható az űrsikló rendszer? Mint az állat! A lehető legmegbizhatóbb.
  "És biztonságos?" (Maraton életre halálra;))))
  Egy szart az!!!
  A szojuz űrhajó pl sokkal biztonságosabb. Voltak már igazán súlyos katasztrófák, de a drága űrhajósaid életét a rendszer akkor is megmentette, megmentené amikor a földön mindenki meghal, a megbizhatatlanabb, felrobbanó rakéta körül.

  Űrhajómérnöki diplomám nincs, csak valami mérnöki, de hidd el még rengetg olyan szót tudok mondani amiről te még csak nem is hallottál!

  De kérdezem, ez most az én hibám vagy a tiéd?
 • HUmanEmber41st #18
  Krisztus után 70 valamennyiben a Rómaiak lerombolták Jeruzsálemben a Nagytemplomot, csak a mostani siratófal maradt utána. Azóta gyakorlatilag nem volt Zsidóország. A II.Világháború után a szegény sokat szenvedett zsidóságnak akart segíteni a világ. Adjuk vissza hivatalosan is a Zsidók országát. Igen ám, de oda meg beköltöztek "idő közben" a palesztinok. Na persze nekik azóta sem tetszik, hogy más vallású betolakodók bitorolják őseik földjét. A zsidók persze tovább akarnak terjeszkedni, ezeket a telepeket néha letámadják a palesztinok. Mostmár a kormány visszakozna, megszüntetné a telepeket, de akik ott laknak (zsidók)nem szívesen költöznek ugye ki..Amerika támogatja Izraelt, a palesztinokat meg az Iszlám mozgalmak. Akiknek persze szintén az olajból van (közvetetten)pénzük.. LOL mi?
 • [HUN]PAStheLoD #17
  #12 .. mert szegény palesztínok csupán FUN-ból robbangatnak zsidókat ..
 • HUmanEmber41st #16
  Az iszlám mozgalmakat a "Jönnek az irányított energia fegyverek" topickban tárgyaljuk.... lol
 • Yetike #15
  Azért ne durvuljunk.

  #11.:

  "A két katasztrófa szerintem azt jelzi, hogy maga a rendszer marha veszélyes."

  A két katasztrófa azt jelzi, hogy maga a rendszer sem 100%ig biztonságos, és el kell fogadni, hogy minden fellövésnél van egy kockázati százalék, aminek az űrhajósok is tudatában vannak. Inkább azon van a hangsúly, hogy az összes szolgálatban lévő rendszer közül még mindig ez az egyik legbiztonságosabb.
 • [NST]Cifu #14
  Jajj... Egy újabb ember, aki úgy gondolja, hogy tudja mi is történik a közel keleten, holott még a történelemnek sem képes utánanézni...

  Egyébként őszintén szólva én sem sajnálkoznék cseppett sem, ha TE megdöglenél, mert hát mennyivel jobb is lenne akkor nekünk...