Hunter

Két Mir veteránnal sikeres rajtot vett a Szojuz

Bár a kínai űrrepülés körüli hírverés teljesen háttérbe szorította, szombaton újabb emberek indultak útnak a világűrbe. Az orosz-amerikai közös vállalkozás a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé vette útját, ahol a már veteránnak számító angol származású Michael Foale fogja átvenni a parancsnoki tisztet.

A 46 éves Foale, aki Angliában született, jelenleg azonban az Egyesült Államokban él, hat hónapig marad a keringő állomáson orosz kollégájával, Alekszander Kalerivel. A Szojuz TMA-3 űrhajó a kazahsztáni Bajkonur Csillagvárosból emelkedett fel és a tervek szerint hétfőn dokkol be az ISS-re.


Michael Foale már hatodjára jár az űrben, és ő lesz a legtöbb időt ott töltő amerikai

A Szojuzon minden hely elkelt, az utolsót az ESA űrhajósa, a spanyol Pedro Duque foglalta el, aki az úgynevezett Cervantes küldetés keretében végez tudományos kísérleteket a tíznapos expedíció keretében. Mindhárom űrhajós járt már a világűrben, Foale a hatodik útját teljesíti, a hosszabb fent tartózkodás sem ismeretlen számára, 1997-ben több mint négy hónapot töltött a Mir űrállomáson. A mostani utazásával együtt ő lesz az az asztronauta, aki az amerikai űrhajózás történelmében a legtöbb időt töltötte az űrben.

Kaleri, aki 47 évével már szintén nem a fiatal generáció képviselője, negyedszer jár az űrben, előzőleg mindhárom alkalommal hosszú küldetéseket teljesített a Mir űrállomáson. Nem kevesebb, mint 416 napot töltött a Föld körül keringve.


Felül az orosz Alekszander Kaleri, középen Foale, alul a spanyol Pedro Duque

Jelenleg a konstrukciós munkák szünetelnek az ISS-en, mivel a földre kényszerített űrsikló az egyetlen eszköz, amivel nagy, nehéz felszereléseket és méretes tudományos berendezéseket lehetne szállítani az állomásra, illetve az állomásról. Éppen ezért maradt a csökkentett létszámú, kétfős legénység. A hetedik expedíciót alkotó Jurij Malencsenko és az amerikai Ed Lu április óta éli mindennapjait az állomáson. Ők keltek útra elsőként a Columbia katasztrófája óta. Lu elvesztett társai kitűzőjét viseli. A leköszönő parancsnok, Malecsenko űrbeli tartózkodása alatt nősült meg, és még nem volt lehetősége szemtől szembe találkoznia újdonsült feleségével.




A Szojuz TMA-3-at síneken szállították Bajkonurba

A mostani küldetés fő célja a legénység cseréje és a mentőhajóként szolgáló Szojuz kapszulák cseréje. Duque a hatodik európai és az első spanyol, aki ellátogat az ISS-re. A korábban említett Cervantes küldetés kísérleteit az ISS orosz részében és a NASA Destiny laboratóriumában végzi el.

"Egy űrutazás nem mindennapi dolog" - nyilatkozott az ESA weboldalán. "Ezért szeretném kihasználni minden pillanatát, és a kísérleteket a lehető legszakszerűbben végrehajtani. Büszke vagyok, hogy közel 40 millió spanyol állampolgárt képviselhetek."


Az átadást követően a hetedik expedíció tagjai és Duque október 27-én a régi Szojuz TMA-2 űrhajóval tér vissza a Földre. Foale és Kaleri attól fogva magányra ítéltetnek, idejük nagy részét a rutin feladatok, illetve csontjaikat a súlytalanság káros hatásaitól megóvó gyakorlatok elvégzése, és a még elvégezhető tudományos kísérletek elvégzése teszi ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #12
    jaja, minel kisebb szogsebesseg alatt akarjuk elerni az 1 g-t annal nagyobb atmerojunek kell lenni a cuccnak...
    az Urodusszeiaban is inkabb egy hatalmas kerekre hasonlitott a cuccos, aminek a kozepen dokkolt be a repcsi
  • Inquisitor #9
    A szédüléshez kéne gravitáció nem? Annélkül nincs fent/lent és mozgás érzete sem, úgy meg nehéz elszédülni.
  • Inquisitor #8
    De ha a pihenő rész forog csak, az "űrlabor" meg nem, akkor lehet tovább kísérletezgetni a súlytalanságban. Csak bazi nagyra kell építeni az állomást, az meg drága. Másrészt a forgás nem gravitációt csinál, hanem csak helyetesíti a Centripetális erővel vagy mi ...
  • [HUN]PAStheLoD #6
    tuttommal valamelyest forog de ha 1 g-t akarnak elérni akkor már elszédülnének :)
  • Omegared #5
    Khm... Nem kell a forgásra túl sok erőt pocsékolni (inkább csak a megindítására) ugyanis sem közegellenálás sem gravitáció nincs, ugyan valamennyi súrlódás van az esetleges alkatrészek (rögzítők között) de azt mágnesesen vagy egyéb módszerekkel minimálisra lehet csökkenteni.
  • Yetike #4
    Az űrhajósoknál nem követelmény, hogy minimalizálják a fejükön a zavaró 'szörzetet', gondolok itt a bajuszra?
  • antijedi #3
    hát az ürhajó egy részének forgását vilanymotorokal (feltölthetőek napelemel pl...) vagy hasonlokal me glehet oldani nem?
  • Darth Sith #1
    6hónap az elég sok súly taalnságban. csinálni kéne már vmi gravitációs cuccot, ami a filmekben is van, forog körbe és akkor van gravitáció. vagy valahogy.