Hunter

Megalakult a JAXA, a Japán Űrkutatási Hivatal

Japán takarékossági célokból összevonta három űrhivatalát. Miközben Kína már erőteljes visszaszámlálásba kezdett egy történelmi mérföldkő eléréséhez, gazdag szomszédja még csak álmodozhat az első emberi űrrepüléséről.

A kormány tervei szerint az intézkedéssel 89,8 millió dollárt takarít meg évente, azonban a japán űripar egyre kevésbé találja a helyét, különösen, ha Kína felküldi első űrhajósát, ami elképzelhető, hogy akár két héten belül megvalósul.

"Kína előretörése az űrfejlesztések terén hatalmas hatással van Japánra" - nyilatkozott Tetsuju Yoshida, a CSP Japan Inc. űripari konzulens cég igazgatója. "Természetesen sok múlik azon mennyire lesz sikeres a kilövés, azonban Japánnak mindenképpen újra kell gondolnia űrprogramját." A kormány képviselői azonban azt állítják, Kína kilövési tervei nem befolyásolják Japán űrpolitikáját. "Nem hisszük, hogy hatással lenne ránk, mivel alig hallunk valamit a ténykedésükről" - nyilatkozott az űrprogramot felügyelő japán oktatási és tudományos minisztérium szóvivője. "Nincsenek szoros kapcsolataink az űrágazatban."


A japán űrsikló terve

A NASA-t mintaként vevő új JAXA 1800 alkalmazottat foglalkoztat, és évente 185 milliárd jenes költségvetésből gazdálkodhat, ami körülbelül tizede a NASA keretének. Japán űrtevékenységeit számos egyedi tényező akadályozza, beleértve egy pacifista alapszabályt, ami korlátozza a katonai technikák fejlesztését, és az erős halászati lobby, ami meggátolja a kilövéseket az év bizonyos időszakaiban mivel azok befolyásolják a lehalászást.


Japán a NASA programjaiban már több embert felküldött a világűrbe

Még Shuichiro Yamanouchi, az új hivatal vezetője is elismerte, hogy Japánnak igen nagy erőfeszítésébe kerülne egy jelentős szerep kivívása a kiélezett versenyt folytató kereskedelmi műhold kilövések piacán. Yoshida szerint Japán jövőbeli szerepe inkább az ázsiai űrprojektek vezetésében rejlhet, semmint a különálló fejlesztésekben.

A JAXA életre hívása két újabb, az űriparágra mért pofon után következett be. Az egyik Japán második kémműhold párosának a H-2A hordozórakéta technikai problémái miatt múlt szombati határozatlan időre való elhalasztása, mellyel az egyre jobban fegyverkező Észak-Korea megfigyeléseit segítették volna elő. Emellett a NASA is levette programjáról az egyik jövőbeni űrsikló repülését, mellyel egy japán kísérleti modult juttattak volna el a Nemzetközi Űrállomásra.


Kínai, orosz, japán, európai és amerikai űreszközök összehasonlító táblázata gyártási évükkel és magasságukkal (egy osztás 20 méter)

Mindezek ellenére Japán elindított néhány ígéretes űrkutatási kezdeményezést, mint a Muses-C űrszondát, amit később Hayabusa névre kereszteltek át, melytől a tudósok azt remélik, hogy elsőként juttat vissza kőzetmintákat egy aszteroidáról. Több japán állampolgár vállalt már szerepet nemzetközi űrküldetésekben, azonban Japán soha nem kísérelte meg saját emberi űrrepülésének elindítását. "Az űrhivatal szerint ez csupán pénz kérdése, én azonban úgy vélem, embereket küldeni egy kalandos utazásra, majd hősöket csinálni belőlük, nem illik bele a japán kultúrába" - mondta Yoshida.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NF #3
    Nem hiszem hogy anyagi gondjaik lennének de ők nem a járt utakat akarják taposni (lsd. Kína).
  • [NST]Cifu #1
    1.: A japán űrsikló tervet (HOPE-X) leállították
    2.: Japán mr kb. másfél éve alaposan visszavette az emberes repülésre szánt összegeket (eredetilerg évi ~500 millió $-t költött erre). Egészen pontosan onnantól kezdve, hogy a NASA lelőtte a CRV (az ISS mentőűrhajójának) tervet, amely nélkülözhetettlen az eredetileg tervezett 7 fős űrállomás legénység működéséhez. Mivel a szerződések szerint a (volt) NASDA-nak járna minden egyes fellőt személyzetből ~15%-ék (vagyis a 7 fős űrállomás legénységből 1 hely a japánoké lett volna), ám mivel a CRV-t felfüggesztették, az űrállomás legénysége 3 fő, amelyből 2 orosz és 1 amerikai majd 1 orosz és 2 amerikai felállás lett meghatározva (vagyis a 15%-al semmit sem ér a NASDA...).