Hunter

Közvetlen kapcsolatot teremtett a NASA a Spirittel

Az amerikai űrügynökség tudósai közvetlen kommunikációs kapcsolatot létesítettek a vasárnap hajnalban leszállt Spirit marsjáróval. A földi irányításnak sikerült beüzemelnie a marsjáró nagy adatmennyiség átsugárzására alkalmas antennáját, amivel színes, nagyfelbontású képeket sugároz vissza a Spirit sztereo kamerája.

Korábban csak közvetetten voltak képesek kapcsolatot teremteni a robot járművel, a bolygó körül keringő műhold közreműködésével. A beérkező felvételekből elkészítik a leszállóhely háromdimenziós körképét. A tudósok elmondása szerint minden jel arra utal, hogy a Spirit tökéletesen működik. Az egyetlen nem túl optimális körülmény a Mars légköre, melyről a mérések kimutatták, hogy valamivel porosabb, mint amire számítottak. Ez 80 százalék körülire csökkentheti a marsjáró napelemeinek hatékonyságát.


Matt Wallace, a Spirit küldetésvezetője (balra) és Dr. Steve Squyres igazgató videóval illusztrálták a marsjáró jelenlegi helyzetét és teendőit

A NASA munkatársai most azt próbálják megállapítani, melyik irányba tereljék a hatkerekű robotot, amikor első mozdulatait megteszi a bolygó felszínén. A nagyfelbontású felvételek és a hőkibocsátási spektrométer segítségével megpróbálják felmérni a közeli kőzetek összetételét, valamint olyan útvonalat meghatározni, mellyel elkerülhetik a veszélyesnek tűnő sziklákat vagy krátereket.

A marsjáró jelenleg összecsukott állapotban van leszálló talpán, és legalább egy hétig, vagy kilenc marsi napig még nem kezdi el a felszínen való közlekedést. A földi irányítást nyugtalanítja egy sötét objektum a robot egyik sarkánál, ami akadályozhatja mozgásában. A tudósok szerint az objektum a leszállást segítő légzsákok egyikének elkoszolódott darabja lehet.

Klikk ide!
A Spirit navigációs kamerái által készített kis fotókból kirakott mozaik, ez a jelenlegi legtisztább, az állapotát mutató kép - klikk rá a nagyításhoz!

A Spirit projekt csapata már az első fekete-fehér felvételek után is rendelkezett elképzelésekkel az első útirány meghatározását illetően. Az egyik csábító célpont a közeli sima, látszólag homokkal borított bemélyedés, ami feltehetően egy becsapódási kráter lehet. Úgy tűnik rendelkezik egy védtelen peremmel, ami megmutathatja a felszín alatt elhelyezkedő kőzetrétegeket. Mindazonáltal Steve Squyres, a Cornell Egyetem munkatársa óvatos, véleménye szerint a sima terület talaja elképzelhető hogy túl lazának bizonyul és beágyazhatja a marsjáró kerekeit.

Klikk ide!
A Spirit által készített első 3D sztereófotó - klikk rá a nagyításhoz!


A fotó igazán csak olyan speciális szemüveggel élvezhető, melyet most a Spirit felszíni kutatásokért felelős küldetésvezetőjén, Jennifer Trosperen látni

Szembetűnően sivár a Spiritet körülölelő táj, hiányoznak a marsbeli tájat uraló nagy kövek, melyeket mindhárom korábban sikerrel járt leszállóegység, a két Viking és a Pathfinder is látott. A marsjáró által készített összes nyers kép IDE KATTINTVA érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marki.. #60
    Ezen az oldalon nem csak a piros-kék szemüveggel lehet 3d-ben látni a képeket, hanem szabad szemmel is. Az első két képkocka való erre, csak úgy kel keresztezni a szemgolyót, hogy egy képpé álljon össze, a 2. és 3. képkocka valami eszköz segítségével élvezhető csak, a 4. kép pedig a piros-kék szemüveges használatra van. Szinte hihetetlen, de még ennek hiányában is az első két képkockát nézve, látni lehet, hogy milyen mély az egyik nagyobb benyomódás, ami egy képen nem érezhető.

    Sztereó képek
  • O0D: #59
    Hol van még Sztereó Kép?????
  • Chappy #58
    nem jönnek be a lépek!
  • Marki.. #57
    "-nem lehet egyenesen lejonni a ramparol mert utban van egy rakoncatlan legzsak - azaz az egyik "szirom" ala szorult igy az tul magasan van ami miatt felo hogy lejaraskor felborul vagy megserul a rover"

    Egyenesen akarnak lejönni, meg is fordulhatnának és lejöhetnének a másik irányban, de úgy látszik egyszerűbb, ha megpróbálják a légzsákot eltűntetni onnan. Persze nem fognak kockáztatni és ha úgy döntenek, hogy ez veszélyes, akkor elfordulnak és lejönnek egy másik irányban, de mondom ez a szándékuk.

    "-Szeplassan elkuldozgeti a maradekot is a teljes panoramakepbol - MEG MINDIG NEM TUDOM HOGY AZ OLYMPUS MONS-E AMI A TAVOLBAN LATSZIK MAR AZ ELSO KEPEN IS!!!! HELP!"

    Nem lehet az, mert egy igen mély kráterben vagyunk, ahonnan csoda lenne kilátni is, másrészt az Olympus Mons legalább 1000 km-re van a landolási helytől, a légköri viszonyok meg nem olyanok, hogy addig el lehessen látni. Ha kiemelkedés egyáltalán az a halvány valami, akkor biztos, hogy sokkal közelebb van, esetleg a kráter széle lehet talán.

    "-Az uj kepeken kb 2km-nyire latszik egy kiemelkedes, lehet hogy elmennek oda..."

    Ez is alátámasztja, hogy sokkal közelebb vannak a még látható emelkedések, mint gondolnánk.

    "Mr Bokor bejelentest keszul tenni: allitolag megint emberi hold-missziot terveznek 2018-ig... Hmmm... Onnan mar csak egy -bazinagy- ugras a Mars..."

    Ebben a cikkben nem írják, de itt van 2 másik, melyben kifejtik, hogy ezt más programok költségeinek csökkentésével, anyagi támogatásuk megvonásával jár, annak érdekében, hogy az ember mielőbb a Marsra lépjen. Hát nem tudom, azért ez meggondolandó és biztos nagy vitát fog kavarni, mind tudományos, mind más tekintetben is.

    "Sources said Bush will direct NASA to scale back or scrap all existing programs that do not support the new effort."

    Link1

    Link2
  • MaDFoX #56
    lemaradt: http://www.cnn.com/2004/TECH/space/01/09/bush.space/index.html
  • MaDFoX #55
    Bocsanat Kuiper! :s

    DE hol vannak az uj hirek?

    -nem lehet egyenesen lejonni a ramparol mert utban van egy rakoncatlan legzsak - azaz az egyik "szirom" ala szorult igy az tul magasan van ami miatt felo hogy lejaraskor felborul vagy megserul a rover
    -Talpra (6 kerekre) allt a MERA es kicsit forgolaszott, motorikusan minden rendben (utalom a Spirit nevet :Q )
    -Szeplassan elkuldozgeti a maradekot is a teljes panoramakepbol - MEG MINDIG NEM TUDOM HOGY AZ OLYMPUS MONS-E AMI A TAVOLBAN LATSZIK MAR AZ ELSO KEPEN IS!!!! HELP!
    -Mukodik az osszes szenzor, aranyos kis hofenykepek keszultek a felszinrol
    -Megvannak az elso szinkepelemzesek is amelyek szilikatok, karbonatok, szendioxid es kotott viz jelenletet mutattak ki a legkorben
    -Az uj kepeken kb 2km-nyire latszik egy kiemelkedes, lehet hogy elmennek oda...

    Ja igen es kicsit mas:

    Mr Bokor bejelentest keszul tenni: allitolag megint emberi hold-missziot terveznek 2018-ig... Hmmm... Onnan mar csak egy -bazinagy- ugras a Mars...

    HOPE!
  • Cat #54
    kuiper, nem kupier :) este én is hallottam ismétlésben (igaz, ha nem olvasom korábban nem kapom fel a fejem)
  • Marki.. #53
    :)))
  • MaDFoX #52
    =DDDDDDDDDD
    Minden kodot eloszlatott a TV2 tenyek, eppen most mondta be a csaj hogy "elkuldte elso szines kepet az amerikai marsjaro OTSZAZMILLIO kilometerrol"... nahhh... ha igy folytatjuk a MER kikerul a Kupier ovbe... ;DDDDDDDDDDDD Lamasag...
  • MaDFoX #50
    Nem tudja vki ez a kep milyen iranyban keszult?

    http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/spirit/20040106a/PIA05003.jpg

    Kulonosen erdekelne a tavoli horizonton lathato elmosodott alakzat (felho nem lehet ugye?). Lehet az az Olympus Mons? (A merete megvan hozza, az alakja is olyasmi...)