Hunter

Tökéletes leszállást hajtott végre a Spirit

Leszállt és jeleket küldött vissza a Mars felszínéről a NASA robot felderítő egysége, így jelen állás szerint kettőből egy leszállóegység már biztosan túlélte a vörös bolygó atmoszférájába való kockázatos belépést és a pattogós leszállást.

A 400 millió dolláros Spirit marsjáró, melyet úgy terveztek, hogy minden eddiginél részletesebb geológiai és fényképezési felmérést végezzen a felszínen, már percekkel a leszállás után beköszönt a földi irányításnak, amit magyar idő szerint vasárnap reggel 5 óra 36 perckor hajtott végre. Először a Mars Global Surveyor jelentette, hogy észleli a Spirit jelzéseit, majd egy perccel rá, 5 óra 51 perckor a Stanford Egyetem rádióteleszkópja is megerősítette a jelentést.


Középen pezsgővel a kezében a NASA vezetője Sean O'Keefe, jobbra Pete Theisinger küldetésvezető, balra pedig Dr. Charles Elachi a Jet Propulsion Laboratory igazgatója

A golfkocsi méretű Spirit végigjárta azt, ami a NASA igazgatóhelyettese, Ed Weiler szavai szerint "hat perc a pokolban", ez volt az az idő, ami a légkörbe való belépés és a leszállás között telt el. Az ereszkedés során a Spirit a lassításhoz aktiválta ejtőernyőjét és begyújtotta fékezőrakétáit. Másodpercekkel a becsapódás előtt fújódtak fel légzsákjai, majd némi pattogás és pörgés végén a robot több mint egy kilométerre távolodott a becsapódási pontjától.

"Elég őrülten hangzik a leszállás a Marsra, de egy kipróbált módszerről van szó" - mondta Steven Squyres, a Cornell Egyetem geológusa, a Spirit tudományos műszereinek felelőse. A légzsákos módszer jól működött a Pathfinder esetében, ami a NASA utolsó sikere volt a vörös bolygó talaján. Az 1997-es küldetés egy leszállóegységből állt, ami több ezer felvételt sugárzott vissza, valamint a Sojourner-ből, egy kis méretű kísérleti marsjáróból, ami a leszállóhelyet tarkító sziklák és kövek között manőverezgetett.


Sean O'Keefe és Steve Squyres, a Mars Rover küldetés vezető tudósa

A geológiai eszközökkel és kamerákkal megrakott Spirit és ikertestvére az Opportunity jóval nagyobb mobilitással és kapacitással rendelkezik, mint a korábbi küldetések. A közel 180 kilogramm súlyú gépeket úgy építették, hogy naponta legyenek képesek akkora területet bejárni, mint amit a Sojourner három hónap alatt teljesített, közel 100 métert. Nyolc kamerájuk lélegzetelállító tájképeket fog adni a Mars felszínéről, olyan nagy felbontásban, hogy az megőrzi élességét még akkor is, ha egy mozivászonnyi felületre vetítenénk ki, állítja a NASA. Mikroszkópjaik, spektrométereik és fúróik pedig felnyithatják a bolygó évmilliárdos titkait.

"Ma a Mars egy hideg, száraz, siralmas hely. Azonban vannak arra utaló jelek, hogy egykor melegebb és nedvesebb lehetett" - mondta Squyres, akit mindig lázba hoznak a bolygók, akárcsak egykori tanárát, Carl Sagant. "Úgy tekintünk ezekre a járművekre, mint helyszíni robot geológusokra. Egy geológus olyan, mint egy helyszínelő. Ellátogat egy helyre, ahol korábban valami történt és megpróbálja kisilabizálni a nyomokat" - magyarázta a CNN-nek.




A felhőtlen öröm pillanatai

A Spirit leszállása óriási üdvrivalgást és tapsot váltott ki a NASA irányító központjában. A csapat tagjai, akik jól tudták, hogy a Mars gyakran bizonyul halálos helynek a látogatók számára, idegesen várták a megerősítést. Az eddigi több mint 30 űrjárműnek a kétharmada járt sikertelenül, beleértve a NASA két 1999-es kísérletét is. A legutolsó áldozat a japán Nozomi, melynek a Nap halálos sugárzása okozta a vesztét négy éves utazása során. A másik lehetséges áldozat a sokat emlegetett Beagle 2, a britek nagy reményű életkereső leszállóegysége, ami december 25-i leszállása óta nem ad magáról életjelet. Peter Theisinger projektvezető szerint jó esélyeink vannak arra, hogy hétfőre virradóan megkapjuk az első felvételeket a marsjárótól.

Az irányítóközpont kivetítőjén ilyen képek láthatók, és ez az első nyers panorámakép.

Klikk ide!
Az első elküldött kép (klikk rá a nagyításhoz); a színes fotók vasárnap várhatók


Videók (mentés jobbklikk és "Cél mentése más néven", illetve "Save target as..."):
  • A tesztelés (MPEG, 6 MB)
  • Az indítás (MPEG, 7 MB)
  • Navigáció (MPEG, 8 MB)
  • A teljes küldetés bemutatása (QuickTime, 18 MB)
  • Landolás (QuickTime, 4 MB)
  • A Mars felfedezése (QuickTime, 10 MB)
  • A veszélyek ismertetése, azaz a "Terror hat perce" (MPEG, 17 MB)
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • MaDFoX #109
      Bocs, inkabb csak kiegeszitesnek szantam a hozzaszolasodhoz! :)

      Amugy az akksikkal meg rosszabb a helyzet mint gondoltuk, bar gondolom az mar tenyleg a vegere ertendo hogy 50W-ot ad le az amugy 140W-os napkollektor...

      http://marsrovers.jpl.nasa.gov/mission/spacecraft_rover_energy.html
    • mrzool #108
      Igazából ezeket ne nekem mondd, hanem azoknak akik már órákkal a leszállás után hires színes panorámaképeket és egyebeket akartak látni.:)

      "csak max 50%-osra tudja majd feltolteni"

      Mintha 70% körüli értéket olvastam volna a NASA weben. Persze lehet rosszul emléxem.
    • MaDFoX #107
      mrzool: azert kicsit megis (bar nem teljesen errol szol a dolog). Az emlitett "kicsomagolasi" muvelet a kalibracio es a rengeteg foto a landing site-rol, nameg leginkabb azok foldre kuldese meglehetosen aramigenyes dolog. Igy reszben igaz hogy a "lemaszast" majd csak teljesen feltoltott akksival kezdi meg a rover, kb 9 nap mulva. De igazabol nem tartana 9 napig a toltes, csak kozben jelentosen fogyaszt is, masreszt annyi mindent tud mar most, 1 centi mozgas nelkul csinalni, hogy tok folosleges elmozditani a helyerol (most muxik, ki tudja mi lesz ha a kerekeire all cimszoval...)
      Egyebkent az akkuk toltesere (ezzel egyutt pl a mozgasra) sol-onkent (marsi nap - 24 ora 37 perc) kb 4 ora lehetosege van, mert gyengebb a nap, a legkorben sok a por es egyeb anyagok. Raadasul a Mars erosen tavolodik a Naptol illetve az evszakok valtozasaval a Nap laposabb palyara kerul ott ahol a Rover van... ...gyakorlatilag a 90 naposra tervezett misszio vege fele mar csak max 50%-osra tudja majd feltolteni az akksikat szerencsetlen - ebben persze kozrejatszik az is hogy jelentos mennyisegu por fogja belepni a napkollektorait is...
    • mrzool #106
      "Kár hogy még csak tölti magát az egész szerkenty?! 9 napra van szüksége amíg fullra feltölt?dik a napelemeivel addig vesztegel! "

      Hol olvastok ti ilyen butaságokat? Nem a napelemeket tölti, hanem ki kell csomagolnia magát, bontani kell az összeköttetéseket a burokkal, el kell dönteni, hogy merre induljon el, le kell másznia a hordozóról, etc, etc... Szó sincs itt 9 napos aksitöltésről.
    • mrzool #105
      Nem tudom, és nem is érdekel az index, a nasa.gov és egyéb űrportálok megbízhatóbb hírforrásnak számítanak. Egyelőre csak a thumbnaileket töltötték le a Spiritről.
    • Marki.. #104
      Hát ha ez színes kép, akkor el. Bár írják azt is az oldalon, hogy ez csak egy nagyobb kép része, ami jelenleg még a Spirit memóriájában van, tehát nem küldte el a többi részét.
    • Sub #103
      Kár hogy még csak tölti magát az egész szerkenty?! 9 napra van szüksége amíg fullra feltölt?dik a napelemeivel addig vesztegel! De a színes képeket csináló gép hamarabb beindul. Talán már holnap is láthatunk színes képeket!
    • mrzool #101
      A színes képek jóval nagyobb méretűek, mint fekete fehérek, jelenleg az a fontos, hogy a navigációs kamerák (FF!) képeit alapján beazonosítsák a szonda helyzetét, állapotát. Eddig a Mars körüli orbiterekkel relézték át az adatokat a Földre. Ma reggel beüzemelték a nagy-nyereségű antennát, amivel közvetlen kapcsolatot lehet létrehozni, azt tesztelgetik.

      Este elkezdik letölteni a színes panorámaképeket, amiket már a pancamek készítenek. Magyar idő szerint holnap reggelre minden meglesz.
    • Marki.. #95
      Sőt kérésedre elküldik neked (csak neked) az általad kiválasztott bármelyik helyszín felvételét, amennyiben az rendelkezésükre áll már, vagy amikor a rendelkezésükre fog állni, INGYEN, csak regisztrálnod kell.
    • mrzool #94
      Nézz fel a NASA webre, és nézz szét a korábbi küldetések fotóalbumában. Rengeteg nagyfelbontású kép INGYEN elérhető, de CD-n, DVD-n is megrendelheted őket.