Hunter

Felvázolták a Spirit útvonalát

A NASA tudósai eldöntötték hova küldjék a Spirit marsjárót miután elhagyta talapzatát. A távolban magasodó dombokat vették célba, melyek felkeltették a földi projekt csapat figyelmét a marsjáró által visszasugárzott nagy felbontású felvételeken, nyilatkozott a tudósok vezetője, Steven Squyres geológus egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Elsőként azonban a Spirit jelenlegi helyétől egy alig 250 méternyire északkeleti irányban fekvő krátert fog megvizsgálni, ami nem a tudósok által Álmos-völgynek becézett területet, hanem egy másik kráter, a leszállási pont közelében található legnagyobb. "Ez egy rendkívül vonzó célpont" - mondta Squyres.


Dr. Steven Squyres

A kráter, ami körülbelül 200 méter átmérőjű, öt és nyolc méter közötti mélységű szegéllyel rendelkezhet és "ablakot nyithat a Mars felszín alatti szerkezetére", magyarázta Squyres. "Olyan dolgokat vehetünk szemügyre, melyekhez máskülönben 10, 20, 30 métereket kellene leásnunk" - tette hozzá. Squyres nem adott meg időkeretet a művelet végrehajtásához. "Nem tudom mennyi ideig tart az odajutás, nem tudom mennyi időt töltünk el a feltárással miután odaértünk. Menetközben minden ki fog derülni" - mondta. "Azonban amint a marsjáró kellőképpen felderítette a krátert tovább indulunk a dombok felé."

A tudósok és a mérnökök eredetileg mindössze 600 méternyi terület lefedését tervezték a Spirit leszállóhelyének körzetében a 90 napos küldetés alatt, ami a január 3-i landolással vette kezdetét. A színes felvételeken látható dombok ennél a távolságnál ötször messzebb vannak, körülbelül két-három kilométerre.


A Spirit név kitalálója, a 10 éves Sofi Collis a marsjáró mellett

"A dombok felé indulunk, nem a dombokhoz... Olyan közel kerülünk hozzájuk amennyire csak tudunk, megvizsgálva az utunkba kerülő anyagokat és remélhetőleg nem csupán azt fogjuk megismerni, ami a síkságon fekszik, hanem azt is, ami azon túl található" - mondta a riportereknek. "Kalandos túra lesz, nem tudom milyen végkimenettel." Squyres elmondta, hogy a különböző tudóscsoportok szeretnék megtudni mi lesz például az első néhány kőzet, amit a marsjáró első 3 méteres útján megvizsgál mielőtt eljutna a kráterig, és mit fognak elárulni a Spirit keréknyomai a felszín talajának összetételéről.

A NASA tarsolyában van a Spitrit leszállásáról a tényleges ereszkedési és leszállási adatok alapján készült új animáció, mely segítségével a szakértők pontosan láthatják mi történt a földet éréskor. Az animáció várhatóan jövő héten készül el.


A jelenlegi célpontok a látóhatáron lévő dombok

A másik szonda, az Opportunity január 24. éjjelén éri el a vörös bolygót és csatlakozik a küldetéshez. Rob Manning a második marsjáró főmérnöke egy tájékoztatón elmondta, hogy a Spirit leszállása során begyűjtött adatokat alkalmazzák az Opportunity esetében is, ezért kisebb változtatások elképzelhetők az ereszkedési fázisban. Például a légzsákokat lehet, hogy némileg le kellene hűteniük a könnyebb felfújódás érdekében, mivel egy részlegesen felfújódott légzsák támasztott akadályt a Spirit tervezett irányba történő legördülése elé.

A napenergiával működő szerkezetek egy marsi nap alatt 40 métert képesek megtenni, ami kevésnek hangzik ugyan, mégis több, mint amit az 1997-es Pathfinder küldetés 10 kilogramm súlyú Sojourner mini-robotja összesen bejárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #35
    Sajnos komolyabb a dolog... :C
  • Marki.. #34
    Csak nem küldött adatokat egy alkalommal, aztán meg nem kommunikált egyáltalán párszor, de később a hívó jelre válaszolt és most próbálják meg kideríteni, hogy mi lehetett a probléma.
  • Cat #33
    ajjjijje :( lehet egy porvihar betakarta
  • MaDFoX #32
    Allitolag odalett a MERA... ...nem valaszol a radiojelekre, csak csipog neha. Mars palyarol sem tudtak elerni, szoval nem a foldi viharok okozzak a kommunikacios problemat, mint ahogy eloszor hittek. Meg nem tudjak mi a baj es mit lehet kezdeni, de egyenlore sajnos nem valaszol... :CCC
  • MaDFoX #31
    Nem tudom, nekem valahogy ez jott le... :) Remelem hogy igazatok van, elvegre eleg bena dolog lenne hogy osszevissza rangatjak a kormanyt, attol fuggoen eppen ki van szolgalatban... :D
  • Marki.. #30
    Szerintem mert azt mondták, hogy a kráter irányába veszik majd az irányt, utána pedig a hegyek felé, nem jelenti azt, hogy nem vizsgálnak meg mást a közvetlen közelben előtte. A Sleepy Hollow egy igen érdekes képződmény és hiba lenne kihagyni.
  • mrzool #29
    Nem egészen vágom, mit vitázunk ezen. Pár napja még az volt a helyzet, hogy amíg az Oppurtinity leszállásával és kicsomagolásával lesznek elfoglalva az emberek, addig a Spirit szépen nyugisan méreget a környéken, többek közt a Sleepy Hollowban is. Csak aztán indul a kráter felé, amikor jobban oda tudnak figyelni az irányítók.

    Azóta megváltozott a program? Ha igen, elnézést.
  • MaDFoX #28
    OK akkor a "felszini forma" kifejezes megfelel? :)
    Mindenesetre nem oda indulnak hanem ahhoz a kraterhez, amit fentrol lattak. Csakhogy sztm viz-megtalalas szempontjabol lehet hogy egy uledekkel feltoltott melyedes (regi krater az is talan - "Sleepy Hollow") jobb celpont lenne. De oket most mar jobban erdekli a marsi felszin kozetretegzodese... Odafele menet ha latnak egy erdekes kavicsot akkor meg arrafele mennek majd... Olyanok mint a 2 eves fiam a parkban, dejo kavics, micsoda csigahaz, szuper bot, vegul nem nez meg semmit... :DDDD
  • mrzool #27
    "NEM a Sleepy Hollow a krater amit a "kozelben" megceloztak"

    Nem is mondtam, hogy a Sleepy Hollow a kráter...
  • MaDFoX #26
    NEM a Sleepy Hollow a krater amit a "kozelben" megceloztak, de az uj celpont jobban utba esik a tavolabbi dombok fele vezeto uton...
    Ugyanakkor nem ertem miert egy relative "fiatal" becsapodasnyomot neznek meg. Az hogy igy jobban feltarul a marsi kozetretegeg titka nem igazan esik egybe azzal amit eloszor mondtak, azaz a lerakodott uledek alapjan elemezheto az egykori viz jelenlete...
    Most akkor egy masik projekbe vagtak vagy a tudoscsoportban az "eroseb kutya b@szik" elvet kovetve hozzak a donteseket? ;D
    Mindegy, van vizsgalnivalo rendesen mindenfele, elvegre minden poros kavics "idegen"... ...egyszoval hajra...