Hunter

Porviharok fenyegetik a Mars expedíciókat

A csillagászok előrejelzése szerint porviharok egész sora veszélyeztetheti a Mars felé tartó három leszállóegység sikerét. A tudósok szerint több kis vihar egyesül, hogy elhomályosítsa a bolygó északi féltekéjének jelentős részét.

Ha egy globális viharrá alakulnak, ami megtörténhet, akadályozhatják a szondák napcelláinak működését, ami a fedélzeti műszerek üzemeltetéséhez biztosítaná az energiát. December 25-én a Beagle 2 kezdi meg a leszállást, ezt követi a két amerikai marsjáró, a Spirit és az Opportunity január 3-án, illetve 24-én.


A porviharok nem ritka jelenségek a bolygón, két évvel ezelőtt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb vihara heteken át tombolt a felszínen, teljesen elfedve a felszíni jellemvonásokat. A megfigyelők jelezték, hogy a mostani viharok december első hetében támadtak fel a Marson, azóta méretük folyamatosan nő, és több kisebb vihar is közelít a peremeikhez.




A Beagle 2 összeszerelés közben

Bruce Jakosky, a Colorado Egyetem munkatársa, aki segített az amerikai szondák leszállóhelyeinek kiválasztásában úgy véli még túl korai arról nyilatkozni, hogy ezek a viharok veszélyeztethetik-e a leszállás és a leszállóegységek működésének sikerét. "Nem tudjuk hogyan alakul az elkövetkező hetekben a mostani vihar" - mondta. Ha folytatódik a terjeszkedésük és beborítják az egész bolygót a három Mars felszín felé tartó űrszondának működési zavarokkal kell szembenéznie, amint földet érnek. A légkörben szálló por rátelepedhet a napcellákra csökkentve a termelhető energia mennyiségét.

De nem csupán a leszállási fázis lehet az, ami hátráltatja a Beagle nap-paneljeit. A napfény felhevíti a légkörben kavargó porszemeket, ezáltal felmelegedik a légkör, ami egyfajta tágulást eredményez, ez további problémákat okozhat a légkörbe belépő és a bolygó körül keringő űrjárműveknek. A NASA tudósai folyamatosan nyomon kísérik az eseményeket és igyekeznek minél részletesebben kielemezni a kialakuló helyzetet.


Számítógépes rajz a Beagle 2-ről a marsi tájon

A Beagle 2 karácsonyi manővere figyelemmel kísérhető az ESA Európai Űrműveleti Központjából, a németországi Darmstadtból 1 óra 30 perctől 14 óráig, melyen szinte a teljes ESA vezérkar részt vesz. Az eseményekről internetes közvetítést is adnak a http://mars.esa.int oldalon, ahová a főesemények mellett képek és videofelvételek is fel fognak kerülni. Az ESA TV Service élő közvetítést ad Darmstadtból, a részletek a http://television.esa.int oldalon találhatók. Az élő közvetítések az Astra 2C műholdról fogható, 19 fokon keletre (transzponder 57), horizontális (DVB-MPEG-2) 10832 MHz frekvencia, 22000 MS/sec jeltartomány, FEC 5/6. A szolgáltatás neve ESA.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)