Hunter

A Mars Express a Beagle utolsó reménye

Az ötödik kapcsolatteremtési kísérlet is sikertelen maradt a Beagle 2 leszállóegységgel. A szonda karácsony reggelére tervezett leszállása óta nem adott jelet magáról.
A projekt csapat vezetője, Colin Pillinger professzor közleménye szerint ettől a ponttól már csak az anyahajóban, a Mars Expressben reménykedhetnek.

"A Mars Express az elsődleges kommunikációs csatornánk a szondával. Ez az egyik olyan dolog, aminek a legtöbb időt töltöttük a tesztelésével az elmúlt négy év során" - nyilatkozott a riportereknek. " Innentől várnunk kell január 4-ig, ekkor kísérelheti meg a Mars Express először a kapcsolatteremtést."


Colin Pillinger professzor, a Beagle 2 vezető tudósa Londonban, az előtérben látható Beagle 2 leszállóegység eredetijének válaszjelére várva

Ez az a dátum, amikor a Mars körül keringő űrszonda eléri a tudományos munkájához megadott pályát, ekkor kezdi meg a kommunikációt és a bolygó felszínének tanulmányozását. Ekkor a NASA Mars Odysseynek - mely az elmúlt napokban folyamatosan kutatott a Beagle után -, már a két amerikai marsjárónak kell szentelnie a figyelmét, az első ugyanis jövő hét végén érkezik és kísérli meg a leszállást.

Alan Wells professzor, a Brit Nemzeti Űrközpont konzulense és a Beagle csapat tagja elismerte, hogy a Mars Odysseyt köszöntő csend egyre inkább a küldetés sikertelenségét jelenti. Egy londoni sajtókonferencián elmondta, hogy az Odysseyn keresztül egy vezérlő jelet küldtek, hogy visszaállítsák a Beagle időzítőjét. A tudósok feltételezése szerint egy óra hiba következtében a Beagle 2 rossz időben sugárzott. Ezen felül megkérték az amerikai űrügynökség tudósait, hogy ellenőrizzék az Odyssey helyes működését. Az közismert, hogy az amerikai űrszonda kommunikációs rendszere egy időre leállt az októberi napkitörések következtében kialakult egyik hevesebb napviharnak köszönhetően, az egyik műszer pedig teljesen tönkre ment.


Az Európai Űrügynökség darmstadti irányítóközpontja a Beagle 2 keresése közben

A másik eszköz amivel a tudósok megpróbálnak a leszállóegység nyomára bukkanni a brit Jodrell Bank Obszervatóriumban található 76 méteres Lovell teleszkóp. Az Odyssey-vel ellentétben - ami a Beagle Blur együttes által komponált zenei kommunikációját keresi - a Jodrell egyszerűen az egység vivőjelét próbálja lenyomozni, aminek jóval egyértelműbbnek kellene lenni. Mindazonáltal a földi műszer sem járt eredménnyel.

Az elkövetkező napokban további jelkeresési akciókat terveznek. Bevonják a holland Westerboark rádióteleszkópot és a kaliforniai Stanford Egyetem rendkívül érzékeny 45 méteres ernyőjét. A Stanford "The Dish" néven emlegetett rádióteleszkóp sorozata elég erős ahhoz, hogy érzékelje a Beagle 2 központi processzorának mikrochipjéből kibocsátott rádiójeleket. Valójában azonban sokan úgy vélik az ESA Mars Express-e lehet a Beagle utolsó és egyetlen reménye.


Az irányítóközpont, előtérben a Mars Express modelljével

"Olyan állapotba kell hoznunk a Beagle 2-t, hogy jóval hosszabb periódusokban is tudjon sugározni" - mondta Pillinger professzor. "Erre január 4. környékén kerülhet sor, miután a Mars Express elegendő mennyiségű kommunikációs hibát észlel ahhoz, hogy automatikus átviteli módra kapcsoljon." Ez annyit jelent, hogy a Beagle onnantól kezdve folyamatosan sugároz a nappali órákban.

Jelenleg az anyahajó még távol van a bolygótól és hajtóműveinek begyújtásával egy nagyobb pályamódosításra készül, ami sarkköri pályára állítja a bolygó körül. "Még nem játszottuk ki az összes lapunkat" - mondta David Southwood professzor, az ESA tudományos igazgatóságának vezetője. "A Mars Express-szel egy olyan rendszert használhatunk, amit végig teszteltünk és tökéletesen ismerünk. Jelenleg inkább csalódottságot érzek mintsem aggodalmat" - tette hozzá.


A Mars Express színes sztereókamerája - mely két 5000 pixeles felbontású eszköz kombinációja - háromdimenziós, négyszínű felvételeket tud készíteni

Eközben a Beagle csapat a kommunikáció sikertelenségének egyéb lehetséges okait vizsgálja. Felmerült a leszállási pályáról való letérés lehetősége, az egység felborulása és a "napszirmok" kibontásának problémája, melyek blokkolhatják a Beagle antennájából származó gyenge jeleket. Southwood professzor derűlátásra serkent mindenkit.

"A Mars Express kitűnően működik, ami számunkra óriási siker. Kérem azonban ne értsenek félre, a Beagle rendkívül fontos számunkra, teljes sikert akarunk és ennek érdekében mindent meg is fogunk tenni" - nyilatkozott az újságíróknak. A Mars Express a nagyobbik része az európai Mars-expedíciónak, a Beagle csak utólag csatlakozott a tervezethez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marki.. #31
    Ha megtalálják, akkor ismerik pontosan a landolási helyet és sokkal pontosabban tudják ráirányítani a Mars Express-t, ami sokat számíthat egy kedvezőtlen elhelyezkedés, állapot esetén.

    Az hogy most csendes ezer oka lehet és ebben benne van az is, hogy már rég halott, de nem szabad kizárni azt sem, hogy még nem az, csak egyéb, megoldható problémái vannak, ami miatt nem vették a jeleket sem az Odyssey-vel, sem a földi állomásokkal.

    Persze mondom ez nem napok, hanem hetek kérdése és ha a most megfelelő pályára álló Mars Express nem tud vele kommunikációt teremteni, akkor már bizonyos, hogy komoly gondok vannak és kicsi az esély arra, hogy valaha is kapcsolatba lépjenek a Beagle2-vel.
  • NEXUS6 #30
    És ha megtalálják infrakamerával akkor utána mi is következik, mert hogy nem véletlenül oly igen csendes ez a jószág.

    Nota bene: Az elveszett "döglöttló" attól még döglött, hogy közben megtaláljuk elhalálozásának helyét. -Dakota közmondás, ifjabb Orbán V. és Kövér L. magángyűjtéséből.
  • Marki.. #28
    "Ez a Beagle nem jött be ennyi :)"

    De még bejöhet. Az esély meg nem csökken a megtalálására, hanem inkább növekedni fog, mikor a Mars Express űrszonda Januárban megfelelő pályára áll a Mars körül, ugyanis egyedül ezzel tesztelték le igazán a kommunikációt, se a Nasa űrszondájával, sem a földi antennákkal nem tudták ugye korábban ezt megtenni érthető okokból.
    A szakemberek megpróbálnak pozítívan hozzáálni a dologhoz, ez az egyetlen amit tehetnek, tehát abból a feltevésből indulnak ki, hogy a szonda földet ért épségben és kinyíltak a napelemek annyira, hogy az feltöltse a landoló egység létfontosságú elemeit. Rengeteg lehetőséget vázolnak fel, hogy miért nem tudtak eddig kommunikációt létesíteni vele, ha az előbb leírtak megtörténtek és megpróbálnak valamit tenni.
    Egyik ilyen beavatkozás lehet az un. "vak parancsok" küldése a szondának, pl. hogy csukja be paneljeit, majd nyissa ki újra, ezzel egy esetleges jobb pozícióba kerülhet talán az egység, ahonnan már nincs akadálya a 2 irányú kommunikációnak. Persze ez némi kockázattal jár, így pontosan megfontolják ezeket a döntéseket, nehogy rontsanak a jelenlegi ismeretlen helyzeten.
    Azért is nagyobb esély lesz a megtalálásra Januárban, mert a Beagle2 szoftvere akkor már átkapcsol egy olyan üzemmódba, ahol nem csak meghatározott időkben kommunikál, hanem folyamatosan a marsi nappali órákban, így nagyobb lesz az esély, hogy az akkor éppen pályára álló Mars Express venni fogja a jeleit.
    További lehetőség lesz, hogy nagy felbontású képeket készítve a helyszínről, a Mars Express-en lévő műszerek segítségével talán meg tudják állapítani a pontos landolási helyet, nem feltétlenül a látható tartományban, hanem pl. infratartományban, mert a landoló egység bizonyos elemei más hőmérsékleten sugároznak, mint a marsi talaj. Ez azonban lassú folyamat és időt vezs igénybe, ráadásul nem mostanában kerülhet erre sor.
  • [NST]Cifu #26
    1.: A napelem viszonylag olcsó. A rádióaktív telepek drágák. (és az EU politikusai nem adtak korlátlan forrásokat az ESA-nak)

    2.: A napelem ellen nem tiltakozik senki. A rádióaktív anyagok hallatán azonnal láncos-mazohista tüntetésel tiltakoznának a sötétzöldek.

    3.: A Voyager-eket a naprendszer külső részének vizsgálatára készítették, hosszú élettartamra. A Beagle 2-őt és a Mars Express-t viszont ide a szomszédba, és csak néhány napra (Beagle 2) illetve néhány évre (Mars Express). Két külön feladatkör, két külön ideális megoldás...

    4.: Amúgy miből gondolod, hogy egy masszívabb űrszonda nem krepálna be? Az esély ugyanakkora, viszont annak elkészítése és feljutattása nagyságrendekkel többe kerülne (ismét visszatérnék az 1. ponthoz: korlátozott költségvetés).
  • Anteris #24
    Mester, a Beagle-hez mi köze az amiknak?
  • Anteris #23
    Lehet, hogy meghekkelték az amik. Az ő egyik szondájuk lett felhasználva reléállomásnak. "Nehogy má kis hüje európaiak itt megelőzzenek minket a Mars elfoglalásában vazzeg!" Reléállomás power off.

    :)
  • PetruZ #22
    Nekem is ez a reklám ugrott be elsőre. :)
  • NF #19
    Lehet hogy túl drágának találták a NASA bérleti díját arra a stúdióra ahol a pathfinder és viking küldetéseket forgatták.:)
  • Conflict #18
    A szerkesztett képekről jutott eszembe egy (márkát nem mondok) nyomató reklám, amikor a marslakók a szonda kamerája elé a frissen kinyomtatott, üres tájat ábrázoló képeket rakják.:-))
  • Csatti #17
    Mi van ha beesett egy marslakok lakta varosba... akkor nehez megszerkeszteni a kepet ugy, hogy ne latszodjon. :)) Szerintem valoszinuleg osszetort vagy elegett. Nagyon sok volt a kockazati tenyezo.