Hunter

Meglepő mágnesességet mutat a Mars

Meglepetéseket és újabb rejtélyeket tárt a tudósok elé a Mars felszín mágnesességének példátlan részletességű feltérképezése. Az első meglepetést az okozta, hogy a Mars kérgének mágnesessége egyes helyeken tízszer nagyobb, mint a Földének.

Mindez annak ellenére tapasztalható, hogy a Mars ma gyakorlatilag nem rendelkezik globális mágneses mezővel, mondta Jack Connerney a NASA Goddard Űrrepülő Központjának tudósa. Connerney és munkatársai legújabb nagyfelbontású mágneses térképüket a Mars Global Surveyor űrszonda mérései alapján készítették el és tették közzé az Amerikai Geofizikai Egyesülés ülésén.

Mivel az új térkép hússzor tisztább, mint 2001-ben kiadott elődje, egészen finom mágneses jellemvonások váltak láthatóvá, melyek sokat elárulnak a Mars történetéről. Például a Hellas medencéhez hasonló hatalmas becsapódási területek és a lávafolyamok egyértelműen kevésbé mágnesesek, mint a körülöttük elnyúló területek, ami azt jelzi, hogy ezek hozzávetőleg 4 millió évvel ezelőtt jöttek létre, amikor a Mars belső dinamója már leállt.


Rejtély hogyan maradt a bolygó kérge ennyire mágneses. A Föld kérgének hasonló szakaszai soha nem lennének képesek megőrizni ilyen erejű mágneses jelet, mondta Donna Jurdy, a Nortwestern University egyik geofizikusa. "Valami szokatlannak kell ott lennie, hogy ezek a mágneses jelek ilyen erősen jelentkezzenek" - tette hozzá Jurdy, aki a kráterekben gazdag déli félgömb mágneses területeit tanulmányozza. Magyarázatként többek között felmerülhet annak a lehetősége, hogy szokatlan mennyiségű mágneses ásvány található a Mars kérgében, vagy egyszerűen csak vékonyabb a bolygó kérge, mint Földünk esetében. Az egyik biztos módszer ennek kiderítésére néhány szeizmométer behelyezése lenne a Mars talajába, ami azonban egyhamar nem fog megvalósulni.

Ahogy a Földön is a legjobb módszer egy bolygó belső szerkezetének feltérképezésére a vibrációk tanulmányozása, így a Marson is ez lenne a legcélravezetőbb, tette hozzá Jurdy. Eddig azonban az egyetlen szeizmométer ami a Mars felszínére eljutott a Viking leszállóegységben volt, de sajnos azt sem igazán sikerült működésre bírni. Az elkövetkező hónapokban leszálló amerikai és európai egységek egyike sincs felszerelve ilyen műszerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csóka #13
    Azért tény és való, hogy az X-Com is egy király játék volt... Le kellene tölteni vhonnan a második részt. Nem tudtok 5letet adni, hogy honnan?
  • Csóka #12
    Az ne móbjekt, hanem ojjektum!
  • mrzool #11
    Huh, mekkora istencsászár volt az a game... Nosztalgia rulz.:)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    majd mennek az űrkincskeresők a detektoraikkal azt midenhol pittyeg :D
  • Darth Sith #5
    régen laktak rajta UFÓ -k csak volt vmi meteor, és kiírtotta é a föld betakarta a városaikat, és ott lapulnaka földben, és azt érzékeljük. :D
  • moran #2
    Lehet, hogy azért ilyen vörös a színe, mert rozsdás a sok vastól és víztől? :)