Hunter

Nem viselték meg a napviharok a Mars Expresst

A brit építésű leszálló egység, a Beagle 2 tartja az ütemtervet, és karácsony napján eléri a Mars felszínét. Az ESA bejelentése szerint a vörös bolygótól már kevesebb, mint 20 millió kilométerre tartózkodó Mars Expresst is elérte a Nap tombolása, pontosabban egy nagy erejű vihar, azonban a szonda sikeresen átvészelte a megpróbáltatást. A Beagle 2 december 25-én ereszkedik le a bolygófelszínre.

"A Mars Express ütközőpályán halad a Marssal" - mondta John Reddy, az elektronikus rendszerek felügyelője. "Ez azt jelenti, hogy a Beagle 2 ha törik, ha szakad oda fog érni."

Európa első önálló expedícióját egy időre elszakította a napvihar a földi irányítástól, azonban nem hagyott maradandó nyomokat a szondán. Mindazonáltal a mérnököknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a Beagle 2 ellenállt a Nap heves támadásának. A sugárpajzsoknak meg kellett védeniük a leszállóegység belsejében elhelyezett műszereket és a gép működéséhez szükséges elemeket, azonban a mérnökök addig nem lehetnek biztosak a dolgukban, míg az energiaellátást a jövő hét folyamán be nem kapcsolják.


A Mars Express összecsukott állapotban

Dr. Mark Sims, a brit Leichesteri Egyetem tudósa, a Beagle 2 expedíció vezetője szerint a sérülés esélye minimális, azonban nem nulla. "Mint a Beagle 2 felelős vezetője addig nem nyugodhatok meg, míg a jövő héten be nem kapcsoljuk az egységet" - tette hozzá egy Londonban tartott sajtókonferencián.

A Beagle 2 következő megmérettetése december 19-én következik, amikor a Mars Express megszabadul a potyautasától. Előre kiszámított pályán küldi a leszállóegységet a bolygó felé, mely nem rendelkezik hajtóművel, így a fizika törvényeire van bízva, hogy eljusson a tervezett leszállóhelyig, egy lapos medencébe a Mars északi részén. A Beagle 2-t belépve a Mars légkörébe hőpajzsai fogják megvédeni a súrlódás keltette hőtől, ami szintén hozzájárul az egység sebességének csökkentéséhez. A felszínhez közel aktiválódnak az ejtőernyők és felfújódnak a hatalmas gázzal töltött zsákok, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a landolás.


A Beagle 2 leszállómodull illusztrációja

Ha minden rendben megy karácsony reggelén megérkezik a Beagle 2 bejelentkező rádiójele, amit a NASA Mars Odyssey űrszondáján keresztül küld vissza a Földre. Colin Pillinger professzor elmondta, az első kommunikáció a Blur együttes által írt hívójelet fog tartalmazni. Ha semmilyen jel nem érkezik karácsony reggelén a Jodrell Bank Teleszkóp segítségével próbálnak gyenge rádiójelek után kutatni.

Az első nap a Marson döntő fontosságú lesz a Beagle 2 életében. Mindössze néhány órája lesz, hogy napfénnyel feltöltse napcellás akkuit. A tudósok tudatában vannak a Marsra szállás kockázatainak. A leszállóegységek kétharmada vallott kudarcot, többségük a leszállás során vérzett el. "Minden teszt és elemzés azt mutatja, hogy minden rendben lesz, azonban ha valami balul sül el, ha egy erős széllökés kapja el a belépéskor, vagy földet éréskor egy éles sziklát talál el, akkor onnantól kezdve lehúzhatjuk a redőnyt" - mondta Dr. Sims. "Megpróbáltuk kiválasztani a legjobb leszállóhelyet, és megpróbáltuk mérnökileg garantálni a leszállás sikerét, az életben azonban semmi sem biztos."


A Beagle 2 landolásának helyét körültekintően határozták meg

Végső esélyként a Mars Express is megpróbálhatja megkeresni a Beagle 2-t, azonban erre csak január elején kerülhet sor. A mérnökök december 25-én, a korai órákban gyújtják be az űrszonda főhajtóművét a pályára állás érdekében. Ezután további beállítások következnek, hogy a szonda megkezdhesse munkáját január 4-én. Onnantól kezdve, ha minden jól megy a Beagle 2 és a Mars Express megkezdik közös tudományos munkájukat, a víz és élet jelei után való kutatást a bolygó múltjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moran #5
    Miért nem használja a napelemeit már az utazás során az akuk feltöltéséhez? 1-szer lehet őket csak kinyitni?
    Tudjátok?
  • NF #4
    nem tudtam aludni az utóbbi időben annyira féltem hátha baja esik
  • Xboxman #2
    izgi
  • Darth Sith #1
    remélem siekrül.