Alex

Repülő mikrorobot az Epsontól

A Seiko Epson japán vállalatnak köszönhetően a nem értékesítésre szánt Micro Flying Robot modellnevű prototípus révén, immár a harmadik dimenzió, a levegő is megnyílik a robotok előtt.

A "The sky's the limit" (Határ a csillagos ég) mottó jegyében a Seiko Epson a világon elsőként állított elő repülésre alkalmas mikrorobotot. A Tokióban rendezett 2003. évi Nemzetközi Robotkiállításon bemutatott EPSON µFR az EPSON-nak a mikromechanika terén játszott úttörő szerepének és az ebből fakadó számos újítás gyümölcseként tekinthető.


Az Epson mérnöke, Osamu Miyazawa a robottal

A 130 mm átmérőjű és 70 mm magas MFR-t két ellenkező irányban forgó rotor emeli a magasba. A rotorok mozgatásáról ultrahang meghajtású motorok gondoskodnak, amelyek a saját súlyukhoz képest a legnagyobb mért teljesítménnyel kápráztatják el az érdeklődőket. A felemelkedést követően a MFR modellt a világ első lineáris szervomotorja stabilizálja. A 10 grammot éppen meghaladó tömegű prototípus irányítása vezeték nélküli, ultrakönnyű, és a világon a legkisebb energiafelhasználású Bluetooth modulon keresztül történik.


A "helikopter" 7 cm magas, rotorja 13 cm átmérőjű, és négy minimotor hajtja

Azt követően, hogy a cég ez év áprilisában bemutatta a Monsieur II-P-t, a világ legkisebb mikrorobotjának, az Epson Monsieur-nek az utódját, a vállalat még magasabbra emelte a mércét maga előtt. Az MFR elnevezésű prototípussal az Epson azt a szakértelmet szerette volna megmutatni, amely a mikromechanikai technológia terén a vállalat rendelkezésére áll. A jelenkornak ezek a csúcsteljesítményei olyan sokoldalú alkalmazások előtt nyitják meg az utat, amelyek már a közeljövőben gazdagíthatják mindennapjainkat.Két további technológiát is érdemes kiemelni. Az első a légi szabályozás, mivel a MFR rendelkezik a világon az első lineáris szervomotorokkal irányított súlypont-szabályozással. A másik figyelemre méltó dolog a szerelési technológia, a nagyfrekvenciás és a vezérlő kapcsolási körök minimális helyen történő egyesítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #31
  naigen... 7 laba van a legynek? talan nem is akkora baromsag...
 • gz8 #29
  Igen, valahogy így :D
 • gz8 #26
  Használd a hozzászólás Válasz kapcsolóját, ha valamire válaszolni szeretnél. Sokkal egyszerűbb!
 • mrzool #21
  Miért is nem? Elküldesz egy ilyenből párszázat a Marsra, és máris űrkutatsz.:) Ahol van légkör, ott működnének az ezekhez hasonló kütyük.
 • moran #18
  Ez a prototípus nem az előző. Ezt mutatták be. A cikk nem szól arról, hogy energiával még sajnos kívülről kell ellátni a röpcsit. Szép, hogy az iránytás kékfogon keresztül zajlik, de repülni még csak külső forrás segtségével tud. :(
 • gz8 #15
  Azért nem tudom, hogy rádiófrekin át lehetne-e vinni ezt a fajta teljesítményt...
 • Lacc #14
  Egyszer beleépítettek egy IC-t egy csótány fejébe és irányították rádióval! :D
 • Darth Sith #13
  ez poén. :) japánok mindent megcsinálnak. :D
 • Nyiri #12
  Nekem az jutott eszembe, hogyha 10g, akkor egy csak egy papirrepcsi elhuz mellette mar annyi neki.
 • gz8 #8
  Nekem kifejezetten tetszik! 10 gramm és mégis 4 kicsiny villanymotor. Szívesen játszanék vele ebédszünetben :D