Spencer

Számos új robotot és platformot mutattak be az idei Robodex kiállításon

A Jokohamában zajló Robodex szakkiállítás keretein belül a robottechnikai cégek olyan új platformokat és támogatási technológiákat mutattak be, melyek arra hivatottak, hogy a robotokat a lehető legrövidebb időn belül bevezessék a fogyasztói elektronikus eszközök piacára.

A robottechnikai cégek elképzelése szerint a robotiparnak hasonló fejlődésen kell átmennie, mint az elmúlt évtizedekben a személyi számítógépes iparnak, ennek eredményeképpen pedig mihamarabb olyan robotoknak kell forgalomba kerülniük, melyek széles szolgáltatási körrel rendelkeznek, relatíve olcsók, alkatrészeik pedig kompatibilisek egymással.


A kreatív nevű SDR-4X II a Sonytól. A prototípus 7 kg, méretei 58 x 27 x 19 cm, fejlett mozgásvezérlője (egyensúlyvesztés esetén közbeavatkozik) és kommunikációs képességei vannak.

"A japán gazdaság általánosságban véve stagnál, azonban a robotiparban csak úgy pezseg az élet. Véleményünk szerint a robotipar a 21. század első olyan új ipari szegmense, melyet egyértelműen a japán cégek és vállalatok dominálnak" - nyilatkozta a rangos rendezvényen Tadatoshi Doi, a Sony Corporation Intelligens Dinamikus Laboratóriumának az elnöke.

Az idei Robodex szakkiállításon harmincnyolc cég összesen kilencvenöt vadonatúj robotot mutatott be. Elmondható, hogy a 2003-as kiállításon bemutatott újgenerációs robotok legtöbbje humanoid, vagyis emberszabású kialakítással rendelkezik, és az idei robotok általánosságban véve sokkal emberszerűbbek, felhasználó barátabbak és okosabbak akár csak az egy évvel korábban debütált robotokhoz képest is.


A Honda új Asimo robotja, háttérben a fehér a régebbi tipus. Sebessége 3 km/h, súlya 52 kb, méretei 120 cm x 45 cm x 44 cm

A Toshiba Corporation idén először képviseltette magát a Robodex kiállításon, és azonnal be is mutatott egy olyan új nyílt robotarchitektúrát, valamint egy erre az új architektúrára épülő házi robotot, mely a közeljövőben várhatóan nagy népszerűségre tesz majd szert. A Fujitsu egy neurális hálózatra épülő mozgásirányító rendszerrel rukkolt elő a rendezvényen, a Kitano Symbiotic System a Leading Edge Designnal karöltve pedig egy a különböző robotalkatrészek fejlesztési munkálatait elősegítő új platformról rántotta le a leplet.


Banryu (jelentése otthonülő dinoszaurusz) a Sanyo fejlesztése, kamerája 360 fokban képes körbefordulni, 50 szenzora pedig érzékeli a szagokat, hangokat, hőmérsékletet is. Ára 16500 dollár

A Sanyo Electric Company a Tmsuk Company-vel közösen bejelentette első kereskedelmi forgalomban is kapható házi robotját, a percenként 15 méter megtételére és akár 15 centiméter magas küszöbök átlépésére is képes, 16500 dolláros Banryut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csordasani #11
    Ajánlom minden mesterséges intelligencia és robotika iránt érdeklődő figyelmébe: http://agent.ai/.
  • Gabest #3
    Nem hiszem hogy gazdaságos lenne, de ekkora cégek mint sony, honda, sanyo nyugodtam megengedhetik maguknak.
  • zaki #1
    ki az a barom aki ilyenekre bassza el a pénzét?!