Hunter

Megnyílt a robotok dicsőségcsarnoka

A Carnegie Mellon Egyetem négy robotot iktatott be az újonnan megalapított Robot Dicsőségcsarnokába vasárnap este a pittsburghi Carnegie Tudományos Központban. Két robot tudományos áttöréseket képvisel, míg a másik kettő a tudományos fantasztikum világából érkezett.

Az első éves Dicsőségcsarnok esemény által elismert robotok: a NASA Mars Pathfinder Microrover Flight Experiment (MFEX), más néven "Sojourner"; Unimate, az első ipari robot; R2-D2 a Star Wars feledhetetlen droidja; és a gonosz HAL-9000 számítógép, a 2001: Űrodüsszeia főszereplője, akit a híres sci-fi író és futurista, Sir Arthur C. Clarke alkotott meg és Stanley Kubrick vitt filmre.


Az elismeréseket a robotok alkotói, illetve hozzájuk közel álló személyek vették át. A Sojourner marsjáróért Jacob R. Matijevic, a NASA Jet Propulsion Laboratory képviseletében vehette át az oklevelet. Matijevic volt a felelős a Sojourner megvalósításáért, teljessé tevéséért, szállításáért és végül a Marson végzett munkájáért.


A Mars Pathfinder

A mikrohullámú sütő méreteivel rendelkező Sojourner eltörpül a második díjazott 2 tonnás Unimate mellett, igaz csak méreteit tekintve. Az elismerést a gyakran a "robottechnika atyjaként" emlegetett Joseph F. Engelbert vehette át. Az ő cége, az Unimation állította be az első robotokat a General Motors gyártósorai mellé 1961-ben. R2-D2 képviseletében Kathleen Holliday, a Lucasfilm programigazgatója jelent meg, HAL elismeréséért pedig Arthur C. Clarke mondott köszönetet műholdas kapcsolaton keresztül Sri Lankai otthonából.


A HAL és a tükörképben Arthur C. Clarke

A Star Wars két kulcsfiguráját alakító színész szintén részt vett a ceremónián, egyikük a Darth Vadert megszemélyesítő - nemrégiben Magyarországon is járt - David Prowse, másikuk Kenny Baker, aki magát R2-D2-t játszotta az első Star Wars epizódban. A dicsőségcsarnok weboldala a www.robothalloffame.org címen érhető el.


Az Unimate

A Robot Dicsőségcsarnok idén jött létre a nevezetes, mind valós, mind képzeletbeli robotok és alkotóik kitüntetése céljából, elismerendő a robotok által a társadalomnak nyújtott egyre növekvő előnyöket. "Célunk egy állandó, interaktív robot kiállítás létrehozása, ami tanít és szórakoztat" - mondta James H. Morris, az egyetem Számítástechnika Tudományi Tanszékének dékánja, a dicsőségcsarnok koncepció kitalálója. Morris hívta életre a 13 szakértőből álló bizottságot, a világ különböző szervezeteiből válogatva, hogy döntésük alapján kiválasszák azokat a robotokat, melyek érdemesek az elismerésre. A bizottság jelenlegi tagjainak megbízatása két évre szól.


George Lucas és R2-D2

Bárki javasolhat egy robotot a bekerülésre. Ezúttal a bizottság egy 32 jelöltből álló mezőnyből választotta ki a négy befutót. A választásnál támasztott kritériumok attól függnek, hogy a robotok tudományosak, képzeletbeliek vagy a szórakoztatásra irányulnak. A tudományos robotoknak egy tényleges vagy potenciálisan hasznos feladatot kell szolgálniuk, és bizonyítaniuk kell valós szakértelmüket a feladat teljesítésével. A szórakoztatásra alkotott robotoknak önállóan kell működniük, minél nagyobb közönséget meghódítva, míg a képzelet szülte robotoknak világhírre kell szert tenniük és segíteniük az emberek véleményének formálásában a robotok működéséről és értékéről.

A következő beiktatásra 2004. október 13. és 16. között tartandó ünnepségsorozat keretében kerül sor, melyet a Carnegie Mellon Robottechnikai Intézetének 25 éves évfordulójára rendeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    Star Wars rulzik! :)