Hunter

Bemutatkoztak a robot harcművészek

Bukfencek és összetett harcművészeti mozdulatok végrehajtására képes humanoid robotokat mutattak be szombaton Ázsia legnagyobb elektronikai és számítástechnikai vásárán Tokióban.

A CEATEC (Fejlett Technológiák Közös Kiállítása) 2003 látogatói találkozhattak Morph3-mal, egy emberszerű 30 centiméter magas robottal, akit a japán Chiba Műszaki Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A robot képes karate mozdulatok bemutatására 138 nyomásérzékelőjének, 30 különböző mozgató motorjának és 14 processzorának köszönhetően.


A HOAP-2 szumógyakorlatok közben

A kiállítás másik parányi humanoid robotja a Fujitsu HOAP-2 volt. Ezt a droidot a kínai taijiquan harcművészet mozdulataira programozták, emellett a japánok kedvelt sportjának, a szumó birkózás testtartásainak bemutatásával is szórakoztatta a közönséget. A HOAP-2-t a robotkutatások segítésére alakították ki, ezért nyílt forráskódú, Linux alapú szoftver működteti. A Fujitsu reményei szerint 2004-ben 20-30 darabot tudnak eladni a robotból egyetemek és cégek számára.


A harcművészetet elsajátító robotok hatásos bemutatója ellenére Frederic Kaplan, a Sony franciaországi robottechnikával foglalkozó laboratóriumának vezetője elmondta, jelenleg nem a mozgékony robotok megalkotása a legnagyobb kihívás, amivel a kutatóknak szembe kell nézniük.


A robot bukfencezni is képes

"Valóban vannak kihívások a mechanika területein, azonban a legnagyobb szakadék az intelligenciában tátong" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak. "Az egyik kulcs fontosságú dolog jelenleg, hogy olyan robottechnikákat fejlesszünk ki, melyek képessé teszik a robotokat a tanulásra."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zro #11
    Ha lefagy szaltó közben az olyan mátrixos lenne :)))
  • Redfox #10
    Majd nyomnának rajta egy resetet, és megkéne várni, mire bebootol a windows.:)
  • Troll #9
    Kifejleszthetnénk = Kifejleszthetnének
  • Troll #8
    Az is nemjó, hogy pórázon kell szegényt tartani az enerdzsi miatt. Kifejleszthetnénk végre olcsó energiahordozót is hozzá.
  • Darth Sith #6
    skynet eljő... :)
  • Cat #5
    kattincs a kapcsolodó linkre...
  • IrkaBirka #4
    terminator v0.000001 alpha.
  • CSOCSO #3
    erről nem lehetne videót szerezni?:)
  • Mice #2
    tanulásra...

    nesze neked skynet! 1er mégis csak eljön a te időd!
  • Redfox #1
    Egy ilyen jó lenne itthonra is.:)