Hunter

Decemberben indulna a Falcon rakéta

Elon Musk Internet vállalkozó, a PayPal egyik alapítója, az Egyesült Államok és a Haditengerészet által működtetett 46-os kilövőállást szemelte ki a Cape Canaveral Légitámaszponton új Falcon rakétájának kilövéséhez.


Elon Musk
Ennek ellenére a Vandenberg Légitámaszponttól fogja kapni az első számláit Musk cége, a SpaceX, mely a tervek szerint már decemberben elindítaná első útjára a Falcont a Védelmi Minisztérium kommunikációs műholdjával. Két műhold várakozik a repülésre és további két-három áll elbírálás alatt, mondta az üzletember.
A kétfokozatú, folyékony hajtóanyaggal működő rakéta könnyűsúlyú rakományokat juttatna az űrbe. Egyenértékű lenne az Orbital Sciences Pegasus gyorsító rakétájával, melyet egy L-1011 repülőgép hasáról indítanak. Musk eleinte 6 millió dollárt számít fel rakétájának használatáért, ami jelentős ösztönzést jelent a műhold üzemeltetőknek a Pegasusért elkért 20 milliós összeggel szemben.

A Falcon 80 százaléka elvileg újrahasznosítható. Az óceánba hulló első fokozatot egy mentőcsapat szedi össze. Musk szeretné a későbbiekben teljes mértékben újra hasznosíthatóvá tenni a járművet, ami még az űrsiklóknál sem teljesül, esetükben is csak 90 százalékot használnak fel a következő repüléseken. Musk szerint egy olcsóbb rakéta új piacot nyithat azok számára, akik nem engedhetnek meg maguknak a műhold előállítása mellé további 20 millió dolláros költséget.

"Sok olyan rakomány van, ami másodlagos teherként utazik nagyobb járműveken, pedig ha megtehetnék, jobban szeretnének elsődleges prioritást kapni" - magyarázta Musk. "Jelenleg másodosztályú utasok, ami számukra sokszor hátrányokkal jár."


Még ebben a hónapban megkezdődik a Falcon második fokozatának, a hajtóműnek a tesztüzeme. Szeptemberben a SpaceX egy kilövési szimulációnak veti alá a Falcont, majd ha minden terv szerint halad, akkor novemberben a rakéta már készen fog állni a repülésre. Később a SpaceX egy harmadik fokozat beiktatásával átalakíthatja a Falcont, hogy nagyobb műholdak szállítására is alkalmas legyen. Ha a SpaceX ezen az úton halad tovább, akkor a Falcon lesz a legnagyobb kilövő egység a Földön, illetve lehetővé válhat, hogy emberek számára is berendezzék a rakétát. Musk nem titkolt célja hogy forradalmasítsa az űr elérhetőségét.

"Szerintem az olyan emberek teszik a legnagyobb lépéseket az űrrepülésben, mint Elon Musk" - nyilatkozta Winston Scott, Florida Űrhatóságának újonnan hivatalba lépett igazgatója.
Egy új kilövőeszközt a kilövőállásra juttatni egyáltalán nem egyszerű. Musk cégének 60 dokumentumot kellett kitöltenie a biztonsági tanúsítványok elnyeréséhez, és nem egy ilyen dokumentum nagyobb volt, mint Budapest telefonkönyve. Musk javaslatot tett a procedúra átdolgozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DRONE #5
    Decemberben indulna a Millenium Falcon rakéta...ugye, Chewbacca?


  • Bonewerkz #4
    de utana repultem jo nagyot:)
    es meg raketa se kellett hozza, csak egy csorlos wartburg img src="http://www.netboard.hu/images/smiles/icon21.gif">
  • Bonewerkz #3
    eleg kicsi az eselye, hogy pont az en fejemre esik... habar most, hogy lezuhantam a sikloernyovel, es a fulem is begyulladt hozza, nem lepodnek meg mar semmin....
  • IrkaBirka #2
    Hát nem biztos, hogy örülnél, hogy ha csak úgy ellenőrzés nékül valaki fellőne valamit, ami aztán annak rendje és módja szerint a fejedre esne, nem? :)
  • [NST]Cifu #1
    Uhh.... Úgytünik a bürokrácia ott is burjánzik...