Mikeyy

Jól szerepelt a GPS irányítású rakéta

Új Mexikóban harmadik alkalommal tesztelték le az MLRS (Multiple Launch Rocket System) kilövő rendszerrel működő irányított rakétát. A legutóbbi tesztben a rakéta hibátlanul működött a GPS (Global Positioning System - globális pozicionáló rendszer) irányítás segítségével. A rakétát az MLRS M270 kilövőállásról indították, majd ezt követően 70 kilométert repült, és sikeresen kioldotta a töltetet.

A teszt fő vizsgálati célja az volt, hogy kipróbálják a kilövőállás megbízhatóságát, a motorteljesítményt, a farokszárnyak elhelyezkedését, a pörgési ráta csökkenését, illetve a navigációs rendszer pontosságát. Az előzetes, nemhivatalos adatok szerint az összes teszt sikeres volt. Ez volt az utolsó mérnöki és fejlesztési teszt (EDT), és minden várakozásnak megfelelet, sőt néha azokat felül is múlta a rakéta.

"Az EDT tesztek eredményét látva elmondhatom, hogy nem is lehetnénk ennél elégedettebbek az irányított rakétával kapcsolatban" - nyilatkozta Ron Abbott a Lockheed Martin rakétavezérléssel foglalkozó részlegének alelnöke. "Ennek a rakétának a pontossága és megbízhatósága minden várakozásunkat felülmúlta. Véleményem szerint ez az MLRS rakéta hatalmas értéket jelent majd minden hadvezetőnek" - tette hozzá.


Az irányított MLRS programot az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Olaszország, Franciaország és Németország közös összefogással fejleszti. A rakéta végleges hatótávja várhatóan 60 (vagy annál több) kilométer lesz, és az első éles bevetésre a jelenlegi tervek szerint valamikor 2005 környékén lesz alkalmas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TheZsenyka #15
  "Van 2 problémám:
  Az a legnagyobb probléma hogy Pár év múlva meg lesz az Európai GPS. Akkor majd mihez kezdenek az EU tagállamok egy ami segítséggel használható fegyverrel?"

  "Már rég megvannak."

  Akkor most mi van kisember?

 • Pheel #12
  Akárhogy nézzük, még mindig a lézer- és belső kereső irányítású cumók a legpontosabbak. Persze ezek nem holmi GPS-sel bénáznak. :) És a lézeresek még csak nem is sokkal drágábbak. Éppen csak annyival, hogy nem gyártanak belőle annyit a világon és így drágább a kisebb széria.
 • Bekomman #11
  Van 2 problémám:
  Az a legnagyobb probléma hogy Pár év múlva meg lesz az Európai GPS. Akkor majd mihez kezdenek az EU tagállamok egy ami segítséggel használható fegyverrel?
  A másik az hogy a GPS legnagyobb pontossága 10 méter (van aki azt mondja képes megállítani egy ajtó előtt de az téved) hogy a fenébe lenne képes eltalálni így pl egy tankot? Pl a JDAM bombákat a 2000 fontos (907kg) bombákra szerelik fel mert az ha mellé esik is megsemisítő erejű.
 • Bekomman #10
  vezérlőműholdakat "kell fellőni "

  Már rég megvannak.
 • Pheel #8
  Oké, akkor gondolj arra, hogy a harctéren attól függenél, aki a GPS-t szolgáltatja (USA). Hát köszönöm szépen. Kikapcsolja a sugárzást és bebuktad az egész rakétás hülyeségedet...
 • Rive #6
  Igazad van! Egy csillagrombolóval valóban lenne esélyed az ellen a 30-sok műhold ellen -> az meg már tényleg elég rendes háború ;)
 • TheZsenyka #4
  Az a baj hogy nem olvastok a sorok (sörök :) között. Az egész arról szól, hogy ehhez új gyártósorok kellenek, vezérlőműholdakat kell fellőni (a föld körül jó sok kell majd) amihez meg drága űrsiklós programok társulnak... etc. etc... egy rakat pénz... valakiknek...
 • Rive #3
  Én sem (#2), más kérdés viszont, hogy gyártottak atomfegyvert harckocsiból/lövegből kilőhető formában is...