Hunter

Amerika globális csapásmérő eszközt tervez

A Pentagon egy olyan hiperszonikus robotrepülőgép megépítését tervezi, ami az Egyesült Államok területéről két óra alatt a Föld bármely pontjára csapást mérhet, olvasható a Védelmi Minisztérium weboldalán.

Az "azonnali globális elérési képesség" részeként, melyet a jól bevált terrorizmus elleni félelemmel igyekeznek beadni a közvéleménynek, a robotrepülő bármelyik hagyományos kifutópályáról felszállhatna 5500 kilogrammnyi rakománnyal.

"Ez a képesség felszabadítaná az Egyesült Államokat az előretolt támaszpontoktól való függéstől, képessé téve, hogy azonnal és döntő mértékben reagáljon a destabilizációra vagy az ellenséges országok és a terror szervezetek fenyegetést jelentő akcióira" - hangoztatja a Fejlett Védelmi Kutatások Ügynöksége, a DARPA. Kiemelik, hogy a boszniai, afganisztáni és iraki katonai ütközetek jól példázzák a légierő képességeinek korlátait.

"Bár a célpont azonosításban és a precíziós támadásban jelentős előrelépéseket értünk el, ugyanakkor látható hiányosságok mutatkoznak a kulcsszerepet betöltő, mélyen beásott, nehezen megközelíthető célpontok megtámadásában és legyőzésében, ami sokszor időigényes, felborítva a hadműveletet" - folytatja a jelentés. Az ügynökség szerint a technikára azért is szükség van, mivel "a jelenlegi és a jövő politikai környezete súlyosan korlátozza az Egyesült Államok képességét a hosszútávú csapás mérésben az észak-amerikai kontinens területén kívül".


Egy C-130 elhárító csapdákat szór a bagdadi repülőtér újramegnyitásán július 2-án

Más szavakkal egy ilyen technika ideális lett volna az iraki háborúban Szaddam Husszein megölésére, ami diplomáciai okokból meghiúsult, mivel az Egyesült Államok saját területén kívül végezte hadműveleteit.

A DARPA szerint 20 évet vesz igénybe a hiperszonikus cirkáló eszköz technológiájának kifejlesztése, ami 14.400 kilométeres távra lenne képes eljuttatni a hadianyagokat. Van azonban egy olcsóbb és gyorsabban megvalósítható alternatíva is a Pentagon FALCON (Force Application and Launch from Continental United States) programjának tervezőasztalán, egy kis indítójármű, ami képes bombázni vagy kisebb katonai műholdakat pályára állítani. Ezek a minisztérium által elképzelt "indítók" már 2010 körül üzemképesek lehetnek.

"A technológia rendelkezésükre áll, azonban egy ilyen platform kifejlesztése időbe telik, a sietség pedig rendkívül magas költségeket támaszthat. Valószínűleg azért beszélnek róla ennyire nyíltan, hogy felhívják a Kongresszus figyelmét és megnyissák a pénzforrásokat" - összegzett Michael Codner a londoni Védelmi és Biztonsági Tanulmányok Intézetének katonai tudományokkal foglalkozó igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Randal #33
    és akkor most elő lehetne venni a Cion Bölcsei nevezetű olvasmányt.

    Arabok, zsidók, amerikaiak...
    Amerikában ezek közül mennyi él, és hol?
    Mit dolgoznak, milyen állásban?

    ehh, irtsák csak egymást.
    Úgyis csak háborúzni tudnak.
  • SZEG007 #32
    Bár én nem támogatom a civilek gyilkolását,de
    megmondanád, hogy mégis mit kezdjenek az ak47-es gépfegyverel az "arab teroristák" egy páncélozot tank ellen, mert izraeli barátaink nem face2face menek a palesztinok ellen, hanem helikopterel, és tankokal.És ne mond nekem, hogy amikor tankokal öldösik a menekült táborok lakoságát, és ropmbolják a házaikat, akkor ök terroristákra vadásznak.
    És mondok pár tényt a szeptember 12-én történt "terrorcselekményekröl":1. Az American Airlines nem indit olyan belföldi járatokat, amelyeken a jegyek mindösze 50% kelt el. Aznap inditottak furcsa modon, és a megtalált fekete dobozok tartalmát titkositották.
    2.Aznap a toronyban dolgozok közül 2000fö!!!!!!!(töbnyire a zsido származásuak)nem mentek dolgozni.Szerintem ez picit fura dolog.
    3.Mikor az elsö tüzöltök felértek, azt jelenteték, hogy folytatják a mentést, mert a helyzet még nem anyira kritikus.Pilanatokal ezután öszedölt a torony.
    4.Az épület szerkezet nem roskadhatot ösze, mert az acél csak 1200C°-on olvad, ás a kerozin mindösze 900C° képe felmelegedni.
    Mindeszt megtalálhatod egy könyvbe, amit természetesen magyarországon nem adtak ki, és a cime:A megrendezett terrorizmus
  • galocza #31
    ezen a szövegen jót mulattam, míg ki nem derült, hogy valós alapja van: a pápai megbízott válasza arra a kérdésre, mit tegyenek egy elfoglalt francia "eretnek" (katar?) város lakosságával. emlékeim szerint 20.000 embert mészároltak le, a teljes lakosságot 8(((.
  • galocza #29
    uuuse the fooorce luuuke!
    (bocs, nemrég vittem újra végig a longest journeyt 8)
  • galocza #27
    hát nem vicces?
    érdekes módon nem attól félek, hogy idejön egy baszk, egy ír vagy egy arab hogy fejbecsapjon egy bazi nagy bombával, hanem a világ legfejlettebb demokráciájának szeszélyeitől és hisztijeitől.
  • SZEG007 #22
    Persze lehetne sorolni a dolgokat, mer van olyan amiröl mi egyszerü emberek nem is tudunk.....
  • SZEG007 #21
    Mégis mit mondanak azok a bizonyos "más országok"?Szerintem semit, mert az U.S.A. akkor, és ott háboruzik ahol akar, és ha beszolsz nekik akor jönek a nemzetközi embargok, derosszabb esetben még kapsz pár bombázot is a fejed fölé.
    Persze az senkit nem zavar, hogy a szenátus midig az izraeli költségvetést tárgyalja elöször, és nem az amerikait.Az se zavar senkit, hogy minden évben téritésmentesen pontosan nem tudom hány millo dolárt nyomatnak az izraeli kormány kezér, ja és persze a legmoderneb haditechinikát is azonal megkapják izraeli haverjaik.Arol nem is beszélve hogy kyotoi egyezményt sem irták alá.
  • [HUN]PAStheLoD #20
    béláim gondolkodjunk!
    ki nem szarja le...
  • IrkaBirka #19
    Gondolkodjunk
  • Inquisitor #14
    "Ahhoz képest Bush nevéhez fűződik az addig a benzinüzemű motorok hatékonyságának növelésére fordított komoly állami támogatás átirányítása az hidrogénes üzemanyagcellák fejlesztésére."
    Igen?
    És az Ő nevéhez fűződik a nemzetközi egyezmény alá NEM írása is, ami a kibocsátott szennyezőanyagokról szolt. Valamint az a remek ötlet, hogy Alaszka környezetvédelmi terültein kéne telepíteni pár olajfúrót ... :(