Hunter

Kiemelik az első tengeri ágyútornyot

Az amerikai polgárháború egyik leghíresebb szimbóluma, a USS Monitor forgó ágyútornya hamarosan a felszínre kerülhet, köszönhető az Egyesült Államok Haditengerészete és a Nemzeti Óceáni és Éghajlati Hivatal közös, több millió dolláros kezdeményezésének.

A Monitor 1862 januárjában indult útjára, azonban csak egyetlen csatát vívott meg mielőtt Észak-Carolina partjaitól 32 kilométerre egy heves viharban elsüllyedt ugyanazon év szilveszterének éjszakáján. A történelemben nem is győzelmeivel alapozta meg a helyét, ő hozta el a fémmel bevont hadihajók korszakát.


A Monitor volt az első ilyen hajója a Haditengerészetnek, melyet a konföderációs erők fém-hajójára válaszként építettek, ami azonban egy egyedülálló újítást is tartalmazott, azt a bizonyos forgatható ágyútornyot, ami először mentesítette a hajót a célzáshoz szükséges manőverezéstől. A hajó maradványait 1972-ben fedezték fel. 1996-ra a helyszín fokozatos leépülése meggyőzte az illetékeseket, hogy fontos műemlékeket veszthetnek el, ha nem kezdik meg a kiemelést, mondta Tane Casserly, vízalatti régész, aki most a helyszín fölött lebegő 90 méter hosszú uszály fedélzetén tartózkodik.

2001-ben a hajó motorját történelmi értéke miatt kiemelték, így egyben hozzáférést biztosítottak a toronyhoz is. A múlt hét elején a Haditengerészet búvárai jókora darabot vágtak ki a hajó páncélzatából, hogy teljesen felfedjék a 6 méter széles, 3 méter hosszú tornyot, ami fejjel lefelé fekszik a vízben 73 méter mélyen.

"Elképesztő volt. Elképesztő volt" - mondta Casserly, miután megpillantotta a toronyról készült első felvételeket, amit az uszály monitorai közvetítették a lent dolgozó búvárok sisakjaira rögzített kamerákon át.

Kedden egy különleges nyolckarú karomszerű váz, mely a Pók becenevet kapta szétterpesztett állapotban a víz alá merült. A búvárok most azon dolgoznak, hogy megfelelően elhelyezzék. A következő lépés a karok összezárása a hidraulikus rendszer segítségével. Az ágyúkat és mechanikájukat szintén a vázhoz rögzítik. Ha minden jól megy a Pók és a torony valamikor az elkövetkező két hétben emelkedik a víz színére egy daruval. A szerkezet a Newport News-ban található Tengerészeti Múzeum birtokába kerül, ahol megkezdik a restaurálását, miután egy elektrolízises eljárással eltávolították a fémről a rárakódott sót. Ezután válhat állandó kiállítási tárggyá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zozo76 #6
    Tenyleg, a Titanic-ot kiemeltek mar?