Hunter

Bombazáport hoz az új amerikai fegyver

Az utóbbi egy hónapban sajnos már nincs semmi szokatlan abban, ha egy B-52-es ledob egy bombát. A CBU-105 névre keresztelt bomba is csupán egynek tűnhet a sok közül, azonban számos különlegességgel rendelkezik azon kívül, hogy először vetették be háborúban és az Egyesült Államok Légiereje szerint különösen pusztító.

"Félelmetes fegyver" - elemezte John Pike, a globalsecurity.org vezetője és az ABC News szakértője. "Ha egy páncélozott konvojt egy ilyen füzérbombával támadnak, az azon nyomban megállítja előrehaladásukat."

A bomba esése közben szétnyílik a levegőben és tíz kisebb egységet old ki, melyek mindegyike kis ejtőernyővel ereszkedik tovább. A földhöz közeledve ezek az egységek is szétválnak mindegyikük négy páncéltörő robbanótöltetet lökve ki magából. Így az eredmény: egy ledobott bomba 40 robbanást okoz, ami több mint 6 hektár területen terjed szét.


A CBU-105 hőérzékelő fegyver. Szenzorai a tankok, szállítójárművek hajtóműveit és más magas hőmérsékletű forrásokat keresik. A bombák ereszkedés közben kis terelőlapokkal irányíthatóak, hogy közelebb kerülhessenek célpontjaikhoz és ellensúlyozzák a szél hatásait. Ezek a bombák kevésbé kifinomultak, mint a műholdak vagy lézerek által irányított fegyverek, az elemzők szerint azonban jóval nagyobb pusztításra képesek.

"Egy ilyen bombával egyetlen B-52-es képes megsemmisíteni egy teljes páncélozott hadosztályt, amihez a múltban több tucat repülőgépet kellett kivezényelni, melyek bombák százaival érték el ugyanazt a hatást"


A hőkövető füzérbombák két évtizede állnak fejlesztés alatt. Eredetileg a szovjet tankokra gondolva tervezték meg ezt a fegyverzet típust. Az eredeti elképzelés szerint a radarokat alacsony repülésükkel kijátszó vadászbombázókról dobták volna le ezeket. A Szovjetunió összeomlásával azonban a küldetés más irányt vett. Az amerikai hadsereg olyan ellenségek elleni harcokra tervezett, melyek kisebb légierővel rendelkeznek. A bombákat átalakították, hogy jóval nagyobb magasságokból dobhassák le, mivel a radar már kisebb fenyegetést testesített meg, a légelhárító ütegek azonban továbbra is veszélyforrást jelentettek.

"Ez alapvetően egy hidegháborús fegyver" - mondta Pike. A fegyverek sok vitát szültek, amikor először szóba kerültek, mivel nagy a lehetősége, hogy válogatás nélküli pusztítást végezzen ereje és a beterített terület nagysága révén. A Védelmi Minisztérium szerint az új változat, bár "intelligensebb" fegyver, csak akkor vethető be, ha a civilek kockázata alacsony. A Légierő jelentése szerint hat ilyen bombát dobtak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #109
    Olaj

    "Tudományos szenzáció: izlandi geológusok a Gellért hegy alatt geotermikus energiaforrás után kutatva, a világ jelenleg ismert legnagyobb koolajkészletét fedezték fel, amely kiterjedésében pontosan követi Magyarország határait. A Fehér Ház-i sajtószóvivo a hírre reagálva kijelentette, hogy az Egyesült Allamok egész katonai erejével, akár ENSZ-felhatalmazás nélkül is felszabadítja az éhezo magyar népet a Ron Werber féle választási csalással hatalomra került gaz diktátor, Medgyessy terrorja alól és azonnal a Dunára vezényelt 10 repülogéphordozó anyahajót.
    Közölték továbbá, hogy bizonyítékaik vannak arról, hogy Medgyessy titkos vegyi, biológiai és atomfegyverprogramot folytat a történelmi Magyarország területének kétharmadát megszállva tartó országok ellen."
  • Tikal #99
    10 évig? és mégis hogy, katonai támogatással? azzal gerjesztenék a legnagyobb ellenszenvet....
  • Tikal #98
    nekik nem kell magyarázni, tudják ezt ők is....
  • Bonewerkz #93
    talan huje vagyok, de ha kicsit kifele is nezegetnenek a zur fele, mas bolygok fele...
    talan akkor lenne eleg hely mindenkinek, nem?
    na, lepek, el kell ernem a fenyemet:))
  • Tikal #87
    baráti ország lenne? Kina-nak az usaval kell barátkozni nem ékoreával...
  • Tikal #77
    ezzel persze nem azt akarom mondani hogy kapásbol igent mondana bármire amit az usa tesz, de tudják jol hogy nekik a nyugattal kell tartaniuk nem pedig az elmaradt országokkal...
  • Tikal #76
    Kinanak nagyobb szüksége van az usára mint észak-koreára, ezt már ott mindenki belátta, de ugy látom te még nem hallotál rola...
  • Dikkma #69
    Olaj? Rengetegszer szóbakerült már, hogy Szaddám vagyona 3 milliárd dollár, a nép meg éhezik. Akkor mi a baj?
    Afganisztánban sincs amerikai bábkormány, nagyon érdekes.
  • Aramir #63
    Nemteljessen értek ezzel egyet, viszont a válaszod második felével teljessen egyet értek.
  • [HUN]PAStheLoD #57
    azért akkor is szomorú hogy milyen hiperszuper fegyverek kellenek egy "elnyomó elszigetelt elavult" rezsim felszámolásához