JohnnyCage

Házőrző dinoszauruszt mutatott be a Sanyo

A japán Sanyo Electric Co. és Tmsuk Inc. cégek együttesen fejlesztették ki azt a robotot, amely a felhasználó távollétében őrzi a házat, észreveszi és jelenti az esetleges betörőket, illetve a kialakulóban lévő tüzet.

A robotból, amelyet decembertől lehet megrendelni, mintegy ötven darabot terveznek gyártani a társaságok a jövő évben, derült ki a két cég közleményéből.

A Banryu elnevezésű robot 1 méter hosszú, 80 centiméter magas, 70 centiméter széles, tömege pedig 40 kg. Japán nevének jelentése őrző dinoszaurusz, de a robot külseje és mozgása alapján leginkább egy bulldogra hasonlít.

A robot észreveszi, ha valaki a környéken tartózkodik, vagy valami felgyulladt, és azonnal "üvölt" felhasználójának, vagy értesíti mobiltelefonon, amennyiben esetleg nem tartózkodik otthon. A Banryu robot beépített digitális kameráján keresztül képeket küldhet tulajdonosának mobiltelefonjára, aki a telefonon keresztül irányíthatja a digitális házőrzőt. A Sanyo dinoszaurusza egyelőre azonban lassan mozog, és nem tudja elkergetni a betolakodót, mint egy igazi kutya.


Banryu percenként 15 métert tud megtenni, és legfeljebb 15 cm magas lépcsőfokot, vagy egyéb akadályt képes megmászni. A beépített akkumulátor 1 óra üzemidőt tesz lehetővé, de a robot egy hosszú kábelen keresztül folyamatosan is képes működni. A digitális háziállatok legújabb tagja három üzemmódot ismer: Távirányítás módban a felhasználó mobiltelefonon keresztül irányíthatja a robotot. Házörző módban Banryu figyeli az esetleges betolakodókat, tüzet. Háziállat módban a robot szófogadó kutyává változik, és hallgat gazdájának olyan utasításaira, mint például "Ülsz!", vagy "Pacsit!".

Banryu kihangosítható drótnélküli telefonként is használható a lakásban, mentesítve gazdáját a "manuális telefonálás" összes kínjától.


A robotot kifejlesztő Sanyo és a Tmsuk cégek remélik, hogy a digitális házőrző elnyeri a felhasználók tetszését, bár magas ára egyelőre megakadályozza a széleskörű elterjedést. A társaságok mintegy 50 robotot terveznek leszállítani a jövő év második negyedében, 16 ezer dollár körüli darabáron. Az eszköz a fogadtatástól függően később tömegtermelésbe is kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • _VaM #16
  Hmm most következik gondolom a házörző T-rex :))
 • Cheky #14
  Engemet egy hangyászsünre hasonlít! :) De tetszik!
  Attöl függetlenül csak pénzköltésre jó. Legalább vmi altatógázzal v. fegyverrel felszerelhették volna!
 • papabear #12
  Kang-al 1etértek. És mi lesz, ha már harapnak is?
  Remélem a tervezők olvasnak Asimovot...
 • gz8 #11
  Höhö, a felső úgy néz ki, mint egy tobzoska! Ha tarajos sül lenne, az legalább le tudná lődözni a tüskéivel a betolakodót...
 • Yfel #8
  egyetértek :)

  (most jobb válaszra nem vagyok képes, még fel kell ébrednem :D)
 • Munch #3
  Ja!
 • Munch #1
  "Banryu percenként 15 métert tud megtenni, és legfeljebb 15 cm magas lépcsőfokot, vagy egyéb akadályt képes megmászni. A beépített akkumulátor 1 óra üzemidőt tesz lehetővé, de a robot egy hosszú kábelen keresztül folyamatosan is képes működni." Akkor most ebbe mi a jó? Hát ez hatalmas üzemidő! :DDD Ráadásul olyan, mint egy patkány. :o))) Aki ennyi pénzt erre kiad, az nem normális, vagy súlyos pénzköltési betegségben szenved.