JohnnyCage

Mobilon keresztül irányítható robot a Fujitsutól

A Fujitsu hétfőn mutatta be azt a robotot, amelyet mobiltelefon segítségével lehet irányítani, és többek között háztartási eszközök működtetésére, illetve a lakás biztonságának ellenőrzésére használható.

A Fujitsu Laboratories Ltd. bejelentése szerint a MARON-1 elnevezésű robot a biztonságra ügyelve digitális fényképfelvételeket tud készíteni a lakásról, amelyeket tovább küld a felhasználó mobiltelefon készülékére. A digitális "házőrző" emellett beszédhanggal vezérelhető kihangosított mobiltelefonként is funkcionál, amennyiben felhasználója otthon van.

Klikk ide!

A MARON-1 lehetséges felhasználási köre ennél azonban jóval bővebb. A Fujitsu új robotja számos szórakoztatóelektronikai és háztartási eszközt is különösebb probléma nélkül kezel, mint például az infravörös távvezérlővel működtethető televíziókat, videókat, DVD lejátszókat, Hi-Fi tornyokat, és legkondícionálókat.

A körülbelül 35 cm méretű robot kerekeken "közlekedik", és körbe forgatható kézzel, két digitális kamerával, touchpaddal, és LCD monitorral rendelkezik. Az apróság a szoftveróriás Microsoft Windows CE 3.0 beágyazott operációs rendszerére épül, közölte a Fujitsu Laboratories, a japán Fujitsu Ltd. amerikai leányvállalata.

Klikk ide!    Klikk ide!

A robotról részletesebb információ is napvilágot lát a Japan Robot Conference elnevezésű konferencián október 12-én, az Oszakai Egyetemen.

- Az általános vélemény szerint a robotok a közeljövőben egyre több feladatot tudnak majd elvégezni a háztartásban, és ezzel egyidőben egyre többen kezdik majd alkalmazni őket. A digitális apróságok a későbbiekben fokozatosan a ház körüli munkából is ki fogják venni részüket, majd egyre inkább mindennapi életünk szerves részeivé válnak - áll a Fujitsu közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szasza_1 #4
    Valami ilyesmit akartunk csinálni projekt munkára. :)))