Hunter

Hogyan tanult meg a bálna úszni?

A legkorábbi bálnák farkas méretű szárazföldi emlősök voltak. A hatalmas kék bálna egy különös anatómiai fordulatnak köszönheti úszó képességét. A kövületek azt mutatják, hogy a korai bálna az evolúció folyamata során egyetlen szempillantás alatt vált ügyes úszóvá - körülbelül 10 millió évvel ezelőtt.

A legkorábbi bálnák farkas méretű szárazföldi emlősök voltak

A tudósok úgy vélik, hogy a bálnák ősei szárazföldi állatok voltak, akik a ragadozók elől vagy az élelem keresés érdekében másztak be a tengerbe. Az emlősök fokozatosan vesztették el végtagjaikat és váltak teljesen alkalmassá az óceáni élethez. Egy új bizonyíték szerint, melyet a Nature magazinban publikáltak, a tengeri közeghez való alkalmazkodás egyik titka a kisméretű belsőfül volt. Ez a félkör alakú csatornarendszer adja az egyensúlyérzetet a szárazföldi emlősöknek, beleértve az embert is. Csak akkor figyelünk fel a szerepére, amikor "elveszítjük lábunk alól a talajt" - ilyen a részegség érzete, a tengeribetegség vagy egy kör a hullámvasúton.

A modern bálnák, delfinek és cetek belsőfüle hasonló a szárazföldi emlősökéhez. Az övék méretükhöz viszonyítva kisebb, mint szárazföldi társaiké. A mi belsőfülünk például nagyobb, mint a kék bálnáé. Mindazonáltal egy méretes elefánttal szemben a bálna képes akrobatikus ugrások és fordulatok végrehajtására anélkül, hogy beleszédülne. Ez azért van, mert a kisebb belsőfül egyben érzéketlenebb is. A kövületek arra utalnak, hogy a korai bálnák belsőfüle nagyon gyorsan fejlődött a tengerbe lépés után, ami 50 millió évvel ezelőtt lehetett.

A primitív bálna 5-10 millió év alatt vált teljesen vízi emlőssé. Elsőre meglehetősen hosszú időnek hangzik, ám evolúciós mértékkel nézve rendkívül gyors volt az alkalmazkodása.

"A félkör alakú csatornák korai evolúciós fejlődése a cetfélék esetében egy teljesen új teret nyitott az emlősök számára a lakóhely szempontjából, és hozzájárult a tengeri életmód sokszínűségéhez" - mondta Rich Lane, a kutatásokat anyagilag támogató Amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány paleontológiai programjának igazgatója. Hozzátette, hogy az olyan specializált szervek és képességek evolúciós megszerzése, mint az ember esetében az agy és az egyenes járás, biztosították azokat a mechanizmusokat, mely segítségével meghatározott környezetekben dominánsak lehettek. Röviden, ez magyarázza meg, miként uralhatja a bálna az óceánokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Killgore #21
    jaja:D
  • gz8 #20
    Hiába, majd' két év hosszú idő, hogy az ember megöbbenjen a korábbi énjén :))
  • TheZsenyka #19
    Ezt a f@szságot Én írtam? :)
  • bende #18
    Erről a módszerekről van egy jó weblap:
    www.teremtes.ini.hu
  • bende #17
    Az új bizonyítékról bezzeg nem ír semmit! Ez aztán a tudomány! A lényeg a grafika!
  • TheZsenyka #16
    Először búvárkészülékkel merültek, később megszokták a vizet.
  • AtisH #15
    Valamennyire igazad van kis köcsög, de azt sem így kéne előadni. Ha meg csak ennyire futja tőled akkor menj vissza gémbojozni.
  • RpPRO #14
    Ja, kellenek az ilyen infok rendesen.
    Egyebkent nekem a SOF2 beta eleg csalodas.
  • radical #13
    Sof2 egyébént legjobb.
  • radical #12
    Kedves streetboy,ha téged csak játékok érdekelnek akkor kattints a felső menüben a játék fülre és akkor csak a játék híreket kapod. Minket azonban érdekel a külvilág is. ;o)