Hunter

25 év után is egészséges a Voyager

25 évvel ezelőtt két Voyager űrhajó vágott neki példátlan felfedező útjának a külső-naprendszer mélységeibe. A leglátványosabb felfedezések után a tudósok továbbra sem tekintik befejezettnek a küldetéseket. Mindkét űrhajó elhagyta a két óriásbolygót, a Jupitert és a Szaturnuszt, és egyikük meglátogatta a rejtélyes Uránuszt és Neptunuszt is.

Klikk ide!    Klikk ide!


Bizonyos értelemben a Voyager a bolygókutatás aranykorát jelképezi. Először a Voyager 2-t lőtték fel augusztus 20-án, melyet a Voyager 1 16 nappal később követett. Az 1977-es kilövést követő 12 évben bőséges felfedezésekkel szolgáltak a négy gázóriás világról és 48 holdjukról.

Gyors szeleket fedeztek fel a Neptunuszon, hurkokat és küllőket a Szaturnusz gyűrűiben és látványos vulkánokat a Jupiter holdján, az Io-n, a valaha ismert legaktívabb vulkanikus világban. A Jupiter atmoszféráját több tucat hatalmas vihar jellemzi. A Szaturnusz holdjának, az aktív gejzírekkel rendelkező Titánnak ködös légköre talán az élet eredetének titkait rejti, míg az Uránusz holdja, a Miranda az új és régi felszín összevisszaságával hívta fel magára a figyelmet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A Jupitert a Voyager 1 pillantotta meg elsőként 1979 március 5-én, majd július 9-én megérkezett a Voyager 2 is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A két Voyager kilenc hónap különbséggel találkozott a Szaturnusszal, 1980 novemberében és 1981 augusztusában. A Voyager 1 ezután már a naprendszer széle felé vette az irányt, a Voyager 2 azonban folytatta útját az Uránusz és a Neptunusz felé.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A Voyager 2 1989. augusztus 25-én érkezett el végső céljához a Neptunuszhoz

A Voyager 1 a legtávolabbra jutott ember készítette objektum, a Nap-Föld távolság nyolcvanötszörösére távolodott bolygónktól. A Voyager 2 a Nap-Föld távolság hatvanötszörösénél tart.

"25 év után még mindig jó erőben vannak" - mondta Edward Stone tudós, aki 1972 óta dolgozik a Voyager projektben. "1977-ben el sem tudtuk képzelni, hogy ilyen sokáig bírják. Eredetileg csak egy négy éves utazást terveztünk a Jupiterre és a Szaturnuszra." A Voyagerek még most is szinte napi kapcsolatban állnak a Földdel, miközben a Nap szelének távoli fodrozódásain haladnak keresztül. Végső céljuk, hogy az első űrhajók legyenek, melyek kijutnak a Nap befolyásából. Mindkét űrhajó a heliopauza irányába halad, a helioszféra és a bolygóközi űr határmezsgyéje felé.

Klikk ide!

A Voyager naponta 1,6 millió kilométert tesz meg. Hogy odaér-e 2020 előtt, amíg még elegendő elektromos energiával rendelkezik, az attól függ, hogy milyen messze van a heliopauza. A legutóbbi becslések szerint a távolság függvényében 7 és 21 év közötti idő kell a Voyager 1-nek hogy elérje a Naprendszer határát. A Voyager 1 már észlelte, hogy a kifelé irányuló napszél lassul a befelé irányuló csillagközi részecskék hatása miatt. A határ elhelyezkedéséről sokkal pontosabb becsléshez juthatunk, ha az űrhajó eléri a lökéshullámfrontot, azt a zónát, ahol a napszél összeütközik a csillagközi gázanyaggal. Ez a találkozás az elkövetkező 3 évben bekövetkezhet. Végső feladatuk azonban tovább tarthat, mint az emberiség élettartama.

Klikk ide!

Miután elveszítjük velük a kapcsolatot, a Föld hangjait és képeit tartalmazó lemezt hordozó Voyager testvérek folytatják eltávolodásukat a Naprendszertől. Rakományuk sok földi nyelven írt üdvözletet tartalmaz bolygónkról és az emberiség teljesítményeiről. Jóval azután, hogy a Nap vörös óriássá duzzad, valószínűleg elpusztítva bolygónkat a folyamat során, a Voyager még mindig a csillagok között fog utazni, ami az utolsó nyomunk lehet az univerzumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rive #31
  Továbbá: a szondák a bolygó közélében elhaladva általában a fedélzeti hajtóművel is gyorsítanak. A bolygó közelében végzett megfelelő manőver miatt a szonda (tömegcsökkenés, energiamegmaradás, mittudomén: nagyon rég volt, nem emlékszem) jóval gyorsabban húz el, mint ahogy megérkezett.
 • Bonewerkz #29
  hogy gyorsulhat fel egy gravitaciotol az urszonda, ugy, hogy utana nem fogja be az orias, hanem inkabb meg messzebb kerul tole? tan csak nem antigravitacios mezeje van a az oriasbolygoknak?? persze felgyorsul, de ahogy tavolodik le is lassul... (kepler torvenye, most eppen nemtom hanyadik...)
 • gz8 #28
  Sóhajt! Mondja "ÁÁÁÁÁ!" Tökéletesen egészséges, mehet dologzni!
 • Rive #25
  Számolni kellene, meg tanulni. A fénysebesség 300000km/sec, nem pedig km/óra.
 • Kosh #18
  Itt nagyon rulez képek vannak, a csávó a saját távcsövén keresztül fotózta őket:
  http://www.ne.jp/asahi/stellar/scenes/english/index.htm
 • TheZsenyka #16
  Másodpercenként 18.5 km elvileg. Nem nagy cucc, Napkörüli gyorsulópályán több millió kilóméter per/óra sebességet is el lehet érni, igaz rövid időre. A cuccosok (Voyager-ek) a bolygók gravitációs terét hasznosították a szökési sebesség eléréséhez.
 • TheZsenyka #15
  Jimmy nem énekel a lemezen??? :)
 • _VaM #10
  Szerintem sok-sok év múlva ez a két űrszonda egy múzeumban lesz kirakva... :)
 • Hahoocsi #9
  Érdekes, hogy a régi szondák milyen jól bírják, a mostaniak meg fél perc alatt szétesnek, és nyomtalanul eltűnnek. Akkoriban még odafigyeltek a megbízhatóságra, mostanában azonban már csak arra figyelnek, hogy minél olcsóbb legyen a cucc. Ennek meg is van az eredménye, a technológia fejlődése ellenére egyre több velük a probléma. Röhely, hogy 1 milliárdos (!) lopakodó bombázóra van pénze az USA-nak (Nem 1-re, és nem 2-re, hanem több tízre) egy-egy űrszondára meg akár 150 milliót is rászánnak... Ez asszem mindent elárul a célokról...
 • Deus Ex #8
  Hm.. esetleg lehetne kattogtatni kisbolygók és üstökösök után.. nem mintha nagy esély lenne rá, de ha már úgyis ott repül a szonda..