33
  • Deus Ex
    #33
    Morgen.

    Egy felügyelet nélküli, a szabadverseny szabályai szerint működő piacon bizonyos körülmények között ez igaz. A kormányok azonban a fenntartható, jelentősebb ingadozástól mentes ütemű fejlődés érdekében beavatkoznak a szintiszta evolúciós szabályok szerint működő piaci folyamatokba.
  • Deus Ex
    #30
    Mh.. tudatlan vagyok.. még milyen alapú lehetne a gazdaság..?
  • StarFist
    #29
    Egy picit gondolj bele (az összeesküvés elméleteket most félretéve), hogy mi minden függ ma egy ország gazdaságában az olajtól (hány embernek kellene új állást találni/biztosítani, hány embert kellene átképezni mert az új erőműből a nagyfokú automatizáltság és hatékonyság miatt elég egy, valamint a muki jelenlegi tudása az új technológiába nem integrálható). Szerencsétlen esetlen alapos gazdasági válságot (a közelkeleten pedig totális gazdasági összeomlást) okozna az "on fly" bevezetés. Na jó, totálisat nem , mert a műanyagipar még mindig használ pl. földgázt. Egyetlen esetben lehetne ezt megvalósítani, ha a földi gazdaság nem pénz alapú lenne (ez viszont utópia).
  • StarFist
    #28
    Ezzel azért vitatkoznék. Itt nem pusztán arról van szó, hogy kölcsönhatásba lép-e az emberi szervezettel az adott gamma foton, hanem arról, hogy milyen elváltozásokat okozhat a biokémiai folyamatokban ha mégis kölcsönhatásba lép.
  • StarFist
    #27
    Az hagyján, de ha sugár tengelye elmozdul ilyen távolságból, akkor lazán meg fog sülni több száz négyzetkilóméternyi területen minden.
  • gz8
    #26
    Atom!
  • Bonewerkz
    #25
    a mikrohullamokrol csak annyit, hogy meg ha fokuszuszalom is oket, egy muholdnak eleg nagy a mozgasszabadsaga.... szal baromi stabilan kene ahhoz tartani, hogy mindig ugyanoda celozzon... egy homoxem az urben, es maris az 50 km odebb levo varost perzseli fel... szal ezt a mikrot szerintem ugy el lehet felejteni ahogy van, mert veszelyesebb meg az atomnal is....
  • fotel
    #20
    30éve is azt mondták hogy 10 év múlva fuzió - nem gond, de ha nagyon begizdulunk az egész világunk ólomból fog állni;) Ugye?

    MEllesleg a gejzír projectról hallott valaki? Ásnak egy gödröt bebetonozzák, jó mély persze, moderátornak vizzel feltöltik és belehelyeznek hasadóanyagot, amit a vízbe kevert bróm(?) -al tartanak méginkább kordában, azaz ha vegyileg kivonják belőle megindul a folyamat és ez foróvizet termel, mivel elég mély a víz a felszínre nem jut sugárzás (csak fényjelenség - kurcsatov sugárzás?) így biztonságos, költsége kicsi, pár évenként kismennyiségű hasadóanyagot kell kicserélni benne, ha a víz elfolyik földrengés meg valami miatt azellen lehet védekezni - ezzel városokat lehetne fűteni, ausztriában állítólag van is egy-két ilyen, fizikatanár mesélt ilyet, logikusnak logikusnak hangzik - kérdés télleg jóltájékozott-e? :D
  • Laci73
    #19
    Attól függ milyen elemeket használsz. A sima hidrogén (procium) és a kettes tömegszámú hidrogén (deutérium) alkalmas anyag, mellékhatások nélkül. A Napban keletkező csekély radioaktivitást is a "nem tiszta" anyagok okozzák, illetve olyan anyagok, amelyek nem elég stabilak, és maghasadás lép fel.
  • Ron Ragm
    #18
    a kis rádioaktivitás is rádioaktivitás...
  • Executor
    #17
    Ma már nem csak egy vitás elmélet a magfúziós eljárás?
    Pár éve legalábbis Amerika legnagyobb koponyái tiltakoztak a jelentett kutatási esetek hitelességét vitatva. Persze a legtöbb a melegfúziós kutatásokra kapott sok-sok dollárocskáját féltette.

    Ezekszerint a kösza elmélet valósággá vált/válhat? Az azt jelentené, hogy 1 fúziós erőmű egész országokat lenne képes ellátni...
  • Laci73
    #10
    Radioaktív sugárzás csakis és kizárólag atommag-hasadás esetén keletkezik. (alfa, béta, gamma-sugárzás) Bizonyos sugárzások (pl. a röntgen-sugarak, amelyek az elektronhéjban keletkeznek) teljesen más eredetűek.
    A fúziós erőmű nem radioaktív. A fúziós bomba (a'la Teller Ede) is csak azért az, mert a belsejében egy kisebb, hagyományos maghasadásos atomtöltet indítja el a bomba köpenyében lévő anyag (pl. deutérium) fúzióját.
  • Laci73
    #8
    Hello Imre!
    A mikrohullámot fókuszálni is lehet, és pl. a a nevadai sivatagban, vagy az Alpok egyik fennsíkján
    nem okozna túl nagy problémát.
    "A fuzios reaktor is termel radioaktivitast." Ezt kérlek magyarázd el, hogyan tenné? A Nap is egy fúziós erőmű, de már rég nem lennénk, ha radioaktívitást is sugározna.
  • Laci73
    #5
    De addig is kénytelenek leszünk hagyományos atomerőműveket építeni. Amikor a WTC-be csapódtak a terroristák által eltérített gépek, nekem is bevillant, mi lett volna hogyha atomerőműre zuhannak...úgyhogy hajrá fúzió!
  • Laci73
    #4
    A legjobb megoldás a fúziós erőművek kifejlesztése, vagy az űrbe (Holdra) telepített napcellás rendszer lenne, ahonnét mikrohullámon sugároznák le a termelt energiát a Földre. Persze ez utóbbi iszonyatosan sokba kerülne. A fúziós erőműveket talán már a század közepén be tudnánk indítani (ahol is ugyebár nem keletkezik radioaktívitás, tekintve hogy fuziónáló (egyesülő) atommagok adják az energiát, ellentétben a jelenlegi maghasadásos nukleáris erőművekkel)
  • FreeHome
    #3
    Csak amikor Bin Laden mutogatja az öklét, akkor minden ország be van szarva, hogy csak el kell találnia véletlenűl valaminek az atomerőművet, és akkor jóéjt. Csak egy kérdés. Az üzemanyagcella nem környezetbarát?