Hunter

Egy éves az űrállomás, de vajon van-e rá szükség?

2000. november 2-án foglalta el helyét az Expedition One, a Nemzetközi Űrállomás első legénysége. Az amerikai űrhivatal "történelmi mérföldkőként" értékeli az ISS első évfordulóját.

"Az állomás a legnagyobb nemzetközi műszaki projekt, amit valaha tető alá hoztak az űrben, valamint az első igazi átfogó űrkutatási eszköz" - mondta Tommy Holloway, az ISS igazgatója. "Példátlan pályamérete és képességei a jövőben egyenesen arányosak lesznek azokkal a kutatásokból származó előnyökkel, melyeket a Földön alkalmazhatunk" - tette hozzá.

Felmerül azonban a kérdés, vajon az emberi űrutazásoknak valóban van kihatása a tudományra és a gazdaságra?

Sir Martin Rees, a Királyi Csillagászati Társaság egyik vezetője szerint nincs. "Véleményem szerint nincs gyakorlati vagy tudományos indoka - egyre jobban háttérbe szorul a miniatürizálás és a robotok fejlődésével. Ennek ellenére hosszú távon én személy szerint támogatom az ügyet az 'űrkolóniák' végett, bár ebbe inkább független vállalkozások kockázatvállaló kalandorai fognak belevágni, nem egy kormányprogram" - nyilatkozta a BBC News-nak.


Maarten Meerman, a Surrey Satellite Technologies főmérnöke az "adjunk alá lovat" nézetet vallja.

"Ha tényleg valóra akarjuk váltani a Star Trek szerű űrutazást, akkor rengeteg tanulmányt kell elvégeznünk... Azzal, hogy emberek vannak odafent gyorsabbá tehetjük a fejlesztést, nem lassítják a távirányítás okozta komplikációk. Próbálták már valakinek megjavítani a számítógépét telefonon keresztül?" - kérdezett vissza. "Másrészről egy embernélküli űrhajó is sok tudományos munka elvégzésére alkalmas, vannak olyan feladatok, amire egy kis műhold ugyanolyan jó vagy jobb, mint egy űrhajós. Egy ember feljuttatása rendkívül költséges, ezért érdemes végig gondolni mi az, amit egy ember jobban el tud végezni, mint egy több éven át keringő műhold." Az Economist napilap sokkal egyértelműbben fogalmaz: "Embert küldeni az űrbe értelmetlen. Veszélyes, költséges és tudományos szempontból is hasztalan" - mondja az egyik vezércikk, hozzátéve, hogy az ISS leginkább egy show műsorra hasonlít. Az amerikaiak így baráti kapcsolatot tarthatnak fent Oroszországgal, távol tartva az orosz tudósokat a zavaros vizektől és több milliárd dolláros leplezett anyagi támogatást szereznek az űripar számára.

"Talán nincs kézzelfogható szükség egy űrállomásra, de régen sem látták hasznát a Wright testvéreknek vagy a mobil telefonoknak. Manapság már nehezen képzelnénk el az életet ezek nélkül, és ki mondana nemet egy űrkirándulásnak." - mondta Meerman. Időközben az Egyesült Államok kormánya is bejelentette költségcsökkentési előirányzatát, ami egyszeri 8,3 milliárd dolláros összegben jelentkezik, ebből kell befejeznie a NASA-nak az űrállomással kapcsolatos munkálatait az elkövetkezendő öt évben. Csökkentik az űrsiklók repülését évi hétről négyre, ez évi 668 milliós megtakarítást jelent, ami nem is nagy összeg, ha azt vesszük, hogy a tervezett költségeket majdnem 100 százalékkal lépték túl, ez közel 12,5 milliárdra rúg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #14
    En elolvastam... Balint azert tagolj ;> - azt konnyeb elolvasni.

    Imho, ugye miert fejldott mi kis szazadunkban a technika? 1. kapitalizmus 2. haboruk (vagy fordítva?) - naszoval ez a legfobb ok. Sztem egy holdi kolonia meg most nem ferne bele egy allam koltsegvetesebe sem, mert egyreszt eleg messze van a dolog, masreszt az ellatmany potlasa eleg nehezkes lenne.

    Egyet kell, hogy ertsek azzal, hogy amig nem fenyget valami kulso veszely (marpedig jelnleg kb 0 erre az esely), szoval ez ugy van, hogy lacika addig nem csinalja amit mondtak neki, amig segbe nem rugjak... csak aztan nehogy keso legyen akkor mar.

    Jol mondta az arc, hogy sok segg szuklatokorou barom van odafenn... pl edisont, vagy kadot normailis embernek tartottak... asszem ido kellet hozza, hogy felismerjek, hogy hoppa!!!

    Egybknt meg engem igy nemigazan erdekel, hogy ki hal-e az emberiseg vagy sem... marmint halalom utan, amig elek nekem jo, aztan lesz ami lesz... ha a hinduizmus megis igaz, akkor ez a bekezdes visszavonva ;>.

    Fegyverkezesi dologgal egyet kell hogy ertseg, ábár, valahogy ugy all a dolog, hogy amit ma azt hasznaljuk, amit a katonasagba kb 20-30 éve :) - szal nemrosz az... bar lehet nem raketa pajzsra van szukseg, hanem egy ugyesebb fbi-ra vagy cia-ra.
  • Vízipók #12
    3. világ.
    Azoknak se ártana valami...
  • mad mind #5
    Azért látszik, hogy nem a tudomány fontos. 1969-ben leszáltak az amerikaiak a holdra. Ha csak olyan kis mennyiségű anyagot juttattak volna fel oda, mint amennyit lehoztak, már a Holdon lehetne kolónia. Azonkívűl egy Holdon lévő bázisról sokkal egyszerűbb lene az űr kutatása. Nagyobb hajókat lehetne építeni, a kísérleti hajtóműveket könnyebben lehetne kipróbálni, mivel nincsen környezetszennyezés.
    Nem a Marsot kéne megcélozni, hanem a Holdat.