Hunter

Jön a Terminátor és a Robotzsaru?

"Ezek a kis robotok olyanok, mint a kamikaze harcosok," - mondta George Osgood, a RoboTrix alapítója, mely két prototípust is kifejlesztett a hadseregnek, egyikük Gladiátor névre hallgat, másikukat Spike-nak keresztelték el.

A körülbelül mosógépnyi méretű Spike és Gladiátor, valójában számítógép vezérelte páncélozott gépezetek, melyek távirányítás segítségével a legveszélyesebb szituációkban is bevethetőek. Osgood elképzelése szerint a robotok felválthatják az emberi katonákat. "Megvizsgáljuk a hadsereg egész szervezeti struktúrájának átalakíthatóságát," - mondta Curt Adams, a hadsereg detroiti tank és gépesített fegyverzeti parancsnokságának kutatója. A hírek szerint az átalakítás máris folyamatban van.

A légi hadviselésben már több helyen használnak hasonló "drón"-oknak nevezett repülő járműveket, melyek már 1999-ben is végeztek felderítő repüléseket Koszovó felett. Egyes rendőrségi területeken is szeretnének robotokat szolgálatba állítani. A Northrop Grumman, a robot rendszerek fő fejlesztője, körülbelül 1500 robotot épített ez idáig, olyan veszélyes feladatokra, mint bombahatástalanítás, SWAT akciók, gázszivárgások és aknakeresés, jelentette be Shawn Farrow a Northrop Remotec alosztályának képviselője.

A haditengerészet eddig meg nem nevezett mini-tengeralattjárókat tesztel san diegoi központjában, illetve folyamatban van egy légpárnás jármű fejlesztése is, mely leginkább az 50-es évek elképzelt repülő csészealjaira hasonlít. Elsősorban felderítési célokra szeretnék használni a szinte hangtalanul sikló járművet. "Ezek a szerkezetek életeket menthetnek" - jelentette ki Virginia Young, aki a 80-as évek elejétől úttörő munkát végez a robotok fejlesztésében. A folyamat a Védelmi Minisztérium Egyesített Robot Programjának 1989-es bevezetése óta jelentősen felgyorsult.

A hadsereg fürge és olcsó robotokat vagy drónokat keres, melyeket könnyű utángyártani vagy javítani. "Életeket és pénzt akarunk megtakarítani" - mondta Mike Tuscano az Egyesített Robot Program koordinátora. Elmondása szerint a hadsereg és a rendőrség olyan munkákat bízna a robotokra mely számukra "piszkos, veszélyes vagy unalmas". "Például a fegyverraktárak őrzésével megbízott 18-19 éves újoncok, akik unalmukban csak konzervdobozokra lövöldöznek, helyettük az őrzési feladatokat rábízhatnánk a gépekre" - tette hozzá Tuscano. Emellett persze hasznosabb dolgokat is el lehet végeztetni a robot katonákkal, mint felderítés, az aknák hatástalanítása, vegyileg szennyezett területeken való bevetés, üzenet közvetítés túszmentő akciókban és célpontok megsemmisítése; ez utóbbit akár kamikaze módon is.

A hadseregeknek továbbra is szükségük lesz emberi katonákra, de legtöbbjük távol fog harcolni a frontvonaltól, ahol inkább a robot helyetteseiket használnák. A robotok funkciói még mindig elég korlátozottak a mesterséges intelligencia hiányában. Jelenleg legtöbbjük irányítása látótávolságon belülről történik, jobb esetben a gépezet belső szenzorjain keresztül, ekkor már jóval nagyobb távolságokból. Young szerint a teljesen automatizált, gondolkodó robotok megjelenésére legalább egy évtizedre lesz szükség.

Egyes rendszerek gyorsabban fejlődnek, ilyenek a légi robot drónok, melyeket könnyű megépíteni és programozni, mivel nem kell akadályok között navigálniuk, mondta Young. A hatékony földi robotok kifinomultabb technológiát igényelnek. Emellett a hadsereg széles körben használható robotokat szeretne soraiban látni, tette hozzá John Koehler a Northrop képviselője. "Olyan robotok kellenek, melyek üzemanyagot, vizet, muníciót szállítanak, radar vagy fegyver rendszerekkel tudnak együtt működni, bombákat hatástalanítani vagy éppen aknamezőket tisztítanak meg. Rengeteg helyen lenne szükség rájuk".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)