SG.hu

Nokia 4G-kapcsolat lesz az Axiom Space űrruháiban az Artemis III küldetésen

A Nokia Holdfelszíni Kommunikációs Rendszerét (Lunar Surface Communications System, LSCS) a - jelenleg 2024 végére várt - küldetés során fogják bevetni, és az Axiom űrruhákhoz fogják igazítani.

A finn cég számára nem idegen a 4G/LTE kommunikációs technológia, bár a hardvert még nem vitte a Hold közelébe. "Az űrkutatás egészét előre fogja mozdítani a ruhába integrált hálózati kapcsolat a legénység és a személyzet közötti kommunikációval, valamint a HD-videók rögzítésének és valós idejű Földre továbbításának képessége” - közölte a Nokia. Ez előrelépés lesz az Apollo-korszak recsegő, karcos sugárzásához képest. Mind az Axiom, mind a Nokia arra számít, hogy az Extravehicular Mobility Unit (EMU) hálózati képességei „több kilométeres körzetben” működnek majd.

Russell Ralston, az Axiom Space fedélzeten kívüli tevékenységért felelős vezetője elmondta: „A nagysebességű 4G/LTE hálózati képesség a Holdon hídként fogja összekötni az űrhajósokat a Földdel, megkönnyítve a létfontosságú adatcserét, és lehetővé téve a nagy felbontású videokommunikációt nagy távolságokon keresztül.” Az Axiom Space nemrégiben 57,5 millió dollárt kapott a NASA-tól az Artemis III küldetéshez szükséges űrruha módosítására. A 2022-ben kiadott első Artemis-feladat megrendelése 228 millió dollár értékű volt. Az LSCS két komponensből áll: egy egységben van a rádió, a bázisállomás és a földi mobilhálózat alapelemei, a másikpedig az Axiom Space űrruhákba integrálandó eszközmoduljai.


"Mind a hálózati, mind az eszközmodulokat gondosan úgy tervezték, hogy ellenálljanak a Hold felszínén uralkodó szélsőséges környezeti körülményeknek és az űrrepülés dinamikus igénybevételének. A modulokat a méret, a súly és az energiafogyasztás szempontjából is optimalizálták.” A Nokia technológiájának utat nyitó, személyzet nélküli IM-2 küldetés esetében a bázisállomás-egységet közvetlenül az Intuitive Machines Nova-C leszállóegységébe integrálják. A leszállóegységből kihelyezett járműveket rádiós eszközökkel szerelik fel, hogy mobilhálózatot hozzanak létre a Hold felszínén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #2
    Vagy csak több megkötés van vele (műszaki paraméterek), azaz hátrányok, míg a többlet előnyeire semmi szükség.
  • Tetsuo #1
    Az 5G-t a kínaiaktól kellene liszenszelni. :-D