SG.hu

Legyőzhető a klímaváltozás az erkélynapelemmel?

Gyorsan terjednek a nagyon könnyen beszerezhető, egyszerűen felszerelhető és nem túl drága panelek Németországban.

A kedvező árak és a laza szabályozás hatására Németország-szerte egyre több helyen jelennek meg az udvarokon és erkélykorlátokon a plug-and-play napelemek. A könnyű panelek csak annyi áramot termelnek, amennyi egy laptop feltöltéséhez vagy egy kis hűtőszekrény működtetéséhez elegendő. De Németország-szerte az otthonokban csendes átalakulást indítanak el, a zöld forradalmat az emberek kezébe adva anélkül, hogy nagy beruházást kellene eszközölniük, villanyszerelőt keresniük vagy nehéz szerszámokat használniuk. Nem kell fúrni vagy kalapálni semmit, csak felakasztani őket az erkélyre, mint a nedves ruhákat. Németországban már több mint 500 000 ilyen rendszert helyeztek üzembe, és a napelemek telepítésére vonatkozó szabályokat enyhítő új törvények hozzájárultak a használat fellendüléséhez.

Az év első hat hónapjában az ország kilenc gigawattnyi fotovoltaikus kapacitással bővült - derül ki a német szabályozó hatóság, a Szövetségi Hálózati Ügynökség adataiból. "Folyamatos növekedést tapasztalunk különösen a napelemes berendezések terén” - mondta Klaus Müller, az ügynökség elnöke. „A 2023 végi összkapacitáshoz képest közel 10 százalékkal több napenergia-kapacitás jött létre. Ennek kétharmadát épületekre telepítették, ami magában foglalja az erkélyrendszereket is”. Az Európai Unió az orosz földgáztól való függőségtől való eltávolodásra irányuló törekvés részeként 2030-ig meg kívánja négyszerezni, 600 gigawattra növelni a fotovoltaikus forrásokból előállított energia mennyiségét. Németország ugyanerre az évre ennek a mennyiségnek a harmadát kívánja elérni.


A Rystad Energy szerint idén Németország várhatóan több napenergia-kapacitást épít ki, mint bármely más európai ország. A Németországban értékesített napelemek egy részét európai vállalatok gyártják, de a legtöbbet Kínában, amelynek a globális iparágban betöltött dominanciája lehetővé teszi, hogy egyre alacsonyabb áron szállítson napelemeket - mondta Nicholas Lua, a Rystad Energy elemzője. "A kis méretű panelek ugyanolyan méretgazdaságossági előnyöket élveznek, mint amilyenekkel a kínai napelemgyártó rendszer rendelkezik” - mondta. A 2000-es évek elején Németország azzal ösztönözte az embereket arra, hogy napelemeket szereljenek fel otthonaik tetejére, hogy a hálózatba küldött energiáért úgynevezett betáplálási díjjal jutalmazta őket. Az utóbbi években azonban ezek a díjak egyre kevésbé jövedelmezőek, így az ilyen nagyszabású beruházások kevésbé vonzóak.

Az úgynevezett plug-in rendszerekben a napelemek által termelt egyenáramot egy inverterbe vezetik, amely azt váltakozó árammá alakítja. Ezután hagyományos fali aljzatba dughatóak, hogy áramot szolgáltassanak a lakásban. Janik Nolden két barátjával együtt alapította a Solago német startup-ot, amely tetőkre szerelhető napelemeket és a plug-in változatokat forgalmaz. Közlése szerint ügyfelei többsége saját maga szeretné a paneleket telepíteni. Az általa forgalmazott panelek nagy részét Kínában gyártják, ahol jobb minőségű és olcsóbb panelek készülnek, mint bármi, amit Európában gyártanak. „Ha az ügyfeleim európai gyártású paneleket követelnének, akkor azokat is tartanék” - mondta. „De nem így van.”

A barkácsolók kérdései nyomán Nolden elkezdett videókat közzétenni az interneten, amelyekben elmagyarázza a panelek működését, valamint azt, hogyan kell megtervezni, telepíteni és optimalizálni őket. „A 'csináld saját magad' a jövő” - mondta. Vállalata egy kis üzlethelyiségben nyílt meg Düsseldorf egyik külvárosában, de azóta egy nagyjából egy manhattani háztömbnyi raktárat tölt meg, és 50 alkalmazottja segít nyolc teherautónyi szállítmányt szállítani az országon keresztül a szomszédos Ausztriába. Európában máshol Hollandiában népszerűek a konnektoros napelemek, és egyre nagyobb az érdeklődés Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, részben az árak folyamatos csökkenésének köszönhetően.


Németországban a nagy áruházakban már 200 euróért lehet kapni egyes konnektoros paneleket. A komplett szettek - beleértve a tartóelemeket, az invertert és a kábeleket - körülbelül kétszer ennyibe kerülnek. A németországi villamosenergia-árak azután ugrottak meg, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és mostanra kilowattóránként 25 eurócent körül mozognak. Az árak azonban továbbra is a legmagasabbak között vannak Európában. A németországi vonzerőt növelik a nemrégiben elfogadott törvények, amelyek gyakorlatilag megakadályozzák, hogy a főbérlők és a közös képviseletek megakadályozzák a napelemes telepítéseket, és eltörölték a nehézkes regisztrációs követelményeket. Ezek a változások együttesen a személyes napelemes rendszer telepítésének gondolatát a fogyasztók szélesebb köre számára tették vonzóvá.

"Több sokszínűséget, több idősebb embert és több nőt látunk” - mondta Christian Ofenheusle, aki megalapította és vezeti az EmpowerSource nevű vállalkozást, amely a napenergia kisléptékű használatát népszerűsíti. Elmondása szerint egyre nagyobb felhasználói csoportot alkotnak a családos fiatalok, akiket aggaszt az éghajlatváltozás. "Azt mondják, hogy hozzá akarnak járulni” - mondta Ofenheusle. „Még ha ez évi 100 eurónál kevesebb megtakarítást jelent is, akkor is szívesen vállalják, mert a következő generációért teszik.”

A közelmúltban megjelentek a kisméretű akkumulátorok, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a csúcsidőben termelt villamos energiát tárolják, és éjszaka használják fel. Az alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bármikor ellenőrizhessék, mennyi áramot termelnek. Egyesek számára ez olyan addiktívvá vált, mint a közösségi média vagy egy videojáték, ami baráti rivalizálást generál a szomszédok között, de még több megtakarításhoz csinál kedvet.

Amikor Thomas Losch először hallott egy szomszédja napelemes berendezéséről - több, okos mérőórához csatlakoztatott, csatlakoztatható panelről, amelyek lehetővé tették a szomszéd számára az áramfelhasználás optimalizálását -, gúnyolódott az ötleten. De a kíváncsiság eluralkodott rajta, és két hónappal ezelőtt megvásárolta a saját beépíthető paneljeit, amelyeket a garázsának tetején helyezett el. Most minden reggel az első dolga az, hogy megnyitja az alkalmazást, hogy ellenőrizze, mennyi áramot termel. "Mostanra teljesen rákattantam arra, hogyan tudok energiát termelni a napból” - mondta. „Olyan lett, mintha drogot szednék.”

Nolden szerint ez a jelenség nem szokatlan. Sok ügyfele, aki a kisebb plug-and-play készleteket vásárol, végül visszatér, hogy egy teljes tetőrendszert rendeljen. Losch elmondta, hogy mindössze két hónap elteltével, miután a kisebb rendszer már a garázsában volt, máris azon gondolkodott, hogy milyen dolgokat tudna egy teljes tetőtéri rendszerrel ellátni, például egy nagyobb akkumulátorral ellátott elektromos járművet. A rendszere napközben már elég energiát termel ahhoz, hogy otthonának felső szintjén lévő hálószobáiban légkondicionálókat működtessen. Az anyagi megtakarításon túlmenően azonban elmondta, hogy elégedettséggel tölti el, hogy lépéseket tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. "Nem mintha megmenteném a világot, de azért megteszem a magamét” - mondta. „Jó érzés.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #78
    Ő csak konteós forrásoknak hisz, reménytelen eset. Nem tudom kit hívnak köpcösnek, senkivel sem beszelek politikáról, úgyhogy nem tudom kinek mi a beceneve :)
  • Attilawap #77
    Pont ma néztem egy ismeretterjesztő videót a Youtube-on. Talán hasznos lehet az ismereteid frissítéséhez.
  • Attilawap #76
    azt se tudom ki az elnök

    De a "köpcöst" azért remélem ismered :)
    Sok ember azért foglalkozik a politikával, mert azt hiszi, ha más párt nyeri meg a választást, akkor neki jobb lesz az élete. Sajnos ide jutottunk, hogy a politikusoktól várjuk a jólétet, amíg ők csak a saját pecsenyéjüket sütögetik.
    Utoljára szerkesztette: Attilawap, 2024.09.07. 19:51:52
  • Andrevv #75
    Egy dolgot beismerek, a politikához és ideológiákhoz nem értek. Nem tudom mi az a balos, azt se tudom ki az elnök, a politikát kerülöm mint a pestist. Én mindenkit lehülyézek aki politikáról beszél. Egyéb dolguk nincs? Annál nagyobb időpocsékolást elképzelni nem tudok. Neked van egy ilyen bajod is sajnos a sok közül. Akinek ennyire átmosták az agyát, arra kár időt pocsékolni. Egy dolog biztos, engem soha senki nem tud meggyőzni semmiről. Én csak azt ismerem el amit én is tapasztalok. Azt hiszed a CO2 vagy a felmelegedés fog elpusztítani? Naiv vagy. Az emberiség hamarabb elpusztítja magát mikor nem lesz már víz és ennivaló. Hogy miért? Kit érdekel? Az embereket csak az érdekli ami körülöttük történik és jelenleg egyre kevesebb élhető régió van a bolygón, ez pedig véget nem érő háborúkhoz fog vezetni.
  • Attilawap #74
    Tényleg komolyan érik már egy ilyen tudósokkal összeülő szembesítő műsor :). Régen volt egy hasonló műsor, az volt a címe, hogy Mindent tudás egyeteme. Azzal a különbséggel ha jól emlékszem, hogy ott nem lehetett kérdezni a professzortól, illetve nem aktuális tudományos témákat boncolgattak.

    Azért azt remélem nem gondolod komolyan, hogy az ember atombombákkal sem tudná kiirtani magát. Elég csak a csernobili esetre gondolni. A teljes fűtőanyag csupán 3%-a jutott ki a természetbe és az is mekkora egészségügyi katasztrófát tudott okozni. Ha nem szivattyúzták volna ki az erőmű alatti medencékből a hűtővizet, akkor akkora robbanás lett volna, hogy fél Európa lakhatatlanná vált volna a sugárzóanyagoktól. Ez nem holmi balos agymenés. Itt kipusztítás alatt nem azt kell érteni, hogy azonnal meghal mindenki, hanem a sugárzással összefüggésbe hozható betegségekbe (pl. rák) tömegesen haltak volna meg emberek akár pár hónap/év alatt.
  • manypet #73
    "A CO2 bizonyítottan üvegházhatású gáz."
    A vízgőz is. Csak abból jóval több van.
    Egyébként nem kell hozzá egyetemi diploma, hogy az ember saccra azért össze tudja vetni, hogy mekkora hatása is van a CO2-nek a Föld légkörét tekintve. Összehasonlításnak ott a Vénusz számunka. Ugye a klímahisztizők egyik "bizonyítéka", hogy lám a Vénuszon magas a CO2 szint, és okozza a Vénuszon mért sokkal magasabb hőmérsékletet. Eddig az átlagember, aki jól beette a propagandád, meg az iskolába is csak eddig jutottak a tanárral, erre azt mondaná, hogy akkor lám, itt egy újabb bizonyíték, hogy a CO2 veszélyes. Hiszen sehol nem számolnak tovább, az iskolában is ezt nyomják le a gyerek torkán.

    Viszont ha mögé nézünk kicsit:
    - Ott légköri nyomás a földi 92Xese, azaz 1 m3 légkörben kb. 90X annyi molekula van.
    - A CO2 aránya 96%, tehát a vénuszi levegőben 2000X annyi a CO2 molekulák aránya.
    - A Vénuszon a légköri hőmérséklet 470 fok, nálunk 20 fok alatti.

    És mielőtt számolunk, a Vénusz esetében figyelembe kell vennünk azt is, hogy közelebb van a Naphoz, ami ugye logikusan melegebb éghajlatot jelent. De ezt tudjuk be jóindulatúan csak 50 foknyi emelkedésnek. (Lehet több is, úgy még inkább engem támaszt alá a példa, de látni fogod, hogy még így is prímán cáfolja a CO2 felé érzett hatalmas félelmet.) De a lényeg, hogy ha a Nap tényezőjét kihagyjuk, akkor is max. 400 fokkal van melegebb, mint itt. Ez látszólag nagyon sok.
    De számoljunk csak!

    - 1 m3 levegőben 90X annyi molekula.
    - Ebben is 2000X akkora CO2 arány.
    Azaz ott 1 m3 levegőben mintegy 180.000X annyi CO2 található.
    És a millió dolláros kérdés:
    Ha 180.000X annyi CO2 okoz 400 fokos hőmérséklet-emelkedést, akkor vajon egy 2X-es CO2 emelkedés a Föld esetében hány fokot emelne a hőmérsékleten?

    Hozzávetőleges számolás eredménye:
    0,004 fokot
    Azaz a Vénusz adatai alapján ennyit emelkedne a földi légkör hőmérséklete, ha a duplájára növekedne a CO2 szint.
    Ki sem tudnánk mutatni.
    Nem állítom, hogy nálam lenne a szent grál. De hogy egy egyszerű számítás is rohadtul meggyalázza a CO2 elleni hisztériát, az biztos.

    "Én azt remélem, hogy 100 év múlva kihal az emberiség"
    Balosoknál ez természetes. A gyűlöletetek minden iránt, ami kicsit is különbözik tőletek, kiegészülve a higgadt, racionális gondolkodás teljes hiányával, ezt okozza. A baj csak az, hogy az emberi társadalmakban korábban megtörtént pusztulások többségét a hozzád hasonló gyűlölködő, lelkileg beteg nyomorultak hisztériája és erőszakossága okozta mindig is. Az eretneküldözéstől a holokausztig, a gulágoktól a COVID lezárásokig jóformán mindent a pont a hozzád hasonló, emberellenes felfogások híveinek köszönhetjük. Szóval ha valaha ki is pusztulunk, az sokkal nagyobb eséllyel lesz miattatok.

    "mindenkinek jobb lesz úgy"
    Van egy kis baj az elméleteddel.
    Nézd csak:



    Segítek. A CO2 szint azóta csökken, mióta az első élőlények megjelentek a Földön. Ugyan ingások vannak néha, sőt, a triászban és a jurában meglévő igen erős vulkanizmus miatt ott kicsit növekedett is, de összességében hosszú távon nézve igencsak csökkent. Folyamatosan. Rájössz, miért? Pedig elárultam már. Igen, az élőlények miatt. Gondolj csak bele, hogy az a szerinted olyan sok szén és olaj, amit elégetünk, vajon honnan jutott a föld alá? Igen, élőlények szervezetéből. És azok honnan szerezték a bennük lévő szenet? Igen, közvetve vagy közvetlenül a légköri CO2-ből. A földi élet szerves anyagból van. És ezen szerves anyag végső soron vízből és CO2ből van. Mondd, szerinted mi lesz, ha senki nem szedi ki a föld alól a szenet meg a kőolajat? Mi történik pár millió vagy milliárd év múlva? Elfogy a CO2. És akkor mi lesz a földi élettel? Mert az eléggé kevés, hogy lesz oxigén belélegezni. Kaja is kell minden élőlénynek. És az bizony CO2ből van.
    És akkor még csak a szénről meg olajról, földgázról beszéltem.
    Szerinted a mészkőhegységek miből vannak? Hogy jöttek létre? Kinőttek a Földből, a szél fújta oda? Nem. A mészkő elsősorban fotoszintetizáló élőlények (leginkább cianobaktériumok) mellékterméke. Igen, ezek az aranyos kis parányok csilliárdjai hozták létre a mészkőhegységeket, a tengerek fenekét borító kilométer vastag mészkőréteget, stb. És ezek mennyisége sokkal de sokkal több, mint az összes kőolaj, földgáz és szén együttvéve. És igen, ez is mind CO2ból van. A cianobaktériumok csinálták a 4milliárd év alatt.

    Azaz ha mi elpusztulunk, és senki nem juttatja vissza a légkörbe a CO2t, akkor az bizony idővel elfogy. Magától nem fog a szén feljönni a felszínre és elégetni magát. Az olaj se, meg a földgáz se. És a mészkő sem változik vissza magától CO2re. Egy részét ugyan a vulkanikus tevékenység visszajuttatja a légkörbe, de ez általában csak a negyede annak, mint ami lejut onnan a föld alá. És a cianobaktériumok most is dolgoznak ám, igen serényen! Ahogy a tőzeg is ugyanúgy bekerül ma is a föld alá, meg az algák is szépen alakulgatnak át olajjá. Igen, nagyon lassan, de ugye ez soha nem volt gyors. Viszont állandóan volt. Ahogy most is van. nem állt le a folyamat. Egyszerűen elfogy a CO2, ha tetszik ez nekünk, ha nem. És ez ellen nincs orvosság. A földi élet kipusztítja saját magát.

    Kivéve ha mi emberek ezt megakadályozzuk!
    És ha tetszik, ha nem, erre egyelőre csak mi vagyunk képesek.
    Nem kipusztítjuk a földi életet, mert arra nem is lennénk képesek. Egy piszlicsáré felmelegedés miatt rinyálni, mint a fürdős kurva, csak a balos selejtek szokása. Ha az összes atombombánkat egyszerre felrobbantanánk, akkor sem tudnánk nem hogy a földi életet, de még magunkat sem elpusztítani. Nem gondoltuk ugye, hogy majd pár fokos emelkedés (aminél már sokkal melegebb is volt a Föld történetében) majd kipusztít minket?! :-) Minket, akiknek van klímája, vízvezetéke, temérdek energiája, üvegháza, meg minden egyéb szükséges cucca a túléléshez? Ugyan már királylány! Ideje lenne abbahagyni a hisztit meg a toporzékolást. ... Bár valljuk be, azért néha szórakoztató nézni mind a hisztiteket, mind a gyűlölködéseteket. :-)
  • Andrevv #72
    A CO2 bizonyítottan üvegházhatású gáz. De legyen igazad, igazából nem érdekel. Én azt remélem, hogy 100 év múlva kihal az emberiség, mindenkinek jobb lesz úgy, legalább nem kell ilyen hülyeségekkel foglalkozni betokosodott, fotel-tudós, önfejű emberekkel. Ezt komolyan gondolom, pusztuljon mind, hátha majd az evolúció előrukkol egy normális fajjal. Szerencsére jó úton haladunk :)
    Hajrá emberek, égessétek a gumit, műanyagot, füstöljetek, együtt sikerülni fog!
  • manypet #71
    Látványos ahogy ilyen lelkesen püfölgeted a szalmabábodat.
    - A Föld nem volt lapos. Kár volt ezért embereket megölni.
    - A mosakodás nem volt káros, sőt, érdemes lett volna fürdeni. Több százezer ember kerülhette volna el a járványokat.
    - A COVID nem volt igazán veszélyes, nagyjából egy erősebb influenza szintje volt. Nem kellett volna lezárni, maximum csak a veszélyeztetett időseket kellett volna elkülöníteni a többiektől. Így nem omlott volna össze a világgazdaság, nem veszítik el milliók a munkájukat.
    - Valódi rendszerváltást kellett volna csinálni, akkor most nem itt tartanánk.
    - A cigaretta káros volt, nagyon sok ember szenvedélybetegségét és halálát megspórolhattuk volna, ahogy az erre költött temérdek pénzt is.
    - Jégkorszak nem lett 2000ben, az olaj is kitart, a tengerparti városok is köszönik, jól vannak, az ózonréteggel sincs különösebb gond. Kár volt rinyálni, meg félelmet kelteni az emberekben. Persze az, aki fél, könnyebben irányítható, de ettől még káros.
    - És ha a felmelegedést esetleg nem a CO2 okozza (amire jó esély van), akkor szintén kár erővel csökkenteni a kibocsátását és ezzel óriási kárt okozni a gazdaságban, százezrek meg milliók megélhetését és jólétét veszélyeztetve. A környezetvédelmet nem ész nélkül érdemes csinálni, mert azzal esélyesen még több kárt okozunk. Ahelyett, hogy vakon, tátott szájjal rohangálunk ide-oda a faszerdőben, előbb inkább tudni (nem pedig hinni) kellene, hogy mi a helyzet.

    A balos média és a propagandagépezet nem először hazudik a pofánkba. (Balos alatt a nemzeti balost is értem.) Sőt, igazából mást sem tesz napi szinten, mint hazudik. Így érdemes kétkedéssel fogadni a kijelentéseit. És ha majd valódi viták lesznek, valódi tudósok között, nyilvánosan, ahol érdemben érvelnek az emberek előtt, és kiderül, hogy mi is a helyzet pontosan, na majd akkor érdemes lesz az ismeretek alapján tevékenykedni. Addig meg érdemes figyelni és várni. A hisztéria és a hiszékenység még soha nem vezetett eredményre. A józan ész és a szkeptikus gondolkodás már sokkal többször.
  • Andrevv #70
    Megnyugtattál. Veszek is egy böhöm nagy terepjárót, tudod aminek a kipufogói olyan nagy fekete füstfelhőket generálnak és szarok a világra. Sőt, ezentúl az egész világot egy szeméttárolónak nézem és oda mocskolok és szarok ahová akarok. Végre felszabadultam, neked köszönhetően!
    Ez lenne a célod? Mert az ilyen szkepticizmussal csak ezt lehet elérni, hogy mindenki leszarjon mindent...
  • manypet #69
    "Nem arról szólnak amiről mi beszelünk"
    Nem csak egy link volt ám.

    "A tudósok többsége te zseni"
    A hozott példák jó részét éppen tudósok mondták, szóval kár volt megint égetned magad. :-)
    - A Föld lapos, és a Nap kering körülötte: korabeli tudósok mondták
    - A rendszeres mosakodás káros: szintén középkori orvosi vélemény volt
    - A COVID egy rendkívül veszélyes járvány, százmilliókat öl meg: ezt hallottuk a híres neves "tudósaidtól" két éven át
    - 90-ben rendszerváltás volt: boldog-boldogtalan mondja a pofánkba, úgynevezett "tudósok" is, közgazdászok, politológusok, stb.
    - A cigaretta egészséges: orvosok kórházban is javasolták a cigit még az 50es években is
    - 2000-re jégkorszak jön: a te híres "tudósaid" nyomták a pofánkba a 60-70es években
    - 2000-re elfogy az olaj a Földön: ezt is a te "tudósaid" tolták
    - 2000-re víz alá kerülnek a tengerparti nagyvárosok: szintén a te "tudósaid" hazudták a pofánkba
    - 2000-re kilyukad az ózonréteg és a földi élet jó része kipusztul: szintén ők voltak
    És akkor ne legyek szkeptikus egy újabb hisztivel szemben? :-)

    "A kis jégkorszakot tudtommal intenzív vulkáni aktivitás idézte elő."
    A Szamalasz kitörése a legújabb kutatások alapján hasonló méretű volt a Tamborához. A Tambora pár évig volt hatással az éghajlatra, főként az első évben (a vulkáni hamu amúgy sincs fent annyira sokáig). Szóval egy még ennél is erősebb kitörés sem okozott volna több száz évig tartó lehűlést. Emellett a földrétegekben nem találták eddig a nyomát Európában, míg a többi nagyobb kitörés hamuja kimutatható. Bár még kutatják, de egyelőre a Kis Jégkorszak nagy eséllyel természetes folyamat volt.

    "Hát nem nagyszerű ez a véletlen egybeesés?"
    Semmilyen véletlen egybeesés nincs. Korábban is voltak ilyen időszakok, még durvábbak is. Persze megint sikeresen figyelmen kívül hagyod, amit leírok neked, mert láthatóan kínos számodra. Kiragadtad a Kis Jégkorszakot is (mindhiába), a többi felvetést meg "nagyvonalúan" figyelmen kívül hagyod. De leírom megint:
    Avagy a holocén maximum utáni lassú, több évezredes lehűlést sem lehetne magyarázni egy melegedési időszak esetében, ha a te logikádat követjük. Mégis megtörtént.

    És továbbra is pörgeted a fejedben lévő mókusagyadat, de a lényeget ismét figyelmen kívül hagyod, ezért azt is bemásolom sokadjára:
    + Nem mondja senki, hogy nincs hatással rá. A mértékét kritizálja az értelmes többség.
    + Mert azok a "bizonyítékok", amiket elénk tárnak, könnyen cáfolhatóak.
    + Mert az ellene felhozott bizonyítékok könnyedén cáfolják.
    + Mert nem látunk érdemi tudósok közötti vitákat a médiában, helyette önjelölt megmondóemberek tolják a pofánkba, hogy "mi a baj", bármiféle vita nélkül.
    + Mert már többször riogattak ugyanezen csoportok "tudósai" mindenfélével (2000-re jégkorszak, 2000-re az óceánok emelkedése elönti a tengerparti városokat, az ózonlyuk miatt kihal az élet a bolygón, stb), és egyik sem valósult meg ezek közül.
    + Mert ha mást mersz mondani, mint a fősodor, akkor lehúznak, ellehetetlenítenek, személyeskednek, cenzúráznak, mindezt érdemi vita nélkül.
    És innentől már nem nevezhetjük tudománynak. Hanem helyette dogmának avagy propagandának.
    Ha legalább érdemi vitákat látnánk erről a médiában meg máshol, akkor azt mondanám, oké, van miről beszélni. De amíg ez csak egy dogma, amíg pont ugyanolyan propaganda-módszerekkel működik, mint a többi balos ökörség, addig nemigen fogom elhinni.