SG.hu

Kína korlátozza az antimon kivitelét

Kína a nemzetbiztonságra hivatkozva exportkorlátozásokat vezet be az antimonra és a kapcsolódó elemekre - közölte a kereskedelmi minisztérium Peking legújabb lépéseként, amellyel korlátozza azon ásványi anyagok szállítását, amelyekben Kína a domináns beszállító.

Kína tavaly a világ bányászott antimontermelésének 48%-át adta. Ezt a stratégiai fontosságú fémet katonai eszközökben, például lőszerekben, infravörös rakétákban, nukleáris fegyverekben és éjjellátó szemüvegekben, valamint akkumulátorokban és fotovoltaikus berendezésekben használják. A korlátozásokat „a nemzetbiztonság és a nemzeti érdekek védelme, valamint a nemzetközi kötelezettségek, például az atomsorompó teljesítése érdekében” vezették be - áll a minisztérium közleményében. A szokásos heti tájékoztatóján a minisztérium azt mondta, hogy a korlátozások nem irányulnak egyetlen konkrét ország vagy régió ellen sem.

„Ez az új idők jele” - mondta Christopher Ecclestone, a londoni Hallgarten & Company igazgatója és bányászati stratégája. "Az Sb (antimon) katonai felhasználása a farok csóválja a kutyát tipikus esete. Mindenkinek szüksége van rá a fegyverkezéshez, ezért jobb megtartani, mint eladni” - mondta. „Ez komoly nyomás alá fogja helyezni az amerikai és az európai hadseregeket.” A szeptember 15-től hatályos korlátozások hatféle antimonhoz kapcsolódó termékre vonatkoznak, köztük antimonércre, antimonfémekre és antimon-oxidra - áll a minisztérium közleményében. A szabályok az arany-antimon olvasztási és szétválasztási technológia engedély nélküli kivitelét is tiltják. Az érintett termékek exportőreinek a kettős felhasználású termékek és technológiák - azaz a potenciálisan katonai és polgári felhasználású termékek - kiviteli engedélyét kérelmezniük kell - áll a közleményben.

Az USA és más országok igyekeznek csökkenteni a Kínától való függőségüket a kulcsfontosságú anyagok tekintetében, és támogatási csomagokat dolgoznak ki a kritikus ásványi anyagokkal, köztük a ritkaföldfémekkel foglalkozó ágazataik számára. Az antimon korlátozása régóta várt lépés volt: a China Securities elemzői már egy áprilisi jegyzetükben leírták, hogy a fegyverek és lőszerek iránti növekvő kereslet valószínűleg az antimonérc ellenőrzésének és készletezésének szigorodását fogja eredményezni.


A Perpetua Resources - amely a Pentagon és az amerikai Export-Import Bank támogatásával egy antimon- és aranyprojekten dolgozik - eredetileg 2028-ra tervezte a termelés megkezdését, amennyiben idén megkapja a végleges engedélyeket. Kína lépései azonban azt okozzák, hogy a vállalat tanulmányozza az antimon gyorsabb előállításának lehetőségeit. "Olyan dolgokat vizsgálunk, amelyeket az építkezés során megtehetünk, hogy az antimon hamarabb kikerüljön a gyárkapun a stratégiai igények kielégítésére” - mondta Jon Cherry, a Perpetua vezérigazgatója. "A védelmi minisztérium tisztában van az antimon kritikus jellegével és a rendelkezésre álló készletek szűkösségével. Számos különböző forrásból hallottunk az antimonellátás hiányáról, a piac illikvid, és napról-napra szűkösebb lesz.” A Perpetua részvényei tegnap 19%-ot ugrottak, három éve nem látott szintre.

Kína legutóbbi korlátozásai a tavaly óta bevezetett hasonló korlátozások hullámát követik. Decemberben Kína megtiltotta a ritkaföldfém-mágnesek gyártására szolgáló technológia exportját, ami a kritikus anyagok kitermelésére és szétválasztására szolgáló technológia exportjára vonatkozó, már korábban is érvényben lévő tilalmat egészítette ki. Peking szigorította egyes grafittermékek kivitelét is, és korlátozásokat vezetett be a félvezetőiparban széles körben használt gallium- és germániumtermékek kivitelére.

Az antimon ára idén rekordmagasságba szökött, amit a szűkös kínálat és a növekvő kereslet táplált, különösen a fotovoltaikus ágazatban, ahol a fémet a napelemek teljesítményének javítására használják. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a kínai gyártók - köztük a Hunan Gold, a Tibet Huayu Mining és a Guangxi Huaxi Non-Ferrous - részvényeinek árfolyama eddig 66% és 93% között nőtt 2024-ben. Egy Hunan tartománybeli antimongyártó azt mondta, hogy várják a legutóbbi lépés eredményeit, de hozzátette: „Úgy gondoljuk, hogy rövid távon az árakat támogatni fogja a tengerentúli vevők rohamos készletfelhalmozási hulláma.”

Miközben Kína a legnagyobb szállítója a finomított antimonnak, a vámadatok szerint nettó importőr a koncentrátumok tekintetében, és olyan országokból származó érctől függ, mint Thaiföld, Mianmar és Oroszország. Az Oroszországból származó behozatal idén jelentősen visszaesett. "Az antimonpiac fő jellemzője jelenleg továbbra is a koncentrátum alapanyag hiánya” - mondta Jack Bedder, a Project Blue tanácsadó cég társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!