MTI

Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. A díjazottak úttörő eredményeikkel, amelyek alapvetően megváltoztatták az mRNS és az immunrendszer kölcsönhatásának megértését, hozzájárultak a vakcinák példátlanul gyors fejlesztéséhez a modern kor egyik legsúlyosabb, emberi egészséget fenyegető veszélye idején. Gunilla Karlsson Hedestam, a Nobel-díjat odaítélő testület tagja kiemelte, hogy a két tudós munkája rendkívül fontos volt az életmentés szempontjából, különösen a világjárvány korai szakaszában.

Az mRNS-vakcinák fejlesztésének lenyűgöző rugalmassága és sebessége megnyitotta az utat az új technológia előtt ahhoz, hogy más fertőző betegségek ellen is alkalmazzák. A jövőben terápiás fehérjék célbajuttatásához és bizonyos ráktípusok kezeléséhez is használható lehet - mutatnak rá a Nobel-bizottság közleményében. Thomas Perlmann, a Nobel-bizottság titkára kérdésre válaszolva elmondta, hogy sikerült mindkét díjazottal beszélnie a bejelentés előtt, és mindketten nagyon boldogok voltak az elismerés miatt. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összeget) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

"A legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat" - mondta Karikó Katalin a bejelentés után. A biokémikus újságíróknak és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetőinek a bejelentést követően azt mondta, a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni. Az SZTE kutatóprofesszora azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismertté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.


Karikó Katalin kérdésre válaszolva visszaemlékezett arra, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be. Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt, csak szorgoskodott a laborban. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE korábbi rektora úgy fogalmazott, az idén Nobel-díjjal elismert kutatás társadalmi hatásai jóval erősebbek, mint a korábbi években díjazottaké. A fizikus professzor - aki Karikó Katalinnal egy időben végzett az SZTE elődjén, a József Attila Tudományegyetemen - úgy vélte: láthatóan a kutatónő személye is lenyűgözte a Nobel-díj bizottságot. Tudományos eredményei mellett elképesztő kitartásáért különdíjat érdemelne, hiszen az mRNS-hez kapcsolódó első kísérleteit a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte, majd ezt a munkát folytatta az Egyesült Államokban, ám néhány év múltán kutatásai támogatását megszüntették. Karikó Katalin olyan kutató, akit példaképül lehet állítani a fiatalok elé - hangsúlyozta az akadémikus.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus 1955-ben született Szolnokon, a Szegedi Tudományegyetem biológia szakán diplomázott 1978-ban, és ott szerezte meg PhD-jét is. Az MTA ösztöndíjasaként 1985-ig az SZBK Biofizika Intézetének nukleotid kémiai laborjában, majd a philadelphiai Temple Egyetemen és a bethesdai Egészségtudományi Egyetemen kutatott. 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemen kapott állást, ahol 2013-ig tanított és kutatott, majd a BioNTech RNA Pharmaceuticals alelnöke lett. 2021 óta a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa.

Drew Weissman 1959-ben született a Massachusetts állambeli Lexingtonban. A Bostoni Egyetemen diplomázott, és ott is szerezte meg PhD-jét 1987-ben. Kórházi gyakorlatát a Harvard Egyetem egyik oktatókórházában végezte, posztdoktori kutatását a Nemzeti Egészségügyi Intézetben folytatta. 1997-ben alapította meg kutatócsoportját a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol jelenleg az RNS-innovációs intézet vezetője. Karikó Katalin és Drew Weissman az elmúlt években számos díjat kapott, két éve kapták meg a Nobel előszobájának tekintett, klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #8
  Azért ne sajnáljuk már a besúgókat! Igen, előfordult zsarolással beszervezés és előfordult önkéntesség is meg az is, hogy valaki beintett a rendszernek. Rengeteg ember, annyiféle sors, ezért kellene a lusztráció!
 • SzinesGeza #7
  Ajánlom megtekintésre "A besúgó" c. sorozatot.
  Talán lesz róla fogalmad, abban a rendszerben milyen lehetett ha valakit zsarolással, akarata ellenére szerveztek be.
  Fotelből könnyű ítélkezni.
 • Nagybela28 #6
  De ugye az remélem tudjátok, hogy Lengyel Zsolt álnéven volt besúgó még a szocializmusban? Csak azért nyomják ezt a nőt, mert vannak politikai kapcsolatai.
  A Merkellyel tartott előadáson is csak annyit tudott mondani, hogy HAM-HAM, meg össze-vissza makogott, amikor belekérdeztek a "munkásságába" (mRNS technológia).
 • Mcarthy #5
  "Nála is az volt a magyarországi hozzáadott érték, hogy innen menekült el. "
  Meg az hogy a tudás jó részet itt szerezte mivel 85-ben már kutató volt ott csak hozzátanult.
  " Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését.
  1983-ban avatták doktorrá. 1975–1978 között népköztársasági ösztöndíjasként végezhette tanulmányait."
  Karikó Katalint 85-ben rúgták ki ezt követően hagyta el az országot (sejteni lehet, hogy azért mert nem jelentett).
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Karik%C3%B3_Katalin
  De ha olvasnál akkor talán nem csinálnál magadból megint hülyét.
  Az se zavarjon, hogy a 9 nobel díjasból öt ment el 45 és 90 közt. (na vajon miért?)
  De ő is nyilván óóórbán miatt ment ki 2010-ben és 12 évesen.
  Hát persze....

  Utoljára szerkesztette: Mcarthy, 2023.10.04. 11:15:09
 • Cat #4
  Nála is az volt a magyarországi hozzáadott érték, hogy innen menekült el.
 • AndReWsss #3
  A harmadik Nobel díjasunk, aki magyar állampolgárgént kapta meg.
  A többiek mind már rég leléptek ebből az országból, és ott tudtak sikeresek lenni (csak)
 • NEXUS6 #1
  Gratulálok! Végre nem egy irodalmi Nóbel-díj, bocs. Még ha ezzel a fajta géntechnológiával kapcsolatban (és főleg ahogy a COVID krízis okán bevezetésre került) amúgy erős fenntartásaim is vannak.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.10.02. 21:59:54