MTI

Belső vita miatt csúszhatott a fizikai Nobel-díj bejelentése

Belső vita volt az oka annak a Svéd Királyi Tudományos Akadémia egy tagja szerint, hogy kedden hatvan percet csúszott a bejelentés, hogy ki kapja a fizikai Nobel-díjat.

Az akadémia főtitkára eredetileg 11 óra 45 perckor tette volna a bejelentést, amelyet aztán háromszor is elhalasztottak. A nemzetközi sajtó azóta azt próbálja megfejteni, mi lehetett a szokatlan késlekedés oka. Néhányan azt találgatták, hogy az akadémia nem tudta elérni Peter Higgset, aki Francois Englert-rel együtt annak a mechanizmusnak az elméleti megalapozásáért részesült az elismerésben, amely hozzájárult a szubatomi részecskék tömege eredetének a megértéséhez, és amelyet nemrégiben megerősítettek a megjósolt elemi részecske felfedezésével a CERN nagy hadronütköztetőjének (LHC) ATLAS- és CMS-kísérleteiben. Mások szerint viszont a bizottságban vita alakult ki arról, kit ismerjenek el az isteni részecskeként emlegetett bozon felfedezéséért. Bár Higgs és Englert fektette le a felfedezés elméleti alapjait, az akadémia néhány tagja úgy vélekedett, hogy a díjat azoknak is meg kellene kapniuk, akik kísérleti úton igazolták a Higgs-bozon létezését.


A 2013-mas fizikai Nobel-díj bejelentése

"Úgy vélem, mérhetetlenül igazságtalan" döntés született - mondta a Svéd Rádiónak Anders Bárány, a Stockholmi Egyetem professor emeritusa. A Nobel-díjas Bárány Róbert fizikus unokája szerint idén első alkalommal fordult elő, hogy az indoklásban megneveztek egy intézményt, az Európai Nukleáris Kutató Szervezetet, a CERN-t, valamint annak két nagy detektorát, az ATLAS-t és a CMS-t, de a központ munkatársai közül senki sem szerepelt a díjazottak között. Az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, helytelen döntés született. "Úgy gondolom, a kísérleti kutatók fantasztikus munkát végeztek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "hosszas vita" alakult ki, ez vezetett a bejelentés elhalasztásához. Anders Bárány 1989 és 2003 között a fizikai Nobel-bizottság titkára volt, jelenleg viszont nem tagja a testületnek, amely dönt a nyertesről vagy a nyertesekről, így információi nem első kézből származnak.

Az akadémia egy másik tagja, Björn Janson a keddi bejelentést követően a The Local című svéd lapnak azt mondta, "elvileg lehetséges", hogy egy intézmény is szerepeljen a díjazottak között, de erre még nem volt példa. Megint mások azt állítják, nem is volt valós esélye annak, hogy a CERN megkapja a legrangosabb tudományos díjat. "Sokat beszéltek erről. De tartanunk kell magunkat Nobel végakaratához, úgy ahogy az van. Márpedig semmi nincs benne az intézményekről, így a döntés ilyen értelemben pofonegyszerű volt" - mondta Hans Ryde fizika professzor. Lars Brink, a bizottság elnöke védelmébe vette a döntést és kijelentette, elméleti elismerésről van szó. Tagadta, hogy a CERN-t érintő hosszas vita volt. "Ez csak találgatás, ráadásul nem igaz" - mondta az AFP-nek, emlékeztetve a titoktartásra. (A testület tanácskozásán elhangzottak ötven évig titkosak, csakúgy mint a jelöltlista.) Annyit azonban elmondott, "nem volt terítéken", hogy egy szervezetnek adják a díjat.


Francois Englert belga és Peter Higgs brit fizikus

A békedíjat kivéve egy kategóriában sem jutalmaztak soha szervezetet, noha a díjat gondozó alapítvány szerint nincs olyan szabály, amely ne tenné ezt lehetővé. A döntés az egyes intézmények kezében van - mondta Annika Pontikis, a Nobel-alapítvány szóvivője. Emiatt vetődött fel, hogy a fizikai és a kémiai díjakat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia felülvizsgálhatná gyakorlatát. "A tudományos kutatás változik. Száz éve még egyetlen ember végzett kísérleteket és tett felfedezéseket. Manapság hatezer" - mondta az akadémiai tag Per Carlson részecskefizika professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #7
  Egyszer már felhívtam a figyelmedet arra, hogy rossz a példa, a példádból kiindulva nem az űrsikló építőjét díjazzák, hanem azt a fizikust aki felment az űrsiklóval és kísérletileg igazolt egy olyan dolgot, ami eddig senkinek sem sikerült. Az "üzemeltető" jelen esetben olyan fizikusok csapata akik évekig dolgoztak a Higgs-bozon kísérleti igazolásán, avagy cáfolásán. Egyáltalán nem ismeretlen emberek, komoly, nagy tudású fizikusok, doktorok ők... A kísérleti fizikához is kiugró zsenialitás kell, ugyanis az kevés, hogy valaki kiagyal valamit, ha kísérletileg nincs igazolva - az annyit ér, mint a papír amire leírták. A kísérleti fizika és az elméleti fizika egymásra épül.
 • Molnibalage #6
  Az LHC mint szerkezet létrejöttéhez annyi kapcsolódó műszaki haladás kellett, hogy csak magának az "üzemeltetőnek" adni a díjat elég furcsa. Mintha egy ember díjaznál pl. az űrsikló tervező közül vagy csak egy céget. Az LHC-ban az emberi kreativitás és műszaki haladás összességét látod. Ellenben az elméletet, hogy van ilyen nem egy szem ember alkotta meg...? Nem pont arról szól a díj, hogy egy kiugró zsenialitást díjaz? Pont ezzel ment szembe a LHC team elismerése...

  Ennyi erővel az ismeretelen embert is díjazhatnák, aki feltalálta az első kereket...
 • Irasidus #5
  Azért ez gondoljátok át még egyszer. Már 50 éve keresik a Higg-bozont, és ha kicsit mélyebbre ástok láthatjátok nem volt egyszerű megtalálni. Nem mellékesen ez a kutatás alapkutatás(!) és nem mérnöki munka, ahogy a techinkai-bravúr kifejezés sugallja. Nem is értem, hogy a kísérleti fizika egyesek számára, hogyan csúszott át a mérnöki teljesítménybe... Az LHC az technikai bravúr, az ott tett felfedezések az kutatási bravúr, vagy fizikai bravúr.
 • Molnibalage #4
  Egyetértek. Technikai bravúr és ollé az igazoláshoz, mert az sem kis kihívás. Azonban az, hogy valaki elméleti úton képes volt valamit megjósolni na az az, ami nem semmi. Főleg kvantumszinten (?).
 • joghurt3 #3
  Csak azért, mert valakinek sikerült kísérletileg igazolnia, az egész kitalálása még Higgsék érdeme. Vagy Einstein összes okosságának gyakorlati demonstrálásáért is jár egy-egy Nobel?
  A CERN-nel kapcsolatban pedig épp az illető fizikus tudhatná, hogy ott nem egy-két kutatóhoz köthető a Higgs-bozon megtalálása, hanem népes csoportok dolgoztak a témán. Az egész LHC létrejöttének legfőbb oka épp a bozon-vadászat volt, így ilyen alapon kb. az összes európai adófizető is díjazható lenne, akik állták a nemkicsi számláját az érdeklődő kedvű tudósok játszadozásának, és egyáltalán lehetővé vált a felfedezés.
 • BaltásRém #2
  Végre láthatok szinesben, jó felbontásban egy BRIT TUDÓST !!!!!!!!!!! :)
  Évek óta várok erre a pillanatra...
 • Pityugonzales #1
  Szerintem a CERN-nek ez igy is hatalmas elismerés. Ha jól tudom ez volt a 3. Nóbel díj amit CERN-nel kapcsolatos felfedezésért kaptak. Bár kicsit korainak tartom, hogy ezért az elméletért dijaztak valakit. Ha jól tudom még mindig nincs minden szemszögből tisztázva, hogy valójában tényleg pont az a Higgs Boson amit találtak amit Peter H. megjósolt, bár ehhez a fizikusok jobban értenek.

  CERN :)