MTI

Neutrínókutatásért ketten kapják a fizikai Nobel-díjat

A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint. két fizikus kulcsszerepet játszott a neutrínóoszcilláció felfedezésében, és ezáltal annak bizonyításában, hogy a neutrínóknak van tömegük - fogalmazott indoklásában az illetékes bizottság.

A neutrínó - a részecskék világában nem jelentős gravitációt kivéve - csak gyenge kölcsönhatásban vesz részt, erős kölcsönhatásban nem kimutatható. Elektromos töltése nincs, semleges, emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó közömbös az anyaggal szemben: egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át úgy, hogy még egy atommal sem ütközne. Az emberi testen is másodpercenként több ezer milliárd neutrínó halad át, ezek a természetben a legillékonyabb részecskék, ezért is emlegetik őket szellemrészecskeként.

A neutrínóoszcilláció kvantummechanikai jelenség, amely során a neutrínó három fajtája - az elektron-, a müon- és a tau-neutrínó - átalakul egymásba. Ez az átalakulás megköveteli, hogy a neutrínóknak legyen tömegük. A bizottság szerint a felfedezés megváltoztatta az anyag működéséről szóló ismereteket, és alapvető fontosságúnak bizonyult a világegyetem jobb megértésében.


Kadzsita Takaaki az ezredforduló környékén ismertette a Super-Kamiokande detektorral tett felfedezést, hogy az atmoszférában keletkező neutrínók átalakulnak. Ezzel párhuzamosan az Arthur B. McDonald által vezetett kanadai tudóscsoport a Sadbury Neutrínóobszervatóriumban azt bizonyította, hogy a Napban születő neutrínók nem tűnnek el a Föld felé tartva, hanem ugyancsak átalakulnak. Ezzel megoldódott a neutrínók rejtélye, amely már évtizedek óta foglalkoztatta a részecskefizikusokat. Az elméleti számításokban szereplő neutrínómennyiséghez képest ugyanis a részecskék kétharmada hiányzott a vizsgálatokban, a japán és a kanadai felfedezés azonban bizonyította, hogy a neutrínók nem vesznek el, csak átalakulnak, valamint azt is, hogy a neutrínóknak van tömegük, még ha csekély is.

A felfedezés mérföldkőnek bizonyult. A részecskefizika standard modellje - az elektromágneses, a gyenge és erős kölcsönhatást, valamint az alapvető elemi részecskéket leíró kvantumtérelmélet - rendkívül sikeres volt, akkoriban már majd' húsz éve szinte minden kísérlet igazolta jóslatait. Az elmélet azonban megkövetelte, hogy a neutrínóknak ne legyen tömegük. A neutrínóoszcilláció felfedezése tehát azt is bizonyította, hogy a standard modell nem írja le teljesen a világegyetem felépítését.


Horváth Dezső, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus professzora érdekességként elmondta, hogy a Super-Kamiokande ötvenezer tonna rendkívül tiszta vízzel érzékeli a neutrínókat, míg a kanadai megfigyelésekhez össze kellett gyűjteni a világ nehézvizének felét, amelyet azután "vissza is adtak" a kutatók. A McDonald vezette csapat egy több kilométerrel a föld alatt lévő nikkelbányában olyan észlelőrendszert állított fel, amely mind a három neutrínóra érzékeny volt. Emlékeztetett arra, hogy a Super-Kamiokandénak ez már a második Nobel-díja. Az első 2002-ből származik Kosiba Maszatosi révén, aki a kozmikus neutrínók megfigyeléséért vehette át az elismerést.

A neutrínókutatás jövőjéről szólva Horváth Dezső azt mondta: "Az egymásba alakulás nagy rejtélyt vet föl, valószínűleg szükség van egy eddig nem ismert erő bevezetésére ahhoz, hogy ezt megmagyarázzuk. Ez pedig teret nyit az új fizikának". Patkós András, az MTA tagja szerint olyan elméletre van szükség, amely bővíti a részecskefizika standard modelljét, hiszen a neutrínók tömegét önmagában a 2013-ban Nobel-díjjal elismert Brout-Englert-Higgs-mechanizmussal nem lehet megmagyarázni. Az eddig végzett mérésekből a neutrínótömeget nem lehet abszolút mértékben meghatározni, csupán a háromféle neutrínó tömege közti különbséget lehet megadni.


Az 1959-ben született Kadzsita Takaaki a Szaitamai Egyetemen 1981-ban diplomázott, doktori disszertációját 1986-ban védte meg Tokiói Egyetemen. A részecskefizikus 1988 óta dolgozik az egyetem kozmikussugár-kutató intézetében (ICRR), amelynek Kamiokande, majd Super-Kamiokande neutrínóobszervatóriumában végzett kutatások során fedezték fel a neutrínóoszcillációt. 1999 óta a Tokiói Egyetem professzora és az ICRR igazgatója. A Tokiói Egyetemen tartott sajtókonferenciáján Kadzsita Takaaki azt mondta, meglepetésként érte a hír, fel se tudta fogni. Szakterületéről szólva rámutatott, a neutrínókutatás "nem olyan dolog, ami hamarosan hasznosulhatna". "Én inkább úgy szoktam fogalmazni, hogy ez egy olyan terület, amely tágítja az emberi elme horizontját" - fűzte hozzá.

A 72 éves kanadai Arthur B. McDonald a pasadenai Kaliforniai Műszaki Egyetemen szerezte PhD tudományos fokozatát 1969-ben. A Princeton Egyetem professzora volt 1982 és 1989 között. A kanadai Sudbury Neutrínóobszervatóriumban folytatott tudományos kutatásai erősítették meg a kvantummechanikai jelenséget. A felfedezésért 2007-ben Benjamin Franklin-medált kapott. Jelenleg a kingstoni Queen's Egyetem professzora.


A tudós ijesztő élménynek nevezte az elismerés körüli felhajtást. Elmondta, egyelőre nem tudja, mire fordítja a díj mellé járó pénz rá eső részét. A ceremóniát azonban nagyon várja, mint fogalmazott, Stockholm az egyik kedvenc városa. A kitüntetettek 8 millió svéd koronával (266,3 millió forintos összeggel) gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #14
    Ha egy csepp eszed van akkor kb. ignorálod Astrojant. Tudása általános iskolai szinten sincs. Az "elméletét" csak itt ezen a fórumon kb 10 féleképp cáfolták pusztán józan logikával. Tényekkel megy szembe, kísérleteket ignorál és nyomatja a meséjét, ami mellé (bár sokszor kértük) semmiféle alátámasztást nem ad sem matematikait sem kísérletit. Az állításai légbőlkapottak megalapozatlanok és egyenesen hazugságok. Minden olyan tudományos fórumról kitiltották már, ahol létezik moderálás.
  • Astrojan #13
    Kösz a kérdéseket, örülök ha érdekel, "Hogy ugrik elő a tömeg a Te tehetetlenségedből, ami nem a tömeg?"

    Az én modellemben csak kettő féle elemi részecske van, mindkettő tömeg nélküli energiarészecske. Az egyik a graviton, a másik az elektromos töltésrészecske. Mindkettőnek van tükörpárja.

    A graviton örökmozgó, nagysebességgel mozgó energiarészecske (kvantum), a kvantumgravitáció alapja.

    A graviton két tükörpárja együtt alkot egy párost ami helix alakú pályán egyenes vonalban terjed, a sebessége kb 1 Mc. Ez okozza a gravitációs nyomóerőt és tömegek közelében magát a gravitációt. Végtelen mennyiségű sugárzás, a Világegyetemen túl is, mindenhol megtalálható. A nyomóereje 1.2 x 10^44 newton.

    Ebben a végtelen gravitontengerben létezhetnek az Univerzumok, Univerzumok ott vannak ahol az elektromos töltések vannak.

    A tömeg itt még nem volt sehol, a tömeg akkor ugrik elő amikor a kétféle elemi részecske egymással kapcsolódik.

    A fotonon keresztül talán könnyebb megérteni hogyan lesz ebből tömeg. A foton 4 részecskéből áll, tartalmazza mind a 4 féle elemi részecskét úgy, hogy a graviton helix egy egy elektromos töltésrészecskét köt meg, egy pozitívat és egy negatív jelűt, ezek a saját gravitonjuk körül keringenek miközben az egész komplex tengelyirányban fénysebességgel halad.

    A keringés miatt a foton részecskéhez is rendelhető tömeg tulajdonság, de ettől még nincs neki hanem rendelhető hozzá.

    Na most ha a foton beleakad valamibe és megáll, akkor kettéhasad mint egy zippzár, az egyik fele tartalmaz egy gravitont és egy +elektromos töltésrészecskét, a másik fél értelemszerűen a tükörgravitont és a -elektromos töltést.

    Az elemi graviton nem egyenesen megy hanem valamiféle kalimpáló mozgása van, a haladása akkor lesz egyenes vonalú amikor kapcsolatba lép a tükörpárjával és az egyik a másik kalimpálását kiegyenlíti, ettől lesz a helix mozgása egyenes vonalú.

    Ha ez a páros szétesik (mint pl a foton párkeltésnél) akkor a graviton a töltésével körpályára áll(hat). Ez csak két frekvenciánál fordul elő, az egyik az elektron/pozitron energia/frekvencia a másik a proton/antiproton frekvencia, ezek a stabil részecskék, ekkor záródik pontosan körpályára a graviton-töltés részecskepáros. Más energiáknál ezek "elspiráloznak".

    Amint a részecskepáros pontos körpályára állt, a részecske stabilizálódott, ezért stabil a proton és az elektron (meg a pozitron és az antiproton is)

    Ekkor ugrik elő a tömeg tulajdonság, amit a keringő energiarészecskék tehetetlensége okoz. Ha ki akarod mozdítani a keringő részecskepárost a keringés síkjából külső energiát kell befektetned, ezt a tehetetlenséget érzékeled tömegként.

    A fizikusok (valamint mi is) ezt fordítva tanultuk, úgy szoktuk meg, hogy a keringő tömeg okoz tehetetlenséget. De elemi részecske szinten, a valóságban az energiarészecskéknek van tehetetlensége és makroszinten ez a tömeg tulajdonságban jelenik meg.
  • Irasidus #12
    "Nem csak arra gondolok, hanem arra, hogy időben kiintegrálva mennyi lesz az oszcilláció miatti tömeg? Azaz az oszcilláció ideje alatt egy kis ideig kisebb (esetleg 0) lesz a tömeg, majd egy másik időpillanatban nagyobb. Erre gondoltam."

    Nulla nem lehet, mert mindhárom neutrínónak van sajtállapota, illetve nyugalmi tömeg is, bár ez utóbbi nagyon kicsi. De ugye itt nem tehetetlen tömegről van szó, hanem effektív tömegről. Igen, jól gondolod a neutrínóoszcilláció során a részecske egymásba történő átalakulásakor mind a tömege mind a sebessége változik (!tehát nem lehet tömegtelen részecske, mert akkor állandó - fénysebességgel - haladna), amit hullámfügevénnyel lehet leírni. Ami egy tól-ig értéket vesz fel.

    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.10. 18:51:23
  • zizikus #11
    Nem csak arra gondolok, hanem arra, hogy időben kiintegrálva mennyi lesz az oszcilláció miatti tömeg? Azaz az oszcilláció ideje alatt egy kis ideig kisebb (esetleg 0) lesz a tömeg, majd egy másik időpillanatban nagyobb. Erre gondoltam.

    Astorjántól kérdeztem valóban, hátha le is vezeti. :-)

    Igen, de a súlyos tömeg nem tér el a tehetetlen tömegtől, a relativisztikusba meg nem kell belemenni, mert még Astorjánnal nem jutottunk el odáig. :-)
  • Irasidus #10
    "Azért kíváncsi lennék, hogy a kozmológusok hogyan vették figyelembe az oszcilláció közepette a tömegeloszlást! :-) Mondjuk nem lehet bonyolult, de azért érdekelne, hogy egyáltalán figyelembe vették-e. "

    Már, hogy arra gondolsz a tömegeloszlás alatt, hogy a világegyetem tömegéhez hozzászámolják a neutrínó tömegét? Igen. Egyébként a világegyetem tömegét nem úgy számoljuk, hogy egyesével összeadjuk az összetevőket aminek tömege lehet.

    "Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet leírni egzaktul a két részecske körmozgását tömeg nélkül? Közös tömegpont nélkül, erők nélkül, tömeg nélkül. A kvantummechanikai tárgyalás sem jó, mert ott is van tömeg, szóval kíváncsi vagyok. Hogyan alakul át a rendszer tehetetlensége tömeggé? Hogyan lesz Tehetetlenség1-ből Tehetetlenség2. "

    Ezt astrojantól kérdezed? Részecskék alatt, elmei részecskéket értesz? Az elemi részecskék nem körmozgást végeznek, és nem tömegpont tartja őket például egy atom körüli pályán.

    A tömegnek egy picit nézz utána, mert nem csak tehetetlen tömeg van.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.10. 17:55:27
  • zizikus #9
    Érdeklődőknek:

    http://cosmo.supernova.hu/neutrino.htm

    Csal egy gyors példa miért is lehet fontos, hogy van-e tömegük a neutrínóknak, vagy nincs. Mondjuk ez már nem új eredmény, csak most kaptak Nobel díjat érte. Azért kíváncsi lennék, hogy a kozmológusok hogyan vették figyelembe az oszcilláció közepette a tömegeloszlást! :-) Mondjuk nem lehet bonyolult, de azért érdekelne, hogy egyáltalán figyelembe vették-e.
  • zizikus #8

    Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet leírni egzaktul a két részecske körmozgását tömeg nélkül? Közös tömegpont nélkül, erők nélkül, tömeg nélkül. A kvantummechanikai tárgyalás sem jó, mert ott is van tömeg, szóval kíváncsi vagyok.

    Hogyan alakul át a rendszer tehetetlensége tömeggé? Hogyan lesz Tehetetlenség1-ből Tehetetlenség2.
  • zizikus #7
    Sziasztok!

    Astorjan:
    "A helyzet az, hogy egyetlen részecskének sincsen tömege, az elemi részecskéknek meg főleg nincs. A tömeg egy körpályán mozgó részecske (páros) tehetetlensége miatt ugrik elő. Ha ez a kör alakban keringő páros (tórusz) nem megy sehova, akkor egy stabil részecske keletkezett, ami egyhelyben pörög."

    Kiemelném:
    "A tömeg egy körpályán mozgó részecske (páros) tehetetlensége miatt ugrik elő."

    Mit tekintesz tehetetlenségnek? Mert a fizikusok az anyagra jellemző tehetetlenséget nevezik tömegnek. (Newton) Hogy ugrik elő a tömeg a Te tehetetlenségedből, ami nem a tömeg? Ha kör pályán halad, akkor mi tartja a helyén, ha nincs tömege? Tömeg nélkül hogyan hat kölcsön bármivel? Mekkora erő hat rá tömeg nélkül? Newtoni fizika sem megengedett?


  • Irasidus #6
    "Senkinek nincs szüksége segítségre, ... Amúgy ha komolyan gondoltad akkor kösz, ez esetben írjál."

    Kisebbségi komplexus.
  • Astrojan #5
    Ohh, már csak az hiányozna nekik. Senkinek nincs szüksége segítségre, képzelheted a sok milliárd dolláros gyorsítójukat kidobhatnák a poszmatra, vissza kellene vonni legalább 2 Nobelt és mindnek egyenként tökön kéne szúrnia magát.

    Így inkább csapkodják egymáshoz a protonokat tovább, jól fizető állás, görbítik a nemlétező téridőt, keresgélik a nemlétező kvarkokat, gluonokat, merengenek a nemlétező higgs bozon lyukon hátha meglesz, dehát nem lesz meg soha, hülyítik a népet a nemlétező szingularitással, sokan jól megélnek ebből a töménytelen hazugságból.

    Amúgy ha komolyan gondoltad akkor kösz, ez esetben írjál.