Gyurkity Péter

Sós jég boríthatja az Europa felszínét

Az extrém körülmények a jég egy olyan változatát hozzák létre, amelyet eddig nem ismertünk.

A Naprendszerünkön belül elhelyezkedő bolygók mellett azok kísérői is folyamatosan szerepelnek híreinkben, nemrég például arról írhattunk, hogy élhető lehet az Enceladus óceánja. Most ismét az Europa került a fókuszba, mivel kutatók egy csoportja érdekes megállapításokat tett közzé.

A napokban megjelent tanulmányban arról olvashatunk, hogy a Jupiter talán legérdekesebb holdja némileg meglepte a szakembereket, mivel az általuk elvégzett kísérletek alapján lehetségesnek tűnik a jég egy eddig nem ismert, sós változatának jelenléte. Azt eddig is tudtuk, hogy a felszín, valamint az alatt elhelyezkedő óceán nagyon fontos kutatási eredmények eléréséhez járulhat hozzá, mivel azonban a tervezett küldetésektől (az európai JUICE, valamint az amerikai Europa Clipper) még évekre vagyunk, most laboratóriumi körülmények között igyekeztek visszaigazolni, hogy miből is állhatnak a jól ismert vöröses vonalak a hold felszínén. A fő célpont a víz, pontosabban a jég, valamint az asztali só keveredésének részletes vizsgálata volt.

Az általunk megszokott körülmények között két víz- és egyetlen sómolekula hoz létre hidrátot, a jelek szerint azonban extrém viszonyok, így például a hold felszínén uralkodó alacsony hőmérséklet és a rendkívül magas nyomás mellett további két változat is létrejöhet, amelyekben sorrendben 17 víz- és 2 sómolekula, illetve 13 víz- és 1 sómolekula vegyül egymással. Ezek olyan kristályos anyagokat hoznak létre, amelyek a Földön nem ismertek, ezek egyike pedig a vizsgálatok alapján a hatalmas, az általunk megszokottnál 25 ezerszer magasabb nyomás eltűnése után is stabil marad. Jó eséllyel a 16-24 kilométer vastag jégtakaró, valamint az alatta megtalálható, 64-161 kilométer mély óceán ilyen körülményeket teremt a helyszínen, ezt azonban csak később igazolhatjuk majd vissza.

Előfordulhat, hogy egy hasonlóan rideg antarktiszi tóban felbukkanhatnak ilyen hidrátok, ezt azonban eddig nem sikerült visszaigazolni, így marad az előzetes kutatás, mielőtt a holdra érkeznek új eszközeink.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #6
  A Mars mitől élhetetlen?
  Összevetve egy 25.000-szeres nyomással?
  A Mars pont attól érdekes, hogy viszonylag standard földi technologiával képes az ember élve maradni, élhető körülményeket teremteni.
  Lehet nincs rajta most élet, de ha az ember odaviszi, akkor lesz :)
 • Irasidus #5
  Ennek több oka is van, de először is nem igaz, hogy nem foglalkoznak vele, idén indul az JUICE űrszonda, és jövőre egy másik az Európa Clipper (a csillagászati megfigyelésekről nem beszélve). Viszont az űrkutasban több évtizedes programok vannak, az említett űrszondákat közel 10 éve kezdték építeni, és még tíz év volt a tervezési fázis, és még tíz év mire eredmény is lesz (magyarul ha te most azonnal akarsz egy űrszondát oda, akkor majd jó esetben 30 év múlva térjünk vissza rá). Másodszor sokkal drágább, és bonyolultabb egy űrszondát az Európához irányítani, mint a Marshoz, és itt több nagyságrendi különbség van, mind bonyolultság terén, mind anyagilag. Konkrétan annyira bonyolult hitmanőverek sorozata szükséges legalább egy évtizeden keresztül, ami rengeteg üzemanyagot és pénzt emészt fel, hogy direktbe nem is tudnak odamenni, ezzel szemben a Mars fél év alatt elérhető. És végül a környezet sokkal extrémebb mint a Mars körül, a Jupiter erős mágneses tere miatt a töltött részecskék sugárzása olyan erős, hogy például a JUNO űrszondának az elektronikáját páncélzat védi, több-kevesebb sikerrel, ezzel szemben a Marsra küldött űrszondák sima nyáklapjával. És végül az energiaellátás problémája, hogy csak egy évtizede jelentek meg azok a (baromi drága) napelemek amik a Jupiter környezetében is elegendő energiát termelnek, a mára alig fogyasztó műszereknek - előtte nukleáris termoelemekkel mentek, ami drága, és kevés van belőle (tehát űrszondát sem lehetne nyakra főre indítani). Végül egy új koncepció szerint, a földi teszteléshez használt másodpéldányt újraműszerezik, és új űrszonda néven elküldik, na, ez az Európa hold esetében nem lehetséges.

  Az, hogy "halott" a Mars nem tudhatod, mint ahogy egyenlőre senki, viszont a Marsra emberek is szeretnének majd eljuttatni, így még érthető a sürgés-forgás. Szóval, remélem már érthető a dolog.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2023.03.06. 13:02:26
 • Frekvency #4
  elég furcsak nekem, itt van a Naprendszer legkiemelkedőbb égitestje és gyakorlatilag alig foglalkoznak vele - könyörgöm, viz boritja, tényleg nem érdekel senkit??? - ugyanakkor a halott Marsra meg már lassan buszjárat lesz...
 • duke #3
  "Sós jég boríthatja az Europa felszínét "

  Valaki megkostolta ?
 • _svd_ #2
  "....ezek egyike pedig a vizsgálatok alapján a hatalmas, az általunk megszokottnál 25 ezerszer magasabb nyomás eltűnése után is stabil marad."


  Ez érdekes lehet a jövőben. Extrém tulajdonságai lehetnek ennek az anyagnak.
 • quatlander #1
  S.Ó.S. jelet fogtak a hold felszínéről.