Gyurkity Péter

Gyorsan meglehet az élet az Europán

A sugárzást már felmérték, így megtalálhatjuk az ideális helyszínt a felszíni kutatáshoz.

Az élet kutatása, annak esetleges megtalálása szempontjából az Europa évtizedek, gyakorlatilag a Galilo szonda kilencvenes években végrehajtott megfigyelése óta kiemelt pozíciót élvez, a szakemberek szerint ugyanis itt bukkanhatunk majd az első konkrét bizonyítékokra. Miközben már készülnek az újabb eszközök célba juttatására, a JPL most jelezte, hogy egy csoport elkészítette a felszínt elérő sugárzás részletes térképét, így gyorsabban megtalálhatjuk majd az ideális helyszínt.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy a Jupiterről érkező állandó (és meglehetősen intenzív) sugárzás komoly problémát jelent, hiszen nem tudjuk, hogy ez pontosan miként módosítja a felszínre jutó esetleges részecskéket – azt pedig egyéb megfigyelésekből sejtjük, hogy a felszín alatti óceánból némi anyag kiszivárog a felszínre, vagyis bőven lenne mit megvizsgálni a helyszínen. A JPL csapata a Galileo és a Voyager-1 szonda régebbi adatait felhasználva részletes 3D-térképet állított össze, amely azt jelzi számunkra, hogy a sugárzás az egyenlítői régióban a legerősebb, ennek intenzitása pedig a sarkok felé haladva egyre gyengül.

Az erős sugárzás által érintett területek ovális foltokként bukkannak fel a térképen, ezek nagyjából a hold felszínének felét teszik ki. Ez persze egyelőre csak az első előrejelzés, ám mindenképpen fontos fejlemény, hogy némi képet alkothatunk a sugárzás mértékéről, mielőtt az újabb küldetések elérik a holdat, illetve annak felszínét. A NASA Clipper a tervek szerint már 2022-ben elindulhat, ez kamerákkal, spektrométerrel, radarral, és egyéb műszerekkel együtt rajtol majd el, ennek révén pedig megvizsgálhatjuk az óceán, valamint a felszíni szivárgások pontos összetételét. A jelek szerint az erős sugárzást mutató régiókban 10-20 centimétert kellene lefúrnunk a talajba, hogy megfelelő mintát vegyünk, a gyengébb sugárzásal sújtott területeken ez azonban mindössze 1 centiméter körül lehet, ami mindenképpen biztató.

A Clipper-projekt csapata jelenleg a lehetséges útvonalakat és keringési pályákat vizsgálja, ennek jobb meghatározásával szintén hozzájárulhatnak a sikerhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • veszettróka #9
  Jó ez a nyitókép. itt van nagyban, ha másnak is tetszik
 • gaszton421 #8
  Lehetséges, nem vitatom hogy lehetett ilyen tendencia, viszont én 76-tól vagyok amatőrcsillagász, azóta egész jól megvoltunk az Európa névvel. csináltam egy gyors körkérdést a többi ismerősöm között és az Európa névre emlékezk mindenki. Gondolom azok akik mostanában , és főleg az interneten tájékozódnak azok már esetleg az Eurépe névvel találkoznak sűrűbben.
 • Csaba161 #7
  A régi magyar neve Europé volt és egy régi csillagászati évkönyvben (keresem de még nem találom, de úgy egy '70-es évekbeli évkönyvben) volt erről egy cikk, hogy az amerikai elnevezésekről térjünk vissza a régi magyar nevekre, azóta újra visszanevezték a Jupiter holdjait, a Wikipédia is csak ezt követi...
 • Cyberdog #6
  Hát azok sem magyar nevek, hanem a görög és latin nevek, magyar átiratai.
 • gaszton421 #5
  Különös! Én több mint 40 éve úgy ismerem ezt a holdat magyarul hogy Európa, az Europé verzióval még nem találkoztam korábban, csakmostanában, régebbi magyar csillagászati könyvekben kizárólag az Európa szerepel, azt hiszem egy wikipedia bejegyzés óta használják a másik irásmódot, szerintem amiatt terjedhetett el az újabb előfordulásknál mert sokan a wikipediat kritika nélkül átveszik.
 • Csaba161 #4
  Ezért is hívják magyarul Europé-nek a Jupiter ezen holdját és a többinek is van magyar neve:
  Ió, Ganümédesz és Kallisztó

  Ahogy a Szaturnuszt sem hívjuk Saturn-nak...
 • overseer-7 #3
  eszkimó módszerrel és felszereléssel kell odamenni

  lyukat kell vágni a jégbe.. bedobni a csalit és várni
 • overseer-7 #2
  ott bújkálnak a kis dögök.. a jégpáncél alatt

 • Tinman #1


  Ma még nem vót'.