Gyurkity Péter

Európai lövedék hatolna át az Europa jegén 

A NASA európai együttműködéssel valósítaná meg a hold felszíne alatti vizsgálódást.

Az utóbbi hónapokban mi is többször írtunk arról, hogy a NASA a következő évtizedben tervezi a fontos Europa-küldetés lebonyolítását, amely elsősorban az élet esetleges felfedezése miatt nagy jelentőségű. Szeretnék azonban ebbe bevonni az európai kollégákat is, akik többek között egy méretes lövedékkel hatolhatnának be a felszínt borító jégtakaró alá.

A NASA alá tartozó Outer Planets Assessment Group a hónap elején ült össze, hogy megvitassa a 2022-ben esedékes küldetés kibővítésére vonatkozó ötleteket, ennek során pedig konkrét érdeklődés mutatkozott az ESA bevonása iránt. A kontinensen az elmúlt időszakban több érdekes projekt bukkant fel, ezek egyike az Akon, amely tulajdonképpen egy lövedéket takar. Ez a NASA szondájával együtt érkezne meg az Europa szomszédságába, onnan egy kisebb űreszközön jutna el a megfelelő pozícióba, majd pedig 35 kilométeres magasságból zuhanna le, hogy 90 fokos szögben csapódjon be a jégtakaróba, a tervek szerint több méteres lyukat vágva abban, hogy ezt követően a helyszínen vizsgálódjon, mielőtt a rettentő hideg kivégzi a műszereket.

A laboratóriumi tesztek alapján a 340 m/s sebességgel becsapódó lövedék ugyan maga is némi károsodást szenvedne, a szakemberek szerint azonban sikerülhet megóvni a műszereket, amelyek így megvizsgálhatnák a felszín alatti mintákat. A szállítórendszeren egyébként egy kamerát és egy spektrométert helyeznének el, magán a lövedéken azonban a kamerát egy szeizmográf egészítené ki, hogy rögzítse az esetleges holdrengéseket. A hátsó oldalon kapna helyet a kommunikációs berendezés, amely a fűtés révén akár egy teljes hétig is működne, a fontos adatokat tehát sikerülne kimenteni, mielőtt a hideg és az erős sugárzás végez a műszerekkel. Természetesen a szennyeződések megelőzése is elsődleges fontosságú, hiszen ez érvénytelenítene minden eredményt.

Az Akon mellett számos egyéb ötletet megvitatnak majd a február 22-én esedékes tudományos konferencián, maga az ESA pedig akár 500 millió dollárt is hajlandó a beszállásra költeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    http://www.youtube.com/watch?v=nLsXJitaiVo
    AC/DC - Big Gun
    :D
  • fityisztma #6
    Még emlékeztem az USA bunker bombájára.
    http://www.origo.hu/techbazis/20130503-szuperbombat-keszitett-az-irani-atomprogram-ellen-az-usa.html
    Nem mai cucc, akkor talán a jéggel is el lehet boldogulni....
  • gombabácsi #5
    hát ha élnek ott, akkor tuti támadásnak fogják fel ezt :D
  • SupraMKIII #4
    Ezt azért gondoldd át. Nulla energia, és vagy 1 tonna nyomás négyzetcentinként. Ha menekülnél, akkor több km jégen kell átrágnod magad... Szerintem is hülyeség a Mars, de inkább mint az europa - legalábbis a mostani technikánkal.
  • SupraMKIII #3
    Hehe... Az sikernek fog számítani, ha van ott élet, és visszalőnek? :D
  • Ahoy #2
    Pls noo :D Europa egy tökjó hely. Kicsit hideg de ha van tényleg óceán, akkor sokkalta barátságosabb is lehet mint egy Mars felszín a brutális gyilkos vörös porral ami beeszi magát mindenbe, és a kozmikus sugárzással. Én inkább Europára költöznék.
  • NEXUS6 #1
    Európai migránsokat az Európára!
    XD